Google želi da patentira deljenje računa u restoranu

Google je podneo zahtev za zaštitu patenta s ambicijom da reši jedan od najnezgodnijih izazova čovečanstva – kako pošteno podeliti račun na kraju obroka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

08:50

Default images

Zahtev za patent ističe sistem, poput mobilne aplikacije, koji automatski beleži troškove svakog pojedinca u grupi, prati kolika su dugovanja svih članova i na kraju obroka rešava podelu računa automatski prebacujući novac sa računa svih prisutnih kako bi račun bio pravilno podeljen.

Takođe, krajnje je prikladan i podatak da je na zahtevu za zaštitu patenta potpisano šest osoba iz Googlea tako da bez sumnje možemo da pretpostavimo kako su oni došli na ovu ideju.

„Ljudi se vrlo često upuštaju u grupne aktivnosti. Na primer, grupa prijatelja može zajedno da ode na odmor ili večeru. Kada dobiju račun, u većini slučajeva on će otići jednoj osobi koja će ga platiti – zato što je tako lakše, ali će takođe očekivati da mu ostali članovi grupe daju novac za svoj deo računa. Međutim, ponekada se može desiti da neko ne plati u potpunosti svoj deo računa ili u potpunosti zaboravi da toj osobi da novac. Ovo nije fer prema osobi koja je platila ceo račun. Zato je potreban efikasan način da se prate troškovi pojedinaca u grupi i na kraju pravilno preraspodeljuje novac“, stoji u zahtevu za zaštitu patenta.

Ova aplikacija za patent originalno je podnesena u martu 2012. godine pod nazivom „Praćenje i rukovođenje grupnim troškovima“, ali je u javnost dospela tek prošle nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: