Zdravlje

Petak, 01.06.2012.

12:43

Nova nada za paralizovane osobe

Nakon što su naučnici uspeli da postignu da miševi sa povredama kičme potrče, paralizovanim pacijentima je pružena nova nada.

Izvor: B92

Default images

Koristeći koktel lekova i električne impulse, švajcarski istraživači su uspeli da ponovo povežu nerve od kičmene moždine do mozga.

Dve nedelje kasnije, životinje ne samo da su mogle da hodaju, već su se pele uz stepenice i trčale. Profesor Gregoar Kurten rekao je da telo može da se oporavi od nekih povreda za koje se prethodno mislilo da su ga trajno paralizovale.

Njegov tim veruje da će ispitivanja na ljudima početi sledeće godine.

U testovima na miševima, životinjama je bilo presečeno tkivo kičme, ali ona nije bila potpuno uništena. Međutim miševi nisu mogli da hodaju jer nisu primali signale iz mozga.

Ali kada su postavljeni na zadnje noge i pridržavani u uspravnom položaju, donji deo kičme je stimulisan pomoću lekova i električnih impulsa i uspavani nervi su ponovo aktivirani. Signali iz mozga su “zaobišli” povredu i ponovo uspostavili kontakt sa donjim delom tela.

Miševi su mogli da hodaju samo uz pomoć hemijske i električne stimulacije i naučnici moraju da osmisle siguran način za sprovođenje testova na ljudima – na primer kroz kateter, na dugačkoj osnovi.

Stručnjaci iz celog sveta hvale ovaj projekat svojih kolega iz Ciriha kao veliki napredak u medicini i do sad najveću nadu za paralizovane osobe.

Međutim treba biti oprezan sa prognozama i nadama jer miševi imaju drugačiji nervni sistem od čoveka i najveća kičmena povreda na ovoj životinji ne može da se poredi sa onima koje imaju paralizovane osobe.

“Mi još ne znamo da li će ovaj pristup isto delovati na ljude, i moramo da odgovorimo na mnogo pitanja,” kaže dr Elizabet Bredberi.

“Ovaj eksperiment pruža veliku nadu. U prošlosti je bila nezamislivo uspostavljanje ponovne veze između mozga i kičmene moždine. Kod životnja smo u tome uspeli, a sada moramo da smislimo bezbedan način da isto pokušamo i kod čoveka,” kaže dr Mark Bejkon, jedan od istraživača.

“Ovo je svakako uzbudljiv razvoj događaja, ali ne smemo zaboraviti da se neurologija miševa značajno razlikuje od naše. Daleko smo od bilo čega što bi izlečilo palizovanog čoveka, ali je ovo veliki prvi korak koji nas može dovesti do novih tretmana za povrede kičmenih moždina,” kazao je naučnik Den Burden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: