Otrov brazilske ose ubija ćelije tumora

Otrov brazilske ose mogao bi se koristiti u borbi protiv karcinoma, veruju naučnici koji su otkrili da može ciljano da uništi ćelije raka.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

14:32

Default images
Foto: Thinkstock/ilustracija

Prema laboratorijskom istraživanju toksin ubija ćelije raka pri čemu zdrave ćelije ostaju neoštećene, prenosi BBC.

Tim s Brazilskog univerziteta kaže kako se eksperimentalni lek veže uz ćelije tumora i izaziva gubitak ključnih molekula.

Istraživanje je u ranoj fazi i potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se proverilo da li je siguran za ljude.

Polybia paulista je posebno agresivna vrsta osa koje su endemske u jugoistočnom Brazilu i čiji ubodi nisu dobrodošli. Osa toksinom MP1 umrtvljuje žrtve ili se tako brani.

Ranija istraživanja na miševima pokazala su da otrov može ciljano da napadne i uništiti ćelije tumora.

Naučni tim predvođen Džoom Rugierom Netom otkrio je mehanizam kojim otrov uništava ćelije. MP1 se veže za molekule masti koje su raspoređene po površini tumorskih ćelija umesto u njima i stvara otvore kroz koje se gube molekuli koji su ključni za funkcioniranje ćelija. Kod zdravih ćelijha masni su molekuli unutar ćelija što znači da su otporne na napad toksina MP1.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Biophysical Journal".

Naučnik Pol Bils sa Lids univerziteta kaže kako bi lečenje karcinoma napadom na masne molekule na tumorskim ćelijama predstavljao potpuno novu vrstu lečenja tumora. On dodaje kako bi razvoj te metode lečenja omogućio njeno kombinovanje s drugima i tako uedno i učinkovitije lečenje karcinoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: