Ples oko šipke na Olimpijadi 2016?

Ples oko šipke mogao bi da postane jedna od zvaničnih disciplina Olimpijskih igara 2016.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2012.

09:42

Default images

Ples oko šipke dugo je povezivan sa striptiz klubovima, ali sada sve veći broj ljudi ovu disciplinu smatra sportskom.

U prošloj deceniji organizovana su mnoga takmičenja kako za žene tako i za muškarce, a postoji čak i Međunarodna federacija plesača oko šipke.

Natalija Tatarintseva iz Ukrajine tako je pobedila u šampionatu u ženskoj konkurenciji na Svetskom prvenstvu održanom u Londonu, dok je Jevgenije Grešilov iz Rusije odneo medalju u muškoj kategoriji.

Timoti Trojtman, Izvršni potpredsednik Federacije kaže da ples oko šipke treba da bude Olimpijska disciplina ne samo zbog toga što su plesači izuzetne atlete.

„Oni imaju takvu eleganciju i veštinu da oni apsolutno pripadaju Olimpijskim igrama. Međutim, pre takve inicijative moramo da se izborimo sa stereotipima koji prate ovaj sport“, kaže on.

Doduše, striptizete ni malo ne pomažu igračima da se ostvare na sportskom nebu.

Nedavno su lokalne prostitutke uništile saobraćajne znake u Novom Zelandu zato što su ih koristile kao šipke za ples.

Tačno je da je takav ples seksi, ali Sandra Hafman, instruktorka plesa oko šipke tvrdi da je za njen posao potrebna ogromna fizička spremnost.

„Dižete sopstvenu telesnu masu, kontrolišete svaki svoj mišić i pri tom vodite računa da je svaki pokret elegantan, a koreografija teče glatko“, objašnjava ona.

Da li mislite da ples oko šipke zaslužuje status olimpijskog sporta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: