Menjanje vremena treba ukinuti?

Kraće spavamo ili kraće radimo? Svako na svoj način gleda na pomeranje sata napred na letnje računanje vremena. Međutim, naučnici u Nemačkoj naglašavaju kako ova promena vrlo loše utiče na naše zdravlje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

12:20

Default images

Vodeći naučnici kritikovali su pomeranje sata na letnje vreme. "Nije samo beskorisno nego je i opasno", izjavio je za nedeljnik ”Die Zeit” psiholog iz Regensburga Jurgen Zulley. A psiholog iz Minhena Till Roenneberg letnje vreme naziva "uplitanjem u naš biološki vremenski sistem diktirano od vrha".

Najnovija istraživanja pokazala su da pomeranje sata ne utiče samo kratkoročno na naše zdravlje - u obliku nesanice ili povećanja broja infarkta - nego u idućih sedam meseci dok se sat ponovo ne vrati na zimsko vreme, znatno utiče na veliki deo svetskog stanovništva. A to vodi do manjka sna, što je loše za zdravlje.

Jetri treba 6-7 dana privikavanja

"Nikada se na tu promenu ne možemo naviknuti kako treba", kaže Roenneberg pozivajući se pri tome na svoje istraživanje. I austrijska neurologinja Birgit Hogl takođe smatra kako "ne postoji razlog za menjanje vremena".

Naučnik Zuli koji se bavi proučavanjem sna čak je zatražio i ukidanje ove prakse: "Našem biološkom ritmu bi više odgovaralo da zadržimo zimsko vreme." Naučnik Horst-Werner Korf iz Frankfurta smatra kako prelaženje na letnje vreme posebno utiče na tzv. 'sova-osobe', to jest osobe koje su više aktivne noću. Na te osobe, kojima je ustajanje ujutro ionako teško, zbog gubitka jednog sata znatno utiče ova promena, smatra on.

"Ako ste zaposleni morate se prilagoditi ritmu društva, što znači da se menja i unošenje hrane u telo, a ta uzastopna promena dovodi do poremećaja u telu", ističe Korf dodajući kako posebno jetri treba šest do sedam dana kako bi se naviknula na ovu promenu.

Autor: M. Ljubičić / zeit.de / yahoo.com
Odg. urednik: Anto Janković
Izvor: Deutsche Welle

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: