Rakočević najbolji strelac Evrolige

Srpski košarkaš Igor Rakočević dobitnik je trofeja "Alfonso Ford", koji se dodeljuje najboljem strelcu Evrolige.

Izvor: B92, zvanièni sajt

Utorak, 21.04.2009.

15:02

Default images

Član španske Taukeramike, koji je isto priznanje dobio i 2007. godine, prvi je dvostruki osvajač tog trofeja. Rakočević je na 20 utakmica ove sezone u elitnom takmičenju prosečno beležio po 17.95 poena, što je najbolji učinak nekog igrača tokom cele sezone u prethodne 3 godine.

Ujedno je i jedini je igrač koji je tokom prve faze takmičenja beležio 20 poena po meču, a samo na dve utakmice ove sezone nije imao dvocifren učinak.

Na putu do novog priznanja za najboljeg strelca takmičenja srpski košarkaš oborio je i rekord Evrolige za broj uzastopno pogođenih slobodnih bacanja, 58 zaredom, 10 više od prethodnog rekorda, a ove sezone došao je i na treće mesto liste najboljih strelaca Evrolige u ovoj deceniji.

Ipak, fajnal-for u Berlinu proteći će bez najboljeg strelca, nakon što je Taukeramika eliminisana u četvrtfinalnoj seriji sa Barselonom. Sa druge strane, 31-godišnji košarkaš je na dobrom putu da i u španskoj ACB ligi zauzme vrh na konačnoj listi najboljih strelaca sezone.

Rakočević je treće nedelje takmičenja preuzeo vođstvo na listi najboljih strelaca i do kraja ga nije ispuštao. Tokom prve faze bio je najbolji strelac (20 poena po meču), Top 16 fazu je završio na osmom mestu (15.8 poena), a četvrtfinalnu seriji na četvrtoj poziciji (16.4 poena). U prvoj fazi oborio je lični rekord sa 31 poenom protiv Lotomatike, a još tri puta je imao više od 24 poena, protiv Fenerbahčea i dva puta protiv Albe.

Rakočeviću je ovo treća sezona u redovima Taukeramike. Prethodno je nastupao za Crvenu zvezdu, Budućnost, Minesotu, Pamesu i Real Madrid.

Trofej "Alfonso Ford" dodeljuje se od 2005. godine u čast američkom košarkašu koji je u dresu Olimpijakosa dve sezone zaredom bio najbolji strelac elitnog takmičenja, 2001. i 2002. godine. Ford je preminuo od leukemije u septembru 2004.

Pored srpskog asa trofej su osvajali i Mark Salijers (Roan), Dru Nikolas (Beneton) i Čarls Smit (Skavolini). Trofej "Alfonso Ford" prvi je u nizu priznanja koja se dodeljuju u finišu evroligaške sezone, koja će svoje veliko finale imati od 1. do 3. maja u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: