Život

Utorak, 29.11.2011.

13:09

Uneskova podrška Petnici

UNESKO, organizacija Ujedinjenih nacija za nauku, kulturu i obrazovanje, biće pokrovitelj obeležavanja tridesetogodišnjice postojanja i rada Istraživačke stanice Petnica u toku čitave 2012. godine „zbog očiglednog doprinosa razvoju nauke i obrazovanja“.

Izvor: Nikola Božiæ

Default images

U dopisu koji potpisuje Irina Bokova, generalna direktorka UNESKO-a, povodom prihvatanja ovog pokroviteljstva se još kaže: „Doprinos IS Petnica fundamentalnim naukama, tehnologiji i društvenim naukama je očigledan, a aktivnosti planirane u godini jubileja relevantne i od velikog interesa za UNESKO u kontekstu obrazovanja nastavnika, naučnog obrazovanja zainteresovanih srednjoškolaca, naučnog povezivanja i umrežavanja, kao i podsticanje veza između nauke i društva...“.

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom kvalitetom naučne nastave u školama i načinom obrazovanja mladih naučnih kadrova. To je bila uistinu prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji. Uprkos teškim društvenim i ekonomskim prilikama, a zahvaljujući podršci brojnih preduzeća, državnih i lokalnih institucija, IS Petnica je ubrzo postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja i profesionalno utemeljene brige o mladim talentima, poznata i ugledna u zemlji i u svetu.

I u vreme tragičnog raspada prethodne Jugoslavije, ekonomskog kolapsa, hiperinflacije, sankcija i izolacije zemlje, IS Petnica je sačuvala i razvijala svoje programe i održala važne kontakte i saradnju sa srodnim institucijama iz prethodne Jugoslavije i celog sveta, na najbolji način potvrđujući ugled, kvalitet i postojanost rada.

Tokom tri decenije razvoja i rada IS Petnica je uspešno organizovala oko 3000 raznovrsnih kurseva, kampova i seminara na kojima je učestvovalo više od 45,000 učesnika i oko 7,000 predavača i stručnih saradnika.

Šireći mrežu koja danas pokriva više stotina srednjih škola i veliki broj naučnih instituta i fakulteta, te aktivno pomažući formiranje novih generacija mladih odgovornih stručnjaka u nizu važnih i perspektivnih oblasti, Istraživačka stanica Petnica predstavlja jednu od malobrojnih spontano nastalih i programski konzistentnih obrazovnih organizacija u svetu koje, čvrsto okrenute budućnosti, novim znanjima, tehnologijama i vrednostima, na dostojan način odgovaraju na izazove XXI veka.
O ovoj sjajnoj vesti ne samo za IS Petnica, već i za celokupnu obrazovnu i naučnu javnost u Srbiji direktor stanice Vigor Majić kaže: „Iskreno, nismo očekivali da će UNESKO prepoznati vrednosti Petnice u toj meri, jer 30 godina uistinu i nije neki jubilej po merilima sveta gde postoje izvanredne obrazovne institucije koje rade nekoliko vekova, a i znajući da se ova velika međunarodna organizacija prihvata celogodišnjeg institucionalnog pokroviteljstva u vrlo ograničenom broju slučajeva. Ova odluka je velika podrška radu Istraživačke stanice. Rezultati rada, ideje i metodi koje smo razvijali u Petnici prepoznati su od strane najkompetentnije organizacije koja ima uvid u iskustva čitavog sveta.“

Ipak, ovo nije prvi put da UNESKO podržava Petnicu. Još na samom početku rada Istraživačke stanice u Petnici podržana je ta ideja ali samo kao jedan svež i vredan koncept, bez garancija da će i uspeti i opstati. „UNESKO je u međuvremenu nekoliko puta podržavao neke konkretne akcije i programe Stanice i time dobio priliku da se blisko upozna šta se to ovde stvarno radi“ – kaže Vigor Majić.

Pokroviteljstvo organizacije UNESKO je, van svake sumnje, i podrška čitavoj našoj obrazovnoj i naučnoj zajednici koja je podržavala i pomagala opstanak, rad i razvoj Istraživačke stanice. „Mi planiramo da Tridesetogodišnjicu obeležimo na najbolji mogući način – ne nikakvim svečanim akademijama i glamurom, već završetkom i početkom rada novih kapaciteta koji se upravo dosta intenzivno grade u Petnici zahvaljujući sredstvima Evropske investicione banke i programu koji je prethodnih godina pokrenulo Ministarstvo nauke i podržala Vlada Srbije. Nadamo se da će izvođači radova biti efikasni i kvalitetni i da državni organi neće praviti smetnje da se započeti vredan posao uspešno i na vreme dovrši. To neće biti ni malo lako i jednostavno, još ne znamo kako ćemo sve to finansirati, ali smo na izazove navikli i verujemo da ćemo i ovu borbu uspešno dobiti.“ – kaže na kraju razgovora direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: