Od danas registracija .срб

Tokom prošle godine Srbija je dobila pravo na korišćenje svog domena na ćirilici, a njegova registracija kreće danas.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

11:21

Default images

Domen срб. će u prvih šest meseci moći da registruju vlasnici .rs domena, koji će dobiti pravo na registrovanje ćiriličkog pandana po promotivnoj ceni (RNIDS ovlašćenim registrima naplaćuje jedan dinar), a nakon tog perioda registracija će biti otvorena za sve i vršiće se po principu “ko pre domenu”.

Oni koji ne žele da čekaju period slobodne registracije mogu u promo periodu registrovati odgovarajući .rs domen i automatski dobiti pravo na njegov ćirilički pandan.

Na koji način će se domeni prevoditi možete videti ovde, a opšte pravilo je da će se domeni prevoditi transliteracijom.

RNIDS je lansirao i novi sajt na kome možete proveriti koji domeni su dostupni, kao i kako će se vaš .rs domen prevesti u ćirilicu i ostale tehničke detalje registracije. Nalazi se na adresi њњњ.срб.

Državni sekretar u Upravi za digitalnu agendu Jasna Matić istakla je da je ćirilični domen veliki korak u razvoju interneta kod nas i da doprinosi čvrstoj integraciji interneta u svakodnevni život građana.
Photo: Tanjug
"Veliki značaj ćiriličnog domena odraziće se kroz lakšu integraciju internet adresa u tekstove na ćirilici, zvanična dokumenta i formulare", kazala je Matić na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, internet je prvenstveni način informisanja te će zvanično pismo sada moći da se koristi i na internetu.

"Ćirilica je deo našeg nacionalnog identiteta i ovo je mali segment u pokušaju da nacionalno blago sačuvamo, ali istovremeno modernizujemo i koristimo na najsavremeniji način", rekla je Matić.

Inače, Srbija je druga zemlja kojoj je odobren domen na ćirilici, posle Rusije.

Tanjug prenosi da je za prvih sat vremena registrovano je 235 domena..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: