Tehnopolis

Četvrtak, 10.02.2011.

17:28

HSPA+ mreža i u Srbiji

Kompanija Vip mobile građanima u šest gradova Srbije od danas nudi novu HSPA+ internet ponudu.

Izvor: B92

Default images

HSPA+ mobilni broadband korisnicima nudi maksimalno iskorišćenje postojeće mrežne infrastrukture i veću brzinu protoka. Koliko veću? Prema rečima Darka Paruna, član UO Vip mobile zaduženog za tehniku, jedan HSPA+ terminal može da ostvari brzinu 263 GPRS terminala zajedno.

Maksimalna mogućnost downloada koristeći ovu tehnologiju, u svetu lansiranu krajem 2008. godine, iznosi do 42Mbit/s, dok brzina uploada ide do 5,7Mbit u sekundi.

Telekom austria group, čiji je Vip mobile član, prva je u svetu 2000. godine ponudila GPRS mrežu sa punom pokrivenošću, kaže Parun, a sada je opet lider u inovacijama. Prema njegovim rečima, nije problem inovacije osmisliti, veština je pustiti ih komercijalno, a u tome su, po njegovom mišljenju, lideri.

Komercijalni rad ove usluge za sada podrazumeva mogućnost korišćenja u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu i Nišu, a u planu je da do kraja godine svi gradovi sa više od 20 hiljada stanovnika dobiju ovu mogućnost, čime bi bilo pokriveno 58 posto populacije.

Što se cena tiče, postoje tri paketa od 790 do 2190 dinara. U okviru svih paketa dobija se neograničena količina interneta, s tim što je količina protoka po HSPA+ brzinama ograničena, a nakon što ih korisnik potroši može koristiti internet niže brzine, kao poređenje je navedena EDGE tehnologija.

USB modem će se prodavati po simboličnoj ceni od 1 dinar, a uz njega i internet pakete moguće je kupiti ASUS netbook po ceni od 9.990 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: