Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 03.09.2007.

11:44

Đoković: "Ne zaustavljam se ovde..."

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković bez ikakvih poteškoća plasirao se u osminu finala US Opena. Tokom dvodnevnog odmora Nole je uspeo da prevaziđe tragove petosatne gigantske borbe sa Raderkom Stepanekom i svom snagom se obrušio na Huana Martina del Potra. Mladi Argentinac, jedan od lidera sledeće generacije, posle petnaestak minuta gubio je 5:0.

„Na neki način sam probio led. Dosta sam nervozno ulazio u prva dva meča, posebno u drugom kolu, kada sam imao nezgodnog protivnika. U tom meču nisam se ni fizički ni psihički osećao dobro i pravo je čudo kako sam uspeo da pobedim i izvučem se iz gotovo nemoguće situacije. Kada dobijete takav meč, koji traje pet sati, svakako ste iscrpljeni. Ja sam imao dva i po dana da se oporavim. Nagovorio sam organiozatore da me stave u večernji termin i tako mi daju još malo vremena da se odmorim. Izašli su mi u susret, uspeo sam da se oporavim i zahvaljujući fizioterapeutu, doktorima i celom svom timu“.

Ključ pobede bio je u kontroli meča. Đoković je bio oprezan i nije dozvolio nikakvo iznenađenje.

„Morao sam da budem veoma oprezan, Del Potro je mlad i talentovan igrač, koji nije imao šta da izgubi. Morao sam da kontrolišem meč, budem agresivan i igram svoju igru, kakvu obično pružam na ovoj podlozi. Drago mi je što sam pronašao sebe i mislim da sam odigrao mnogo bolje nego u prva dva kola“.

Duel sa Stepanekom, koji je trajao 4 sata i 44 minuta, bio je prava škola psihologije, ali i ozbiljan test fizičke izdržljivosti za srpskog asa.

„Iz dana u dan učite nove stvari, stičete nova iskustva. Sigurno je da je bilo jako značajno za mene imati ovako dug meč, iskusiti takvu situaciju. Imao sam nekoliko takvih mečeva ove godine, dva na Vimbldonu, ali je ovaj bio drugačiji. Na Vimbldonu sam sve vreme bio u prednosti, a ovde sam jurio rezultat. Tim je veće moje zadovoljstvo zbog pobede“.

U trećem kolu Đoković je dobio priliku da debituje na stradionu Artur Ashe, centralnom terenu kompleksa Flašing Medouz i najvećem teniskom stadionu na svetu.

„To je zaista sjajan utisak, imao sam ga na početku meča, kada sam ušao na Artur Ashe. Trenirao sam nekoliko puta na njemu, ove i prošle godine, ali je situacija potpuno drugačija kada se igra meč. Za vreme treninga stadion je prazan, a na meču je više od 10 hiljada ljudi. Ipak, koncentrisao sam se na meč, nisam dozvolio da mi to utiče na igru“.

Đoković objašnjava recept za pobedu u situacijama kada ste totalni favoriti.

„Kada igrate sa slabijim protivnikom i favorit ste u meču, najbitnije je da od početka budete koncentrisani. Ja sam danas bio takav, nametnuo sam svoj stil igre, diktirao tempo i poveo sam 5:0. On nije očekivao da ću biti toliko agresivan od starta. U situacijama kada se osećam nadmoćno u odnosu na rivala najvažnije je zadržati koncentraciju“.

U osmini finala pred trećim teniserom sveta je još jedan Argentinac – Huan Monako.

„Igrao sam protiv njega jednom na Vimbldonu, pobedio 3-0, trava je njegova najneomiljenija podloga, a šljaka i spori beton su mu omiljeni, a beton na US Openu je upravo takav. Radi se o talentovanom igraču, koji igra sa osnovne linije, što meni odgovara. Neću imati pritisak servis-volej igrača, kakav je Stepanek. Moći ću da od početka nametnem svoj ritam, moram da budem agresivan i da imam pristup meču kao u trećem kolu, i sve će biti OK“.

Đoković je prvi srpski teniser koji je uspeo da dođe do osmine finala na US Openu. Njegov komentar bio je kratak:

"Ne zaustavljam se ovde..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve