Nova vest
Tenis

Sreda, 22.08.2007.

18:31

Venus Vilijams

Venus Vilijams postala je profesionalac daleke 1994. godine, kada joj je bilo svega 14. U svojoj bogatoj i raznovrsnoj karijeri osvojila je 47 titula, od toga čak 14 Gren Slem, šest u singl-konkurenciji, šest u dublu, koji je igrala sa mlađom sestrom Serenom, i dve u miksu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na svom prvom profesionalnom turniru, koji je igrala u Oklendu sa 14 godina, poražena je od Aranče Sančez, iako je imala set i brejk prednosti. Sve do 1997. na turnirima je nastupala sporadično. 1997. igrala je i svoj prvi US Open, na kojem je došla sve do finala, u kojem je poražena od Martine Hingis 6:0, 6:4. Turnir je te godine obeležio njen polufinalni duel sa Irinom Spirleom, sa kojom se prilikom mimoilaženja „sudarila“. Kasnije se tvrdilo da je taj incident bio rasno motivisan. Prve dve Gren Slem titule osvojila je već naredne godine, i to US Open i Australian Open u miksu. Kuriozitet je da je iste godine njena mlađa sestra Serena u miksu osvojila druga dva Gren Slema, Vimbldon i Rolan Garos. Iako je stigla barem do četvrtfinala na svakom Gren Slemu, za Venus to nije bilo dovoljno da uđe među četiri najbolje teniserke sveta, tako da je 1998. završila na petom mestu.

1999. bila je uspešnija za Venus. Osvojila je turnir u Majamiju, Hamburgu, Rimu, Nju Hejvenu i Cirihu, i sa Serenom uzela US Open i Rolan Garos titule u dublu. Tako su sestre Vilijams postale prvi (i jedini) tim sestara koji je osvojio Gren Slem titule u dublu u 20. veku. Te godine je njihov doprinos takođe obeležio i finalne mečeve Fed Kupa protiv Rusije, kada su Amerikanke osvojile šesnaestu titulu. 2000. je Venus konačno donela i prve Gren Slem titule u singlu, pošto je osvojila Vimbldon i US Open. Iste godine je uspela i da osvoji dva zlata na Olimpijskim igrama u Sidneju, i tako postala tek druga žena u istoriji kojoj je pošlo za rukom da na jednoj Olimpijadi osvoji i singl i dubl titulu. Iste godine joj je takođe pošlo za rukom da sa Serenom po prvi put osvoji i dubl titulu na Vimbldonu.

Naredne godine je uspešno odbranila singl titulu i na Vimbldonu i na US Openu, koji je osvojila bez izgubljenog seta, u finalu pobedivši Serenu 6:2, 6:4. 2001. su sestre Vilijams osvojile i Australian Open u dublu, tako kompletiravši dubl Grend Slem titule.

2002. je osvojila sedam titula, između ostalog u Parizu i Antverpenu što joj je rekord u dosadašnjoj karijeri. Iste godine je sa Serenom ponovo osvojila Vimbldon. U februaru je postala najbolja teniserka sveta, i prva Afro-Amerikanka na tom mestu otkad je uveden kompjuterski sistem 1975.

Zanimljivo je da je od početka 2002. do kraja 2003. Venus igrala u pet Grend Slem finala (Otvoreno prvenstvo Francuske, US Open, Australian Open i oba finala Vimbldona), i svih pet je izgubila od Serene.

U septembru 2003. je u Komptonu ubijena starija polusestra Venus i Serene, Jetunde Prajs. Nakon toga je polako počela da prestaje dominacija sestara Vilijams na terenu, naročito pošto su obe nakon Vimbldona pretrpele povrede koje su ih držale van terena do kraja godine.

2004. se Vilijamsova vratila na teren, ali sa promenljivom formom, i nije uspela da napravi nijedan veliki uspeh. Ostao je upamćen njem meč u drugom kolu Vimbldona protiv Hrvatice Karoline Sprem, kada je sudija Ted Vots Spremovoj dodelio nezaslužen poen u taj-brejku drugog seta. Spremova je dobila meč, ali je sudija ubrzo nakon incidenta razrešen dužnosti.

Ni u 2005. Vilijamsova nije uspela da, osim titule na Vimbldonu i turnira u Istanbulu, osvoji nijedan veći turnir. U Antverpenu je u finalu poražena od Ameli Morezmo, u polufinalu majamija je izgubila od Šarapove, dok je u Amelija Ajlendu izgubila u četvrtfinalu od Lindzi Devenport.

Ipak, na Vimbldonu je pokazala odličnu igru, pobedivši u polufinalu Šarapovu 7:6, 6:1, i napravivši čak četiri brejka. Finale 2005. joj je bilo peto u poslednjih šest godina. U najdužem finalu u istoriji turnira, uspela je da pobedi tada prvu teniserku sveta Lindzi Devenport 6:4, 6:7, 6:7. Ona je takođe bila najniže rangirana teniserka koja je ikada osvojila turnir(14. mesto).

2006. godinu su u njenoj karijeri uglavnom obeležile povrede, a nakon što se sa Australian Opena 2007. povukla zbog povrede zgloba, izgledalo je kao da se amerikanki ne piše dobro. No, već na turniru u Tenesiju uspela je da u finalu pobedi Šahar Per u finalu 6:1, 6:1 i osvoji 34. titulu u karijeri.

Iako je u Majamiju izgubila u trećem kolu od Šarapove, u Amelija Ajlendu u četrtfinalu od Tatijane Golovine, a u Južnoj Karolini u polufinalu od Jelene Janković, evidentan je bio njen uspon na WTA listi sa 39. na 22. mesto. Na ovogodišnjem Rolan Garosu je u trećem kolu izgubila od Jelene Janković 6:4, 4:6, 6:1, ali je u drugom kolu zabeležila najbrži ženski servis svih vremena protiv Ešli Harklroud od 206 km/h. Na Vimbldonu je uspela da napravi podvig, pobedivši Mariju Šarapovu 6:1, 6:3, zatim Svetlanu Kuznjecovu u četvrtfinalu , i Anu Ivanović u polufinalu 6:2, 6:4. U finalu je uspela da osvoji titulu, pobedivši nedovoljno iskusnu Marion Bartoli 6:4, 6:1. Pošto je tada bila 23. na svetu, uspela je da obori sopstveni rekord najaniže rangirane igračice koja je uspela da osvoji Vimbldon.

Poznata je po tome što se godinama borila da žene na Vimbldonu budu jednako plaćene kao muškarci. Na odluku da se nagrade izjednače umnogome je uticao njen esej na temu diskriminacije žena objavljen u “Tajmsu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve