Druga doza kineske vakcine nakon šest meseci je pun pogodak: Efikasnost do 90 odsto

Kineska kompanija specijalizovana za vakcine "Kansino bajolodžiks" (CanSino Biologics) saopštila je da efikasnost njene vakcine protiv kovida 19 u jednoj dozi može s vremenom opasti, mada bi trebalo da ima stopu od 50 odsto ili više najmanje pet do šest meseci nakon imunizacije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

12:52

Druga doza kineske vakcine nakon šest meseci je pun pogodak: Efikasnost do 90 odsto
Foto: Tanjug/AP

"Druga doza data učesnicima ispitivanja šest meseci nakon njihove prve injekcije mogla bi pružiti značajnu zaštitu, jer sedam do deset puta povećava nivo antitela i efikasnost vakcine ide i preko 90 odsto", rekao je Džu Tao, glavni naučnik te kompanije, u internet-prezentaciji o kojoj je Rojters juče izvestio, navodi Gardijan.

Kompanija je u februaru saopštila privremene podatke koji su pokazali da je vakcina efikasna 68,83 odsto u sprečavanju simptoma kovida 19 dve nedelje nakon vakcinacije, ali je stopa pala na 65,28 odsto nakon četiri nedelje.

Gardijan prenosi da je ova kineska vakcina odobrena u Kini, Pakistanu, Mađarskoj i Meksiku, a Kansino planira kliničko ispitivanje u Kini za verziju vakcine koja se primenjuje inhalacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: