Petnica predstavlja prvi Fab Lab

Istraživačka stanica Petnica povodom svetskog dana nauke 10. novembra predstavlja projekat „Formiranje obrazovnog Fab laba Petnica". Svetski dan nauke je prilika da se pokaže kako se sa mladim ljudima može raditi na povezivanju nauke i privrede i posticanju preduzetništva.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2015.

14:40

Default images

Projekat "Fab Lab Petnica" obuhvata kurseve iz 3D štampe, elektronike i robotike, kao i osnova preduzetništva u nauci. Fab Lab Petnica je zamišljen kao edukativni fab lab, što znači da će prvenstveno biti usmeren na obuku đaka, studenata i nastavnika. Ideja je da iz ovog projekta izniknu nove školske sekcije i prostori u gradovima širom Srbije u kojima će ljudi samoinicijativno moći da koriste ovakve uređaje i tehnologije.

Fab labovi (eng. fabrication laboratory) su radionice za digitalnu fabrikaciju u kojima je "moguće napraviti praktično sve". Prvi fablab je napravljen na MIT univerzitetu u SAD, a kasnije su se proširili po celom svetu u okviru tzv. mejker pokreta (maker movement). Fab labovi su blisko povezani sa univerzitetima, naučnim institucijama, školama sa jedne strane, i sa industrijom i startapima sa druge strane.

Projekat je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: