Bude podnose zahtev za reinkarnaciju

Tibetanske žive Bude više ne mogu da se reinkarniraju po svom nahođenju, već za to moraju da dobiju dozvolu od ateističke kineske vlade, pišu kineski mediji.

Život

Izvor: B92

Petak, 03.08.2007.

10:30

Default images

Nova pravila predstavljena su kao "značajna mera u pravcu institucionalizacije reinkarnacije živih Buda", ističe novinska agencija Sinhua, navodeći da će nove mere početi da važe od 1. septembra 2007. godine i da će svi zahtevi morati da budu podneti na odobravanje vladinim organima zaduženim za verska pitanja.

Žive Bude su značajan element tibetanskog budizma. One čine uticajno sveštenstvo za čije se članove veruje da se stalno reinkarniraju kako bi ponovo zauzeli svoja mesta.

Budući da često postoji više kandidata za određenu reinkarnaciju, od velike je važnosti ko bira pravog.

Ovo se naročito odnosi na slučaj pančen lame, druge najvažnije figure u tibetanskom budizmu posle dalaj lame.

Kineske vlasti su privele dečaka kojeg je dalaj lama izabrao za pančen lamu 1995. godine. Dečak, koji je tada imao šest godina, više nije viđen u javnosti.

U međuvremenu, dečak kog je kineska vlada izabrala za novog pančen lamu, putuje Tibetom promovišući kinesku vlast.

Dalaj lama, verski i svetovni poglavar Tibeta, od 1959. godine živi u egzilu u Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: