Zastareli domeni pred brisanjem

Domen Sovjetskog saveza ".su" je glavni kandidat za brisanje u planovima ICANN-a, mada i bivše jugoslovenske republike Srbija i Crna Gora prelaze s domena ".yu" na nove sopstvene. ICANN će objaviti i reviziju pravila za dobijanje domena ".int", koji je rezervisan za međunarodne organizacije.

Izvor: Newsfactor
Priredio: Milan Đukić

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2006.

12:32

Default images

Tokom nekoliko proteklih godina na Internetu su se pojavila nova imena domena kao što su ".eu" za Evropu i ".travel" za putničke agencije i sve druge kompanije i organizacije koje se bave putovanjima. U ovom trenutku agencija koja nadgleda dodeljivanje domena želi da se reši nekih zastarelih.

Na sastanku u Sao Paolu u Brazilu Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) počela je da prihvata javne komentare o tome kako najbolje opozvati zastarele sufikse, prvenstveno dodeljene zemljama koje više ne postoje.

Domen Sovjetskog saveza ".su" je glavni kandidat za brisanje, mada i bivše jugoslovenske republike Srbija i Crna Gora prelaze s domena ".yu" na nove sopstvene. Pretraživanje na Googleu generisalo je nekoliko miliona rezultata s lokacijama čiji su sufiksi ".su" i ".yu".

Istočni Timor sada koristi ".tl", iako oko 150.000 lokacija i dalje koristi stari kôd ".tp". Zastareo je i domen ".gb" Velike Britanije i za njega nema rezultata na Googleu. Britanci uobičajeno sa sve lokacije Ujedinjenog kraljevstva koriste sufiks ".uk".

ICANN dodeljuje kodove država na osnovu skupa standarda koje je donela Međunarodna organizacija za standardizaciju, koja opet sa svoje strane dobija informacije od Ujedinjenih nacija.

Do nesuglasica i sukoba potencijalno može da dođe prilikom ponovnog dodeljivanja kodova.

Čehoslovačkoj nije bio potreban domen ".cs" nakon podela na Češku Republiku (".cz") i Slovačku (".sk"). Nakon raspada Jugoslavije, Srbija i Crna Gora su dobile sufiks ".cs", a posle ovogodišnjeg razlaza Sbija je dobila ".rs" a Crna Gora ".me". (U ovom slučaju došlo je do male krize pošto se Čehoslovačka odrekla domena ".cs" mnogo pre nego što je on ponovo dodeljen, a Srbija i Crna Gora ga nikada nisu koristile pre razdvajanja.)

Nestali su još neki domeni, uključujući istočnonemački ".dd" i zairski ".zr" nakon što je ta zemlja postala Demokratska republika Kongo (".cd").

ICANN želi da ustanovi formalnu politiku i sve komentare prihvata do 31. januara 2007. godine. Domeni će biti brisani u periodu od najmanje jedne godine kako bi se korisnicima pružila prilika i vreme da se naviknu i prihvate promenu.

Smanjivanje broja domena - trenutno ih ima 265 - verovatno će biti privremeno. U ICANN-u se pripremaju pravila za objavljivanje novih domena, uključujući i one u kojima ima i drugih znakova sem onih iz engleskog alfabeta.

ICANN će takođe objaviti i reviziju pravila za dodeljivanje domena ".int" koji je rezervisan za međunarodne organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: