Duvanski dim proglašen toksičnim

Život

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2006.

17:37

Default images

Kalifornija je prva država u SAD koja je proglasila duvanski dim toksičnim zagadjivačem vazduha, stavljajući ga time u istu kategoriju s izduvnim gasovima dizela, arsenikom i benzenom. Odluka je obrazložena činjenicom da se dim cigarete povezuje sa rakom pluća.

Ova odluka kalifornijske Uprave za vazdušne resurse može dovesti do pooštravanja propisa o pušenju. Uprava je ukazala da su mnoga naučna istraživanja potvrdila da pasivno pušenje izaziva niz respiratornih oboljenja, ali i razne oblike raka.

Duvanski dim je uzročnik čak 5.500 smrtnih slučajeva godišnje u Kaliforniji kao posledica srčanih oboljenja medju nepušačima, a 1.100 nepušača u toj državi umre svake godine od raka pluća čiji je uzročnik pasivno pušenje, podsetili su naučnici.

Jedno novo istraživanje je pokazalo da se rizik od dobijanja raka pluća kod mladih žena izloženih pasivnom pušenju povećava izmedju 68 i 120 odsto. Ta bolest u SAD ubije oko 40.000 žena godišnje. Pasivno pušenje se, sem toga, povezuje s prevremenim porodjajima, astmom i celim nizom dečijih bolesti.

Prošlogodišnje istraživanje naučnog panela Uprave je pokazalo da oko 16 odsto svih stanovnika Kalifornije puši, ali i da je 56 odsto odraslih i 64 procenta mladih izloženo pasivnom pušenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: