SBPOK traži zabranu pojedinih Twitter naloga

Od jutros je srpska Twitteraška zajednica aktivnija nego inače. Povod za reakciju i veliki broj postova na ovoj velikoj svetskoj društvenoj mreži jeste vest koja se pojavila da je SBPOK tražio od Twittera da zamrzne određeni broj naloga

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2011.

16:30

Default images

Naime dnevni list Kurir piše kako je SBPOK uputio dopis Twitteru u kojem traži da se lažni profili ministara Vlade Srbije uklone sa ove mreže, a podaci sa njih zamrznu. Jedan od aktivnijih srpskih Twitteraša, inače doktor nauka sa profesurom u Nemačkoj, dr Raša Karapandža, je u kontaktima sa nekoliko vlasnika tih tzv "lažnih" kao i sa nekim pravim ministrima Twitterašima koji su potrvdili da su se određene službe raspitivale za njihove Twitter naloge, tj proveravale da li oni stoje iza njih.

Kurir prenosi izjavu neimenovanog sagovornika iz MUP-a: “Uputili smo dopis administratorima Twittera u kojem tražimo da se ovi lažni profili uklone, a podaci s njih zamrznu kako bi se sačuvalo sve što je pisano na njima. Objasnili smo da su preko tih profila zloupotrebljeni identiteti državnih funkcionera, a javnost obmanuta“.

Dr Karapandža kaže da je, nakon ove vesti, na ovu temu započeo raspravu sa zvaničnim Twitter pretstavnicima Demokratske stranke (Twitter nalog @demokrate) i Socijalističke partije Srbije (@socijalisti). U toj raspravi @demokrate su zdušno branile akciju SBPOK-a argumentujući svoj stav time da je lažno predstavljanje nezakonito i da je verovatno SBPOK po službenoj dužnosti preduzeo mere zaštite ličnosti. @socijalisti se nisu oglasili što uveliko govori o tome da nisu ni dorasli korištenju servisa kao što je Twitter.

„Lažni Twitter nalozi ne postoje kao koncept. Twitter nalog nije osoba, nema ličnu kartu, JMBG broj, državljanstvo ili bilo koju karakteristiku na koju su države navikle. Ova akcija pokazuje poptuno nerazumevanje Twitter servisa od strane organa vlasti u Srbiji.” – objašnjava dr Raša Karapandža u razgovoru za B92 portal.

“Sama činjenica da oni pišu dopis Twitteru u kome traže zamrzavanje nekih profila i čuvanje sadržine tih naloga govori koliko ne razumeju kako funkcioniše svet. Tako na primer postoje Twitter nalozi @ObamaLOLz, @barak_obama, @ObamaPalooza, kao i mnogi drugi.

Do koje mere ide poštivanje prava pojedinaca i organizacija u korišćenju prava slobode govore garantovane prvim amandmanom u SAD najbolje svedoči postojanja Twitter naloga @LulzSec koji vodi organizacija koja je objavila više od 90.000 korisnički imena i pripadajućih šifara pripadnika američke vojske, kao i dobropoznati @wikileaks.

Jedna od primerenih reakcija Twitter zajednice Srbije je gotovo trenutno otvaranje satiričnog Twitter naloga @SBPOK“– kaže ovaj naš naučnik i Twitteraš.

Tekst u celini pročitajte u odeljku Nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: