Šta nas čeka u 21. veku

Izvesni Peter Pesti je, koristeći mnogobrojne izvore, načinio zanimljivu kompilaciju događaja koji će se prema nekim očekivanjima desiti u 21. veku.

Priredila: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2007.

13:10

Default images

Kompilirana „Detaljna mapa 21. veka” sadrži dugačku listu očekivanih događaja u ovom veku u oblasti nauke, politike, društva, graditeljstva, itd. Na njoj se na primer nalaze predviđanja NASA-e, Ujedinjenih Nacija, Goldman Sachs-a, i British Telecom-a. Na njegovom sajtu dat je spisak izvora korišćenih pri sastavljanju „mape 21. veka“ tako da pored svakog najavljenog događaja i godine u kojoj bi trebao da se ostvari, piše i odakle je predviđanje poteklo. Određena predviđanja sa ove liste izdvojena su i pretočena u simpatični šestominutni video. Na primer, predviđa se da će 2030. godine početi masovna kolonizacija okeana i solarnog sistema, da će 2040. biti kreiran sistem sličan „The Matrix“-u, a da će 2050. implanti u mozgu majmuna učiniti majmune podjednako inteligentnim ljudima. Na nama je da procenimo koja su predviđanja realistična, a koja pripadaju domenu naučne fantastike. Kliknite ovde i pročitajte još mnoga druga predviđanja za 21. vek i pogledajte odabrane delove tih predviđanja u zanimljivom videu.
Opšti osvrti koji se bave analizom godine koja je iza nas česta su pojava na prelasku iz stare u novu godinu. Iako smo već uveliko ušli u 2007. godinu, predstavljamo vam kritički pregled najnovijih tehnoloških dostignuća „Winners & Losers 2007“ urađen od strane najpoznatijeg svetskog udruženja inžinjera - IEEE. Naime, IEEE je u magazinu „IEEE Spectrum“ u januaru ove godine objavio svoj tradicionalni pregled 10 najvećih „pobednika i gubitnika“ u 2006. godini na polju novih tehnologija. Među pobednicima je na primer firma koja je uspela da postavi 5 megabajta memorije na površinu čipa do tada dovoljnoj za svega 1 megabajt, a među gubitnicima je pompezno najavljivani evropski pandan Google-u, kršten rogobatnim imenom Quaero i hibridni auto-avion kompanije Terrafugia. Ukoliko kliknete ovde možete u IEEE članku pročitati o svim pobednicima i gubitnicima, sa razumljivo i kratko objašnjenim odabranim tehnologijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: