Evo zašto je cimet dobar za vas

Cimet je začin koji se koristi na skoro svim meridijanima, a kako i nebi kada je odličan dodatak jelima, a uz to reguliše i nivo krvnog pritiska.

Izvor: B92

Petak, 14.03.2014.

16:39

Default images

Svega je nekoliko aroma tako zavodljivo a ujedno i tako toplo kao što je to cimet, začin dobijen od mirisne kore istoimenog drveta.

Dovoljno je dodati polovinu kafene kašičice cimeta prilikom pravljenja kolača i ostalih poslastica pa da za nekoliko minuta podignete raspoloženje i otvorite apetit.

Jedan od najčešće korišćenih začina, dostupan je u skoro svim zemljama sveta, a svojim ukusoom i mirisom odvešće vas na putovanje kroz istočni deo Mediterana, Afriku, Kinu, Indiji. Odličan je dodatak gulašima, jelima sa pirinčem, kariju...

Ali cimet koriste i na severu Evrope, i to upravo kao dodatak kolačima,u različitim toplim napicima ili kao specijalan sastojak pudinga.

Ipak, zavodljivi miris i ukus nisu jedini aduti cimeta. Ovaj začin ima i nezanemarljiv uticaj na naše zdravlje.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da upotreba cimeta može značajno da smanji povišen nivo pritiska u krvi, naročito kod ljudi koji su pod rizikom od dijabetesa, ili imaju dijabetes tip 2. Cimet reguliše i nivo šećera u krvi, pojačavajući pozitivne efekte delovanja insulin.

Ovaj začin takođe uništava i bakterije koje izazivaju bolesti desni, a u Šri Lanki čak koriste štapiće cimeta umesto čačkalica, kako bi očuvali svoje desni i zube.

Izvor: Guardian

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: