Fitnes i dijeta

Koje doba dana je najbolje za vežbanje?

Vežbati je uvek dobro, bez obzira na to kada uhvatite vremena, ali određena doba dana bolja su za ostvarivanje nekih ciljeva koje ste sebi postavili kad ste odlučili da vežbate. Planiranjem vremena treninga mogu se postići različite stvari, pa evo nekoliko korisnih saveta među kojima ćete sigurno pronaći ono što baš vama treba.

Utorak, 17.09.2013.

15:46

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Koje doba dana je najbolje za vezbanje? Ujutru najbolje funkcionisu vezbe za mrsavljenje i za bolji san, ali jedino klasicno vezbanje u teretani ili trcanje. U to doba dana se trosi najvise kalorija i masnoca, sto vezbanje pre dorucka cini delotvornijim od vecernjeg jer trosite i 20 odsto vise masnoca. Ukoliko tokom dana imate neku izuzetnu vaznu obavezu poput poslovnog sastanka ili razgovora za posao, bilo bi dobro da vezbate pre toga jer se s otprilike pola sata vezbi umerenog intenziteta smanjuje reakcija organizma na stes i povecava nivo hormona srece. Popodne i predvece bi trebalo da vezbaju osobe koje su sklone povredama i upalama misica, jer je tada telo u najboljoj formi pa ce se teze dogoditi naprezanje misica, povrede ili uganuca zglobova. Ako vam je cilj definicija misica, uticaj vezbanja na misice je najveci uvece jer su oni tada najvise snabdeveni kiseonikom, pa je i trening laksi. Za kraj, vezbanje pred spavanje nije se do sada preporucivalo jer bi moglo da vas razbudi, a zapravo je pravi lek protiv nesanice set vezbi pilatesa ili joge koji ce vam pomoci da zaspete kao beba. Izvor: metro-portal.hr Foto: photostock/freedigitalphotos.net metro-portal.hr Vezbati je uvek dobro, bez obzira na to kada uhvatite vremena, ali odredjena doba dana bolja su za ostvarivanje nekih ciljeva koje ste sebi postavili kad ste odlucili da vezbate. Planiranjem vremena treninga mogu se postici razlicite stvari, pa evo nekoliko korisnih saveta medju kojima cete sigurno pronaci ono sto bas vama treba. Odgovora na pitanje iz naslova nije jednostavan, jer sve zavisi od toga sta zapravo zelite da postignete vezbanjem...

Ujutru najbolje funkcionišu vežbe za mršavljenje i za bolji san, ali jedino klasično vežbanje u teretani ili trčanje. U to doba dana se troši najviše kalorija i masnoća, što vežbanje pre doručka čini delotvornijim od večernjeg jer trošite i 20 odsto više masnoća.

Ukoliko tokom dana imate neku izuzetnu važnu obavezu poput poslovnog sastanka ili razgovora za posao, bilo bi dobro da vežbate pre toga jer se s otprilike pola sata vežbi umerenog intenziteta smanjuje reakcija organizma na stes i povećava nivo hormona sreće.

Popodne i predveče bi trebalo da vežbaju osobe koje su sklone povredama i upalama mišića, jer je tada telo u najboljoj formi pa će se teže dogoditi naprezanje mišića, povrede ili uganuća zglobova.

Ako vam je cilj definicija mišića, uticaj vežbanja na mišiće je najveći uveće jer su oni tada najviše snabdeveni kiseonikom, pa je i trening lakši.

Za kraj, vežbanje pred spavanje nije se do sada preporučivalo jer bi moglo da vas razbudi, a zapravo je pravi lek protiv nesanice set vežbi pilatesa ili joge koji će vam pomoći da zaspete kao beba.

Izvor: metro-portal.hr
Foto: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare