Test: Nokia Lumia 920

Reklo bi se da Nokijin novi život počinje tek sada.

Tehnopolis

Izvor: Autor: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Sreda, 03.04.2013.

14:46

Default images

U poređenju sa onim što Nokia sada radi, Lumia 800 i 900 bile su probni baloni. Vremena za čekanje više nema ni za Nokiju ni za Microsoft, Windows Phone konačno je na jasnom putu gde god ga na kraju odveo, a Lumia 920 stiže kao sublimacija svega što dvojac, na papiru još uvek životnih partnera, zajedno može izvesti.

Čekanje na novi Windows Phone i priključenje u smartphone realnost za Nokiju nije bilo kratko. Posle Lumia koje zvanično nikada nisu ni stigle kod nas, legendarni proizvođač, od kog se mnogi već neko vreme opraštaju, konačno ima priliku da pokaže šta ume. Domaće tržište konačno je u stiglo na Nokijinu mapu, a pred nama je Lumia 920, najbolji igrač kog Finci u svom timu imaju.

N9

Da je Nokia N9 u smislu industrijskog dizajna skoro pa vanvremenska sprava pokazuje i činjenica da se Nokijini udarni modeli uprkos istom DNK i dalje izdvajaju iz mase. Ukusi su različiti i o njima, kako bi narodna mudrost rekla, ne bi trebalo raspravljati, ali bez obzira na to dopadala vam se Lumia 920 ili ne, radi se o uređaju karakterističnog stila, što nije previše česta pojava u ovom svetu.

Ono što još od N9 pri prvom kontaktu skreće pažnju je kombinacija matirane polikarbonatne plastike i zaobljenih bokova, što rukovanje uređajem čini lakim i izuzetno prijatnim. Lumia 920 nastavlja istim putem, no čini se da se Nokia u nekim momentima malo zaigrala. Lumia 920 "teška" je 185 grama, duga 13, široka skoro 8 i "debela" 1.07 centimetara.
Nokia Lumia 920 (Foto: B92)
Ove brojke prevedene u praktični jezik znače da je Lumia 920 relativno glomazan uređaj, osetno težak i ni približno lako upravljiv kao što su to bili N9 i Lumia 800 na primer. To kvari praktičnu vrednost kombinacije materijala i oblika, mada valja primetiti da je Lumijom 920 lakše rukovati nego drugim telefonima sličnih dimenzija, makar pri kratkim sesijama, najpre zahvaljujući ravnoj donjoj strani, ali i zaobljenim bokovima. Prilikom dužeg korišćenja masa počinje da dolazi do izražaja, neće se desiti da morate prestati jer postaje preteško, no primećuje se ono što se kod drugih ne primećuje, i realno je da postoje ljudi kojma to može smetati.

Površina ekrana (Gorilla Glass 2) zaobljena je i karateristično spojena sa kućištem koje je inače iz jednog komada plastike. Ispod nje nalazi se ekran od 4,5 inča i red kapacitvnih dugmića, standardnih za Windows Phone uređaje. Izgleda da je to maksimum koji je Nokia mogla da smesti u ovakvo kućište, iako konkurencija na sličnim i tanjim dimenzijama nudi veće ekrane (Galaxy S3, HTC One X).

Ekran

Još jedna karakteristika prethodnih Lumia iz vrha ponude su ekrani koji se skoro savršeno stapaju sa prednjom površinom. Drugim rečima, na Lumiji 800 i 900 skoro se ne vidi gde prestaje ekran a nastavlja se kućište, što je trebalo da bude slučaj i sa 920. Naglasak ide na trebalo jer su veliku ulogu u tome do sada imali AMOLED ekrani, od kojih se odustalo.

Lumia 920 isporučuje se sa IPS LCD ekranom rezolucije 768x1280 pisela, što na 4,5 inča daje gustinu od oko 332 tačaka po inču. Dovoljno da tačke više ne vidite, slika je u ovom smislu savršeno čista i oštra.
Nokia Lumia 920 (Foto: B92)
Kao što je to bio slučaj i sa AMOLED ekranima, Nokia je tu i tamo intervenisala i sa ovim ekranom i obeležila ga kao PureMotion HD+. To pre svega znači da se radi o ekranu koji ima bolji odaziv od klasičnih LCD ekrana (9ms), što bi trebalo da obezbedi bolji ugođaj pri brzim promenama na ekranu. "PureMotion" trebalo bi da nastavi tako gde je "ClearBlack" stao, crna bi trebalo stvarno da bude crna (što nije čest slučaj za LCD ekranima), vidljivost u na dnevnom svetlu bi trebalo da je bolja nego inače, svetlina, kontrast i boje takodje. HD+ pak stoji za nešto više piksela od standardnih "HD ready" 720.

Sva ta teorija i marketing u praksi znače dosta dobre rezultate. Pre svega, crna boja i boje inače veoma su realne i jasne. Kontrast i osvetljenje takođe su vrlo dobri. Crna boja jeste za blagu nijansu manje crna nego što je to slučaj na Nokijinim AMOLED ekranima, no, radi se o finesama.

Upotrebljivost na dnevnom svetlu je unapređena, reklo bi se da je smanjenje refleksije prilično uspelo, korišćenje Lumije 920 pod vedrim zimskim nebom bilo je dobro uskustvo. Priča o rukavicama je tačna, zaista možete koristiti telefon i sa njima. Sve u svemu, radi se o jednom od najboljih ekrana na tržištu, sigurnom argumentu u korist ove sprave.

Kamera

Sa Nokijinim eksperimentima sa kamerom već smo se igrali i došlo je vreme da se sve to pretoči u nešto korisno. Šuškalo da će Lumia 920 nositi PureView brand, a najveći optimisti nadali su se četrdeset i jednom megapikselu na novoj Lumiji. Na kraju se desilo nešto između.
Nokia Lumia 920 (Foto: B92)
Nokia kameru na Lumiji 920 predstavlja kao jedan od ključnih, ako ne i ključni argument za odabir ovog telefona pre svih ostalih. Ona nosi oznaku PureView što pre svega znači da je Nokija pokušala da prenese znanje i iskustvo sa modela 808 na Lumiju 920, sa znatno manje megapiksela.

Radi dakle o kameri sa senzorom od 8,7 Mpx, koja bi zahvaljujući stvarima poput optičke stabilizacije ("plivajuća" sočiva) trebalo konačno da omogući fotografije dostojne kvaliteta ozbiljnijih foto aparata, naročito u uslovima kada nema puno svetla, te stabilne video snimke. Drugim rečima, Lumia 920 trebalo bi da pruži kvalitet kakav drugi ne mogu.

U uslovima kada ima dovoljno svetla fotografije su naravno odlične, uz izraženo dobre snimke u makro modu. Primerak koji smo imali na testu imao je update kojim je Nokia rešila probleme sa oštrinom fotografija, te nismo imali problema kojih je bilo ranije. Pravi test naravno je noć, ali i dnevni uslovi u kojma ima manje svetla, poput oblačnih kasnih popodneva.

U tim momentima, mogućnost kamere da primi više svetla počinje biti vidljiva, tačnije, količina svetla koju Lumia 920 "pušta" na senzor je zapanjujuća. U pojedinim momentima objekti fotografisani u jako tamnom okruženju na fotografijama se dobro vide, što nije bio slučaj u realnosti. Nokia je zaista uradila ono što niko do sada nije, no ipak, stvar je daleko od čiste i lake pobede.
Fotografija napravljena Lumijom 920 u noænim uslovima
Najveći problem sa fotografisanjem u slabo osvetljenim uslovima je stabilnost samog aparata. Telefon mora biti skoro pa savršeno stabilan kako bi fotografije bile upotrebljive, pa smo na kraju završili "okidajući" dodirom ekrana, što se ispostavilo kao manje stresan potez od pritiskanja fizičkog dugmeta. Ako imate mirnu ruku i nađete način da Lumiju 920 držite stabilno dok fotografišete, imaćete fotografije kakve nećete dobiti drugim telefonom, bar za sada.

Optičku stabilizaciju probali smo u dva scenarija, jedan je fotografisanje, a drugi snimanje punog HD videa u pokretu. Tačnije, u pokretu znači pri brzini od 120 km/h, što je maksimalna brzina dozvoljena na srpskim putevima.

Kada su fotografije u pitanju, rezultat je sličan onome što se dobija pri slikanju "iz mesta" po mraku. Fotografija putokaza pored puta na primer pri pomenutoj brzini "iz ruke" pritiskom na hardverski taster krajnje je upotrebljiva. Ne može se porediti sa onim što bismo dobili da smo stali i uslikali ga, ali je rezultat blizu.
Fotografija napravljena pri kretanju (Foto: B92)
Stabilnost video snimka napravljenog uređajem spuštenim na masku automobila je dobra, imali smo "sreće" da se test dogodi na realtivno neravnoj deonici što se nije puno odrazilo na stabilnost snimka. Naravno, pomeranja samog uređaja usled neravnina na putu nemoguće je anulirati, ali je primetno prilično odsustvo vibracija na snimku, naročito u poređenju sa snimkom napravljenim Galaxy Nexusom koji smo imali pri ruci tokom testiranja.

Sve ukupno, reklo bi se da kamera na Lumiji 920 nije dobra koliko Nokia želi da nas ubedi da jeste. Sa druge strane, pruža više od konkurencije, takav kvalitet u uslovima sa malo ili nimalo svetla nećete naći na drugom mestu kada su telefoni u pitanju. Naravno, kvalitet fotografija i dalje nije na nivou ozbiljnijih foto aparata, mada je Nokia napravila veliki korak napred koji ima realnu upotrebnu vrednost, ako je telefon vaš primarni foto aparat. Valja pomenuti da iPhone 5 nismo probali, pa poređenje sa njegovom kamerom izostaje, a videćemo šta konkurencija može da ponudi, budući da nas odgovori na Lumiju 920 u ovom smislu tek očekuju (pre svega HTC One).

Windows Phone

Windows Phone 8 omogućio je konačan prelazak Windows Phone uređaja na multijezgarne čipove. Za sada se proizvođači drže dvojezgarnih čipova, što je slučaj i sa Nokijom. Tako je Lumia 920 zasnovana na 1,5GHz Snapdragon čipu (MSM8960, Adreno 225 grafika) uz 1GB RAM-a i 32GB prostora.

Performanse koje Windows Phone 8 pruža na ovakvom hardveru su jednom rečju odlične. Sistem i aplikacije funkcionišu dobro i fluidno, a ugođaj je na nivou fagship modela ostalih proizvođača i platformi. Izgleda da su dva jezgra i gigabajt memorije sasvim dovoljni za Windows Phone 8 i aplikacije koje svakodnevno možete koristiti, te nema preterano velike razlike u ovom smislu u poređenju sa iPhoneom ili četvorojezgarnim Androidima sa 2 gigabajta RAM-a.

Sve to u vezi je i sa trajanjem baterije. Ostaje utisak da je Nokia mogla ugraditi malo veću bateriju u ionako poveće kućište. Ova koja se dobija je od 2000 mAh i bez problema omogućava dnevnu automomiju i prilikom intenzivnijeg korišćenja, a u nekim scenarijima moguće je izvući i dva dana. Drugim rečima, stvar je na novou proseka. Lumia 920 podržava jako zgodnu stvar koja se zove bežično punjenje.
Nokia Lumia 920 (Foto: B92)
Sam Windows Phone 8 priča je za sebe, a problemi, ili ako više volite izazovi su poznati. Sam operativni sistem i interfejs krajnje su zanimljivi i pozitivno drugačiji u odnosu na sve ostalo, što se naročito dobro uklapa u vizuelni dojam koji pruža sam uređaj.

Ključna tačka je ekosistem, a Nokia svesna činjenice da je Windows Phone njena jedina platforma pokušava da ga učini još primamljivijim sopstvenim setom aplikacija i servisa.

Najviše reklamirana svakako je City Lens, Nokijina augmented reality aplikacija koja bi trebalo da omogući lakše pronalaženje mesta odnosno lokacija. Njena upotrebljivost i Srbiji u ovom momentu je relativno ograničena, dok će zaista pronaći neka mesta i prikazati ih, neka, prilično očigledna neće. Na primer, ako ste kod Arene na Novom Beogradu i hoćete u šoping, Merkator je logično mesto za ponuditi, iako City Lens tvrdi suprotno.

Naravno, ostaje da vidimo koliko će Nokia razvijati celu stvar dalje kada je lokalni sadržaj u pitanju, a dobra vest je da je Srbija i u ovom smislu počela da postoji na Nokijinim mapama. Nokia Drive takođe podržava Srbiju, probali smo ga u Beogradu i uspeo je da pronađe najbolji put do nekoliko, relativno nepoznatih adresa.

Između ostalih zanimljive su i nadogradnje kamere odnosno mogućnosti snimanja u različitim modovima (action, smart, panorama).

Što se samog Windows Phonea tiče, stvari se lagano pomeraju, sve je više aplikacija koje biste mogli da poželite, no još uvek neuporedimo sa iOS-om ili Androidom. Twitter je na primer skoro updateovao svoju aplikaciju, Facebook, LinkedIn, Foursquare su tu, Instagrama nema. Tu je i B92 aplikacija koju možete koristiti i na Lumiji 920.

Ukoliko vam se Windows Phone dopada, nije zgoreg da proverite da li su vaši ominjeni servisi i aplikacije prisutni na ovoj platformi.

Kupovina

Lumia 920 se sa konkurencijom može porediti u dva nivoa. Prvi je Windows Phone ekosistem, gde za glavnog konkurenta ima HTC Windows Phone 8X. Razlike između ova dva modela svode se na dizajn, veličinu, kameru i dodatni softver koji Nokia nudi, pa u slučajevima kada se želi manji i lakši uređaj HTC je bolji izbor.

Ekrani su sllični i uprkos tome što ostaje utisak da je Lumia u ovom smislu bolja, teško da ćete primetiti veliku razliku, makar u uobičajenim uslovima. Kamera je apsolutno bolja na Lumiji, a softverska prednost koju Nokia pokušava da napravi naročito je važna kada su mape i navigacija u pitanju, budući da Google još uvek ne podržava Windows Phone native aplikacijama.

Razlika u ceni varira od paketa, bez ugovorne obaveze oba uređaja kod Telenora (koji nam je ustupio uređaj na test) koštaju 72 hiljade dinara. Ako ih pak kupujete uz pakete, HTC je nešto jeftiniji (par hiljada dinara).
Nokia Lumia 920 (Foto: B92)
Sa druge strane, Lumia 920 pokušava da stane rame uz rame sa liderima na tržištu. Ono po čemu se nedvosmisleno izdvaja su dizajn, izrada i kamera, uz nekoliko zgodnih mogućnosti kao što su bežično punjenje i bolja upotrebljivost na dnevnom svetlu.

Ako ste vezani za Microsoftove tehnologije Lumia 920 je odličan izbor, isto važi i ako vam treba Office na telefonu. Windows Phone se prilično dobro povezuje i sa ostalim servisima koji nisu Microsoftovi (uključujući i društvene mreže kroz People Hub), a ostaje nada da će do 31. jula stići podrška za CalDAV i CardDAV budući da tada prestaje Googleova podrška za Active Sync.

Iz ugla prosečnih korisnika sa drugih platformi, ono što na Lumiji 920 može zafaliti je raznovrsnost ekosistema odnosno aplikacija koja postoji na Androidu ili iOS-u. Stvari se doduše pomeraju na bolje kada je Windows Phone u pitanju, no još uvek se može desiti da aplikacije koju želite jednostavno nema (Instagram u ovom smislu figurira kao paradigma problema), dok developeri još uvek iOS i Android smatraju primarnim platformama.

Prema tome, radi se pre svega o izuzetnom hardveru, koji sam po sebi može biti ozbiljan argument za kupovinu ovog uređaja. Lumia 920 u ovom smislu je jedan od najboljih telefona koji danas možete naći.

Ipak, kupovina Lumije 920 još uvek je stvar kompromisa, te ako vam se uređaj i Windows Phone dopadaju i nije vam najvažnije da imate sve aplikacije sada i odmah, bićete veoma srećni sa njom. Ako ste pak srećni sa svojim iPhoneom ili Androidom, Lumia 920 može biti zanimljiva za pogledati, ali će šanse za eventualni prelazak biti komplikovana matematika.

Da li ste možda prešli sa neke druge platforme na Windows Phone 8 i Lumiu 920? Ako jeste, podelite utiske sa nama u komentarima.

@escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: