Zapanjujući podaci iz izveštaja o Hitleru

Adolfa Hitlera, koji važi za nemilosrdnog tiranina i jednu od najkontroverznijih osoba u istoriji, američki psiholog i profesor sa Harvarda, Henri Marej, opisao je kao osobu koja pati od šizofrenije koja je imala misiju da osveti svoje detinjstvo prepuno potisnutog besa.

Život

Izvor: Telegram.hr

Petak, 29.07.2016.

19:35

Zapanjujući podaci iz izveštaja o Hitleru
Foto: Wikimedia Commons

Tokom 1943. godine američki OSS, Kancelarija za stratešku službu koja je prethodila CIA-i, zadužila je Mareja da proučava ličnost Adolfa Hitlera i na taj način pokuša da predvidi njegovo ponašanje, prenosi "Business Insider".

U njegovom izveštaju od 299 stranica pod nazivom "Analysis of the Personality of Adolf Hitler" Marej je opisao Hitlera kao paranoičnu katastrofu koja nije bila sposobna da ima normalne međuljudske odnose. Evo što je sve otkrio o naci diktatoru:

1. Nakon frustrirajućeg detinjstva, Hitler je osećao dužnost da primeni dominaciju u svemu

Hitler je patio od netolerantnih osećaja inferiornosti koji svoje korene imaju u njegovom malom, slabom i lošem fizičkom izgledu tokom detinjstva. Hitler je, naime, odbijao da ide u školu jer se stideo što je bio loš učenik u odnosu na svoje drugove.

Njegova majka, Klara, dopustila mu je da odustane od školovanja. "On nikada nije radio bilo kakav fizički rad, nikada nije bio uključen u atletiku, a austrijska vojska ga je odbila zbog nesposobnosti”, navodi Marej.

Hitler je upravljao svojim nesigurnostima primjenjujući "čistu snagu, fizičku silu, nemilosrdnu dominaciju i vojno osvajanje”. On je čak i u seksualnom smislu opisan kao zreo mazohista koji je ponižavao i maltretirao svoje partnere.

2. Većina njegovog gneva potiče od Edipovog kompleksa

Kao dete, Hitler je patio od Edipovog kompleksa koji je razvio nakon što je slučajno video svoje roditelje kako imaju seksualne odnose, naveo je Mareju u izveštaju. Hitler je bio pokoran i poštovao je svog oca, ali ga je gledao kao neprijatelja koji vlada njihovom porodicom sa tiranskom strogoćom i nepravdom.

Kako se navodi u izveštaju Hitler je bio ljubomoran na snagu svog oca i sanjao je o tome da ga ponizi. Kad je imao 16 godina Hitler nije pokazivao nikakve znakove ambicije ili nadmetanja jer je njegov otac umro, a on do tog trenutka još nije pronašao novog neprijatelja.
Foto: Wikimedia Commons
3. Hitler se često osećao kastrirano

Nekoliko starih Hitlerovih seksualnih partnerki podelile su sa Marejem činjenicu da Hitler nije mogao "da konzumira odnos na normalan način”.

"Ovu nemoć moramo prepoznati kao podsticaj preterane želje za nadmoći. Nemogućnost da dokaže mušku snagu pred ženom nagnala je Hitlera da to nadoknadi izlaganjem svoje nenadmašne snage pred celim svetom”, piše Marej.

Kao što je spomenuto, kada je Hitler imao seksualan odnos sa ženom, on je pokazivao mazohističko ponašanje. Za Hitlera se pričalo kako je imao više partnerki, ali se na kraju vjenčao sa Evom Braun, samo par sati pre nego što su oboje počinili samoubistvo u njegovom berlinskom bunkeru.

4. Patio je od neodlučnosti i slamao se pod pritiskom

Na vrhuncu svoje moći, Hitler je patio od čestih emocionalnih slomova zbog osećaja krivice. "Imao je noćne more zbog loše savesti i imao je duge periode vremena kada bi ga napustila energija, samopuzdanje i snaga volje”, navodi Marej.

Sudeći prema Mareju, Hitlerov krug od kompletnog očaja do neke reakcije izgledao je ovako: Hitler bi doživeo izliv emocija i osećaj besa nakon koga bi plakao i samosažalijevao se. Potom bi usledio period inercije, iscrpljenosti, melanholije i neodlučnosti. Zatim su sledili sati akutne utučenosti i uznemirujućih noćnih mora, a nakon toga sati oporavka. Na kraju bi Hitler bio uveren i odlučan u odlukama da izvrši napad sa velikom silom i nemilosrdnošću.

Takvo njegovo ponašanje moglo je trajati u periodu od 24 sata pa sve do nekoliko nedelja, navodi se u izveštaju.
Foto: Wikimedia Commons
5. Hitler se sramio svog mešanog porekla

Poznato je da je Hitler cenio "čistu, nemešanu i neiskvarenu nemačku krv”, koju je povezivao sa aristokratijom i lepotom, kako navodi Marej.

Marej je ponudio objašnjenje Hitlerovog prezira prema mešanoj krvi: kada je imao 12 godina, Hitler je uhvaćen u seksualnom odnosu sa malenom devojčicom, a čini se kako je kasnije razvio sifilofobiju, pa je imao strah da bi njegova krv mogla da bude zaražena nakon kontakta sa ženom.

Gotovo je sigurno da je njegov iracionalan strah bio povezan zbog njegovih asocijacija na seksualnost i izlučevine. On je smatrao da su seksualni odnosi nešto veoma prljavo. Hitler nikada nije hteo da prizna da je njegov otac rođen kao nepriznato dete i da je imao dva propala braka, da su njegov deda i kum bili Jevreji i da je jedna od njegovih sestara bila žena bogatog Jevreja.

6. Fokusirao je svoju mržnju na Jevreje jer su oni bili laka meta

Marej objašnjava da je Hitler na Jevreje projektovao svoje lične frustracije i padove jer oni nisu uzvraćali šakama i oružjem. Jevreji su bili laka meta koju je mogao da okrivi za sve, uključujući i za katastrofalne posedice Versajskog ugovora.

Antisemitističke karikature koje se povezuju sa Jevrejima nastale su zbog nekoliko stvari koje je Hitler mrzeo kod njih, poput posla, materijalizma, demokratije, kapitalizma i komunizma. On je hteo da uništi mnoge Jevreje zbog njihovog bogatstva i moći.

7. Hitler je bio nespretan kod upoznavanja

Sudeći prema Marejevom izveštaju, Htiler je često dobijao komplimente zbog boje njegovih sivo-plavih očiju, iako su one često opisivane "mrtvima, bezličnima i praznima”.

On je svojom visinom bio blago ispod proseka, imao je zalizanu kosu i tanke usne. Marej je primetio da je nemilosrdni nacistički vođa bio poznat po slabom rukovanju i vlažnim i lepljivim dlanovima, a često je bio nespretan tokom čavrljanja.

Mnogi su ispričali da je Hitler bio sramežljiv i nespretan kada bi upoznavao nove ljude i da je imao neartikulisane pokrete, i da je bio poprilično izbirljiv po pitanju hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: