Život

Subota, 24.10.2015.

15:11

"Vesela" kometa svemirom raznosi šećere i alkohol

Kometa Lavdžoj po svemiru rasipa ogromne količine alkohola i šećera.

Izvor: Daily Mail

Default images

Foto: NASA's Marshall Space Flight Center / Flickr.com

Ovo je prvi put da naučnici detektuju takvo ponašanje komete.

“Otkrili smo da kometa Lavdžoj tokom najsnažnije aktivnosti otpušta količine alkohola ekvivalentne 500 flaša vina i to svake sekunde”, kaže Nikolas Biver iz Pariske opservatorije.

Tim je otkrio 21 organsku molekulu u gasu komete uključujući i etil alkohol i glikolaldehid – prosti šećer, što ide u prilog teoriji da je gradivne elemente života na našu planetu verovatno donela neka kometa.

Lavdžoj kometa posmatrana je radio teleskopom na Sijera Nevada planinama u Španiji.

“Pre oko 3,8 milijardi godina Zemlju su udarale brojne komete i asteroidi i nastali su prvi okeani. Ipak, život nije mogao da nastane iz jednostavnih molekula poput vode i ugljen monoksida. Potrebni su molekuli sa više atoma ugljenika. Sada želimo da otkrijemo da li organski materijali iz kometa potiču iz primordijalnog oblaka od kog je nastao Sunčev sistem, ili ih je na Zemlju donela kometa”, kaže Dominik Bokel Morvan iz Pariske opservatorije, jedan od autora rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: