Nova vest
Tenis

Sreda, 25.08.2010.

14:57

Rišar Gaske – da li je kasno za put do teniskog neba?

Svojevremeno su ga smatrali najvećim talentom muškog tenisa i čovekom koji će osvojiti nekoliko najvećih titula i biti ozbiljan kandidat za prvog tenisera sveta. Prvi na planeti bio je samo u juniorskoj konkurenciji, a na profesionalnoj sceni nikada do kraja nije ostvario potencijal i opravdao visoka očekivanja francuske i svetske javnosti.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Rišar Gaske rođen je 1986. godine u Bezijeu, mestašcu na jugozapadu Francuske, a od 2005. godine živi u Švajcarskoj, u Nojšatelu. Rišar je takvog temperamenta da nikada ne žuri, pa tako ni u teniskoj karijeri nije voelo da preskače stepenike kako bi se brža dočepao uspeha.

U 2007. godini bio je sjajan, dogurao je i do polufinala Vimbldona i sve je teklo prema planu. Ipak, 2008. godina bila je više nego razočaravajuća, sledeće sezone nije igrao skoro tri meseca zbog afere sa kokainom, a u tekućoj godini Gaske pokušava da svoju posrnulu karijeru vrati na pravi kolosek.

Do sada je u karijeri Gaske osvojio šest titula i ima trofeje na svim podlogama – dva puta je slavio na travi u Notingemu (2005, 2006), na šljaci u Gštadu (2006) i Nici (2010), na tepihu u Lionu (2006) i na betonu u Mumbaju (2007). Igrao je još osam finala, uključujući i dva poraza od Federera na takmičenjima iz sadašnje Masters 1000 serije – u Hanburgu 2005. i u Torontu 2006. godine. Od turnira je do sada ukupno zaradio preko četiri miliona dolara.

Udarac po kojem je postao prepoznatljiv jeste jednoručni bekhend, koji izgleda veoma graciozno i graniči se sa umetnošću. Taj udarac pouzdaniji mu je od forhenda, kojim doduše pravi dosta direktnih poena, ali više i greši i nedostaje mu dubina prilikom razmene udaraca sa osnovne linije.

Gaske je prirodno veoma nadaren i brojni stručnjaci uvek su isticali u prvi plan njegovu svestranost. Ima odličan osećaj za volej i pravu procenu kada treba prići mreži, ali ima nešto kraće ruke koje mu onemogućuju da ’uhvati’ neke teže voleje.

Poseduje solidan ritern i veoma je brz, što ga čini sposobnim da primeni defanzivnu taktiku kada je to nužno. Servis mu nije naročito snažan, ali je u najboljem periodu karijere bio i te kako precizan.

Da nije zaboravio da igra tenis, Gaske je pokazao i nekoliko puta ove sezone. Npr. u iscrpljujućem finalu turnira u Nici sa Verdaskom, koje je na kraju dobio, ili u porazu u prvom kolu Rolan Garosa od Endija Marija. Gaske je imao dva seta i brejk prednosti, slao je filigranski tačne loptice i bio prilično odlučan. Čini se da je ’najzaslužnija’ za njegov poraz od Škota bila loša fizička pripremljenost, zbog čega u poslednja dva seta skoro da i nije bilo borbe.

Odigrao je Gaske još nekoliko solidnih mečeva, ali rezultati ni izbliza ne ispunjavaju njegove kriterijume i nisu srazmerni talentu koji poseduje. Ipak, Rišar je do sada uvek bio strpljiv i ukoliko nastavi marljivo da trenira, nema sumnje da će se kad-tad ponovo naći u Top10 (sredinom 2007. godine bio je sedmi na ATP listi). Trenutno je 40. teniser na planti i predstoji mu dug put uzbrdo.

Gaske potiče iz teniske porodice, a sa ’belim sportom’ prvi put ga je upoznao otac Fransis kada je Rišaru bilo četiri godine. Otac je vodio teniski klub, a majka Maris takođe je teniski trener. Otac mu je bio trener sve do 2001. godine, a sada brigu o njegovoj igri vode Gabrijel Markus i Erik Debliker, koji je u štabu od US opena prošle godine.

Februara 2008. godine Gaske je osnovao sopstvenu fondaciju. čiji je cilj da pomogne adolescentima koji imaju problema da se uklope u društvo i onima kojima nedostaje samopouzdanja. Rišar kaže da sport vidi kao način da obezbedi svoju budućnost, ali i da pomogne mladim ljudima da ponovo otkriju radosti života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve