Kriza u orbiti: NASA prekida odnose sa Rusijom

NASA je odlučila da prekine odnose sa Rusijom zbog krize u Ukrajini, izuzev u projektu Međunarodne kosmičke stanice. Odluka je usledila samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da zemaljska dešavanja neće uticati na projekte u svemiru.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

09:50

Default images

Prema odluci NASA, njeni službenici, do daljeg, ne mogu da putuju u Rusiju, niti da primaju goste, javio je AP.

Njima je takođe zabranjeno da mejlovima komuniciraju ili drže tele-konferencije sa svojim ruskim kolegama, i to zbog, kako je navedeno, "ruskih akcija u Ukrajini", kaže se u dopisu zaposlenima.

Od zabrana su izuzete aktivnosti vezane za Međunarodnu kosmičku stanicu. NASA i Ruska svemirska agencija će "nastaviti da zajedno rade na održavanju osoblja i operacije na MKS", kaže se u saopštenju NASA od srede uveče.

Otkako je obustavila svoj program svemirskih šatlova, NASA se fokusirala na MKS i platila skoro 71 milion dolara za jedno mesto u ruskom Sojuzu, raketi kojom se astronauti šalju na MKS.

Ruska raketa je prošle sedmice odvela tri astronauta na MKS i među njima je bio Amerikanac Stiv Svenson.

Svemirska laboratorija je partnerski projekat SAD, Rusije, Evrope, Japana i Kanade. Američki astronauti se u Rusiji pripremaju pre nego što odlete na svemirsku stanicu i tu se ne očekuju nikakve izmene u stavu NASA.

Odluka NASA je doneta nakon uveravanja da su američko-ruski odnosi u svemiru dobri, uprkos tenzijama zbog Ukrajine.

"Za sada, sve je normalno u našim odnosima sa Rusima", rekao je 4. marta predstavnik NASA Čarls Bolden na tele-konferenciji NASA.

NASA je taj stav ponovila i prošle sedmice nakon pripajanja Krima Rusiji.

"Ne očekujemo da sadašnja rusko-ukrajinska situacija ima uticaj na našu dugogodišnju svemirsku saradnju sa Rusijom, koja datira unazad nekoliko decenija", saopštila je NASA.

NASA je potvrdila da je prekinula većinu kontakata sa Rusijom. Najavljeno je i da će agencija tražiti od Kongresa da se ne oslanja na Ruse za slanje američkih astronauta na MKS, već da nastoji da to radi jedna privatna američka kompanija od 2017. godine, preneo je AP.

Stručnjaci kažu da nisu iznenađeni najnovijom odlukom NASA, jer su i druge federalne američke agencije prekinule kontakte sa Rusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: