Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:51

Svetlana Kuznjecova

Svetlana Kuznjecova je teniserka koja je tokom karijere imala mnogo uspona i padova, a najveći uspeh zabeležila je osvajanjem US opena 2004. godine. Ruskinja je u karijeri osvojila 8 turnira i zaradila preko 7 miliona dolara. Najbolji rejting dostigla je juna ove godine, 3. mesto. U 2002. godini je trijumfovala na Baliju i u Helsinkiju, a te sezone je prvi put ušla u prvih 50 teniserki sveta. Naredne godine je došla do prvog četvrtfinala na Gren slemu, ali je poražena od Žistin Enan na Vimbldonu sa 6:2, 6:2. U prethodnoj rundi pobedila je Mariju Šarapovu, a te godine je 4 puta bila bolja od igračica iz Top 20. Nije imala sreće sa žrebom na većini turnira, što je često presudan faktor prilikom probijanja u vrh. Na Australijen openu je u prvom kolu poražena od Venus Vilijams, u Lajpcigu od Hantuhove...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Odlično je započela 2004. godinu, igrala je finala u Dubaiju, Dohi i Varšavi. Još veće uspehe sprečila je Žistin Enan, koja ju je u tom periodu tri puta pobedila – u trećoj rundi AO, u četvrfrinalu Indijan Velsa i finalu Dubaija. Na Rolan Garosu je poražena u osmini finala od zemljakinje Anastasije Miskine sa 1:6, 6:4, 8:6, uprkos tome što je imala meč loptu. Osvojila je trofeje u Istbornu i na Baliju, igrala finala u Varšavi i Pekingu, a kruna sezone došla je trijumfom na US openu. Na celom turniru izgubila je samo jedan set, u polufinalu od Lindzi Devenport (1:6, 6:2, 6:4). Okončala je seriju Amerikanke od 22 pobede, a u finalnom meču bila je bolja od Jelene Dementijeve sa 6:3, 7:5.

Sledeća godina nije ni izbliza bila dobra kao 2004. Doduše, dobro ju je započela, izgubila je u četvrtfinalu AO od Šarapove, stigla do finala u Varšavi, uz još nekoliko solidnih rezlutata. Na RG je poražena od Žistin Enan sa 7:6, 4:6, 7:5, a taj meč bio je najbolji na turniru. Ruskinja je drugu godinu zaredom imala meč loptu protiv buduće šampionke, ali nije uspela da realizuje nijednu od dve prilike. Posle četvrtfinala Vimbldona i poraza od Devenportove, usledile su očajne partije – samo jedno četvrtfinale, tri puta poraz već na samom startu i pad na 18. mesto WTA liste.

Povratak u formu naredne godine obeležen je sa tri trofeja (Majami, Bali, Peking) i porazom u finalu Rolan Garosa od Žistin Enan. U polufinalu je pobedila Nikol Vajdišovu, iako je gubila sa 1:0 u setovima i 5:3 u drugom. Tokom sezone je zabeležila 60 pobeda, vratila se u prvih 5, ali, ne računajući RG, nije prošla dalje od 4. kola na Gren slemu. Sa takvim trendom nastavila je i početkom ove sezone, pošto je baš na toj stanici zaustavljena od Šahar Per na AO. Poražena je u finalu turnira u Dohi, Indijan Velsu, Berlinu i Rimu, a na Rolan Garosu i Vimbldonu ispadala je u četvrtfinalu.

Kuznjecova se odlikuje snažnim udarcima, posebno forhendom. Odlično se kreće po terenu i zato forsira nadigravanje sa osnovne linije. Ipak, mnogo puta se moglo videti da joj u meču fali ’plan B’, kada ne ide sve kako je zamislila. Umesto da pokuša da promeni taktiku, Ruskinja nastavlja sa igrom koja joj nije donela rezultat, što u najvećem broju slučajeva vodi u poraz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve