Zdravlje

Subota, 16.08.2014.

09:00

Jutarnja kafa protiv bolova

Naučnici sa Univerziteta u Oslu došli do zaključka da ljubitelji kofeina lakše podnose obaveze na poslu, posebno rad za kompjuterom. Oni koji piju jutarnju kafu manje pate od bolova u vratu i zglobovima.

Izvor: Izvor: Veèernje novosti

Default images

Mnogi ne mogu da ne otpočnu dan sa kafom, jer misle da samo taj topli mirisni napitak može da ih razbudi. Interesantno je da su naučnici sa Univerziteta u Oslu došli do zaključka da ljubitelji kofeina lakše podnose obaveze na poslu, posebno rad za kompjuterom.

Ispitanici su sat i po, bez prekida, radili za kompjuterom. Osobe koje su popile jutarnju kafu manje su patile od bolova u vratu, rukama i zglobovima od onih koji su preskočili taj ritual. Razlog se krije u kofeinu, važnom sastojku koji se nalazi i u lekovima protiv bola.

Međutim, preterana doza može da dovede do nesanice i anksioznosti, pa bi trebalo pronaći pravu meru - dve do četiri šoljice dnevno. Ako ste već „navučeni“ na ukus kafe, probajte da se prebacite na onu bez kofeina ili dodajte malo mleka.

Izvor: Večernje novosti
Foto: ericmcgregor / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

19 h

Podeli: