Dve trećine građana za članstvo u EU

Građani podržavaju članstvo Srbije u EU, ali većina nije spremna da promeni životne i radne navike, kaže Tanja Miščević direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2006.

15:43

Default images

Predstavljajući rezultate istraživanja o evropskoj orijentaciji građana Srbije, one je rekla da članstvo u EU podržava 69,9 odsto građana, u odnosu na 64 odsto 2005. godine.

Prema istraživanju, kada bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU 12,3 odsto građana bi bilo protiv, dok 17,8 ispitanika ne bi glasalo. Miščevićeva je rekla da je procenat onih koji su protiv članstva, stabilan i da se proteklih godina kretao oko 12 odsto.

Većina građana, 34,5 odsto, na osnovu realnih pokazatelja kojima raspolažu, smatra da Srbija treba da uđe u Uniju od 2010. do 2014. godine, ali veliki broj se nada da bi to moglo da se desi već ove ili sledeće godine.

Pozitivnu predstavu o EU ima 39,4 odsto građana, negativnu 22 odsto, dok je 38,5 odsto ispitanika bilo neopredeljeno. Miščevićeva je rekla ti rezultati pokazuju da je EU i dalje među građanima jedna od najuglednijih međunarodnih institucija, ali da se broj neodlučnih povećava, pošto su pregovori sa EU suspendovani u maju.
Više od polovine građana smatra da će Srbija imati koristi od članstvu u EU, a čak 61 odsto da Srbija ima šta da ponudi Uniji.

Za građane Srbije biti građanin EU pre svega znači pravo na rad u bilo kojoj članici Unije, mogućnost studiranja i pravo stalnog boravka u EU.

Ipak, posebno zabrinjava to što 40,6 odsto građana nije spremno da menja radne navike, a 38 odsto životne navike. Takođe, podaci o putovanju u inostranstvo su poražavajući. Prema broju putovanja, prednjače zemlje u regionu - Crna Gora sa 21 odsto i Mađarska sa 18 odsto. Od zemalja šengenske zone, najposećenije su Grčka i Austrija.

Merkel: Evropska perspektiva za Balkan

Nemačka savezna kancelarka Angela Merkel izjavila je da Evropska unija ne može da primi u članstvo sve svoje susedne zemlje, ali da mora da pruži evropsku perspektivu zemljama Balkana.

"Potrebno je da prema svojim susedima prihvatimo ambicioznu politiku koja će im staviti do znanja: ne napuštamo vas, ali vam ne možemo obećati puno članstvo", rekla je Merkelova i dodala da "medjutim, moramo da ponudimo balkanskim državama evropsku perspektivu, inače će veliki napori uloženi u postizanje stabilnosti biti unazađeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: