Recepti

Kako najbolje skuvati integralni pirinač?

Integralni pirinač zahteva duže kuvanje od belog, ali isplati se čekati! Naime, nerafinisane žitarice obiluju antioksidansima i vitaminima koji gode srcu. Osim toga, smeđa zrnca sadrže puno vlakana, takođe važnih za zdravlje srca i dobro varenje. Da biste izbegli tehniku pokušaja i grešaka, donosimo vam jednostavne savete koji će vam pomoći u kuvanju integralnog priniča na najbolji način!

Nedelja, 22.09.2013.

15:40

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako najbolje skuvati integralni pirinac? 1. Za kuvanje koristite posudu s pripadajucim poklopcem. Pripremajte ga u blago posoljenoj vodi. Nakon sto voda s pirincem provri, smanjite temperaturu i pustite da se lagano krcka. 2. Pirinac kuvajte u velikom loncu jer veca povrsina omogucava ravnomernu rasprsenost topline, cime se postize ujednacena tekstura gotovog pirinca. 3. Iako integralni pirinac obicno zahteva 40 do 50 minuta kuvanja, njegovu mekocu pocnite proveravati nakon 30 minuta da biste izbegli prekuvavanje. 4. Da pirinac ne bi zagoreo ili se prekuvao, vazno je odrediti prave kolicine vode i pirinca. Za jednu soljicu pirinca potrebno je upotrebiti 2 i po soljice vode. 5. Nakon sto je pirinac kuvan, ostavite ga poklopljenog da odstoji barem 5 minuta. Ovaj period mirovanja omogucuje pirincu da se ohladi i ocvrsne. izvor i foto: hrana za dusu hrana za dusu Integralni pirinac zahteva duze kuvanje od belog, ali isplati se cekati! Naime, nerafinisane zitarice obiluju antioksidansima i vitaminima koji gode srcu. Osim toga, smedja zrnca sadrze puno vlakana, takodje vaznih za zdravlje srca i dobro varenje. Da biste izbegli tehniku pokusaja i gresaka, donosimo vam jednostavne savete koji ce vam pomoci u kuvanju integralnog prinica na najbolji nacin! Da biste izbegli tehniku pokusaja i gresaka, donosimo vam jednostavne savete koji ce vam pomoci u kuvanju integralnog prinica na najbolji nacin!

1. Za kuvanje koristite posudu s pripadajućim poklopcem. Pripremajte ga u blago posoljenoj vodi. Nakon što voda s pirinčem provri, smanjite temperaturu i pustite da se lagano krčka.

2. Pirinač kuvajte u velikom loncu jer veća površina omogućava ravnomernu raspršenost topline, čime se postiže ujednačena tekstura gotovog pirinča.

3. Iako integralni pirinač obično zahteva 40 do 50 minuta kuvanja, njegovu mekoću počnite proveravati nakon 30 minuta da biste izbegli prekuvavanje.

4. Da pirinač ne bi zagoreo ili se prekuvao, važno je odrediti prave količine vode i pirinča. Za jednu šoljicu pirinča potrebno je upotrebiti 2 i po šoljice vode.

5. Nakon što je pirinač kuvan, ostavite ga poklopljenog da odstoji barem 5 minuta. Ovaj period mirovanja omogućuje pirinču da se ohladi i očvrsne.

izvor i foto: hrana za dusu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare