IBM rekao „da“ Firefoxu

Iako je IE8 zabeležio povećanje udela na tržištu, Firefox je pobedio na drugom frontu – kompanija IBM je naložila svim svojim zaposlenima, kojih ima 400.000, da kao podrazumevani browser koriste Firefox.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

09:37

Default images

Iako je trenutno izgubio mali deo udela na tržištu, Firefox je i dalje omiljeni browser 23,81% korisnika interneta, što je broj koji će se sigurno povećati nakon ove odluke jedne od najcenjenijih tehnoloških kompanija.

Iz IBM-a nije stiglo zvanično obaveštenje, ali je Robert Sator, potpredsednik odeljenja za otvoreni kod i Linux, koji u toj kompaniji radi od 1982. godine, u četvrtak postavio napis u svom web dnevniku pod naslovom: „Da svi čuju: IBM prelazi na Firefox kao podrazumevani browser“.

„Poput mnogih pojedinaca i članova organizacija, i zaposleni u IMB-u koriste browsere u svom poslovanju,“ piše Sator. „Na našim desktop i laptop računarima nalaze se neke uobičajene aplikacije, ali i specifičan softver za različite poslove koji se zaista razlikuju, jer imamo 400.000 zaposlenih u celom svetu. Ne bi trebalo da vas začudi to što svi koristimo određene aplikacije, jer ih mi i pravimo, kao na primer Lotus Notes, Lotus Sametime i Lotus Symphony. Sada zvanično na listu podrazumevanih aplikacija koje naši zaposleni koriste dodajemo i Mozillin Firefox.“

Sator nije napisao da li je Internet Explorer bio prethodni podrazumevani Web čitač u ovoj kompaniji, niti da li je ta kompanija uopšte imala podrazumevani Web čitač.

Međutim, sada je svim zaposlenima u IBM-u naloženo da pređu na korišćenje Firefoxa. „Svaki zaposleni koji do sada nije koristio Firefox biće podstaknut da ga koristi kao podrazumevani browser“, piše Sator.

„Svi novi računari će biti opremljeni ovom aplikacijom. To što neki zaposleni već koriste Firefox nije ništa novo. Novo je to što će svi zaposleni biti podstaknuti da ga koriste... Firefox je softver spreman za poslovnu upotrebu i spremni smo da ga prilagodimo specifičnostima našeg poslovanja.“

Sator je naveo i nekoliko razloga zašto je IBM privržen Firefoxu, gde je između ostalog napisao i da „Firefox podržava razne standarde, otvorenog je koda i njime upravlja razvojna zajednica koju ne poseduje ni jedna komercijalna jedinica.“

Ovaj poslednji razlog verovatno aludira na to što je Internet Explorer vlasništvo Microsofta, Chrome kompanije Google, a Safari kontroliše Apple.

Sator takođe smatra da je Firefox jednostavno tehnološki napredniji od svojih rivala.

„Dok su ostali čitači došli i prošli, Firefox sada predstavlja standard za ono što bi jedan otvoren, bezbedan browser koji podržava standarde trebalo da bude.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: