Recepti

Reč stručnjaka: Jedite desert pre glavnog jela

Desert je uvek onaj deo obroka koji optužujemo za višak kilograma, ali najnovija istraživanja pokazala su da je najveći problem što ga jedemo u pogrešno vreme...

Četvrtak, 11.12.2014.

13:15

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Desert je teško odbiti, pogotovo u vreme novogodišjnih praznika, ali nakon toga najčešće sledi griža savesti i optuživanje istog za sav višak kilograma koji smo nabacili. Zanimljivo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je prilično različite podatke...

Naime, ne samo da desert ne bi trebalo da goji, nego će vam i skinuti višak kilograma ako ga budete pojeli u pravi trenutak - pre glavnog obroka. Koliko god vam se ovo činilo sumanuto, zapravo ćete na taj način smanjiti apetit, što će vam pomoći u gubljenju kilograma.

Logika je prilično jednostavna - ako pre glavnog obroka pojedete desert, mozak će stvoriti informaciju o unošenju dovoljne količine glukoze, ključne materije kojom se mozak hrani i poslaće signal sitosti.

U slučaju da desert jedete kad je uobičajeno, nakon glavnog jela, mozak će teže odrediti da je unešena dovoljna količina glukoze i nastaviće da traži slatku hranu, što će završiti s još bar jednim kolačem ili komadom torte na vašem tanjiru.

Šta reći? Kad dođete u goste, prvo tražite kolače!

Izvor: metro-portal.hr
Foto: yoppy/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare