U tlu Marsa uzgojeni paradajz, grašak i rotkvice

Ukoliko ste pomislili da je uzgajanje biljaka na Crvenoj planeti kao što je prikazano na filmu "Marsovac" jedna obična fikcija i mašta, razmislite ponovo jer ste očigledno pogrešili.

Život

Izvor: klix.ba

Subota, 25.06.2016.

18:15

U tlu Marsa uzgojeni paradajz, grašak i rotkvice
Foto: NASA

Tim holandskih naučnika nedavno je u tlu koje odgovara sastavu tla sa Marsa uspeo da uzgoji jestive biljke koje su usput i bezbedne za čoveka. Stručnjaci sa Univerziteta u Vageningenu objavili su rezultate eksperimenta u kojem je od 10 vrsta biljaka uspešno razvijeno njih četiri.

Reč je o paradajzu, rotkvicama, raži i grašku koji u sebi nisu pokazali elemente toksičnosti pa su kao takve proglašene jestivima. Štaviše, određeni nivoi koncentracije teških metala bili su niži nego u biljakma koje rastu u običnoj zemlji.

Ostaje da se biljke testiraju po rigoroznim holandskim i američkim sigurnosnim standardima, a ukoliko i ti testovi zadovolje očekivanja, naučnici će svojim sponzorima prirediti pravu gozbu. Šest drugih biljaka nije zadovoljilo standarde zdrave ishrane.

"Možemo ih slobodno jesi i jako me zanima kakvog su ukusa", rekao je vođa tima ekolog Viger Vamelink.

Eksperiment je započeo u aprilu 2015. godine, a pored paradajza, rotkvica, raži i graška, naučnici su pokušali da razviju zdrave primerke praziluka, spanaća, rukole i kvinoje.

Biljke su rasle u simuliranom Marsovom tlu koji je kreirala NASA, pri uslovima Zemljine atmosfere. Zapravo, reč je o pretpostavljenom načinu uzgoja biljaka koji će se desiti prilikom dolaska prvih ljudi na Crvenu planetu.

"Uzgajanje će se odvijati u objektima kako bi se biljke zaštitile od nepovoljnih uslova na Marsovoj površini", objašnjava Vamelink.

Ipak, ostaje nejasno da li će konzumiranje ovih biljaka na Marsu imati isti efekat na ljudsko telo kao konzumiranje na Zemlji, tj. kako će se bilo koja koncentracija teških metala ponašati u prilikama slabije gravitacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: