Nova vest
Tenis

Subota, 21.04.2012.

13:05

MK: Đoković se izborio za finale

Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Monte Karlu pobedivši posle velike borbe Tomaša Berdiha sa 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:2.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Meč je obeležila slaba igra obojice tenisera u većem delu uzrokovana jakim vetrom u Monte Karlu.

Bio je to deseti međusobni duel Srbina i Čeha i deveta pobeda Đokovića koji će igrati drugo finale u Monte Karlu nakon poraza od Rafaela Nadala 2009. godine.

Španac bi veoma lako ponovo mogao da bude rival Đokoviu u borbi za trofej pošto se u drugom polufinalu sastaje sa Francuzom Žilom Simonom.

Đoković je imao praktično jedan veliki pad u igri i upravo zbog toga nije meč završio u dva seta. U prvom setu je nekon što je napravio brejk i poveo sa 4:2 dopustio protivniku da veže četiri gema i dobije prvi set.

U preostalom delu meča najbolji svetski teniser ipak je kontrolisao dešavanja na terenu iako nije igrao na svom prepoznatljivom nivou i uspeo je da izbori 19. finale na nekom turniru Masters serije u karijeri.

Đoković je počeo veoma dobro, prvi servis gem osvojio je bez izgubljenog poena, ali je u narednom na servis Čeha propustio prvu brejk loptu. Dobio je od 40:15 tri vezana poena, ali Berdih je odservirao nekoliko snažnih prvih servisa i izvukao se.

I drugi servis gem Berdiha bio je veoma neizvestan. Đoković je izborio dva 'đusa', ne i brejk loptu, ali je u međuvremenu relativno rutinski osvajao svoje servis gemove. Berdih je u prva tri servis gema imao svega 42% ubačenog prvog servisa, a posebno loše servirao je u šestom gemu.

Napravio je dve duple greške, od kojih je druga bila na brejk loptu i Đoković je poveo sa 4:2. Međutim, najbolji svetski teniser je u narednom gemu odigrao očajno, Berdih je vratio brejk bez izgubljenog poena a Đoković je nezadovoljan igrom dva puta udario reketom o podlogu.

Prosto je neverovatno kako je pala Đokovićeva igra nakon što je napravio brejk za 4:2. Od narednih 13 poena Berdih je dobio čak 11 i stigao je do 4:4 i dve vezane brejk lopte. Uspeo je srpski teniser da ih spase, uspeo je da spase još jednu u istom gemu, ali nije uspeo da povede sa 5:4. Berdih je igrao očigledno mnogo bolje, došao je i do četvrte brejk lopte u devetom gemu i pretvorio je u vođstvo od 5:4.

Imao je Novak u narednom gemu jednu priliku da izjednači, ali nije zaslužio da to uradio pošto je igrao slično kao i Mari u petak - previše plašljivo i previše defanzivno. Berdih je na kraju posle 65 minuta igre poveo sa 1:0 iako je tokom prvog seta ubacivao svega 41% prvog servisa.

Veoma zanimljiv bio je početak drugog seta. Prvi gem trajao je više od deset minuta, Đoković je spasao dve brejk lopte i uspeo je da prekine seriju Berdiha od četiri uzastopno dobijena gema. U sledećem gemu Čeh je popustio pa je Novak uspeo da dođe do brejka i vođstva od 2:0, koje je umalo prosuo kao i u prvom delu. Imao je Berdih dve vezane brejk lopte za povratak u set, ali Novak je napokon zaigrao nešto bolje kada je to bilo potrebno, potvrdio je brejk i poveo sa 3:0.

Nakon turbulentnog početka, ostatak drugog seta bio je znatno mirniji, što je odgovaralo Đokoviću. Vetar je i dalje smetao teniserima, ali u preostalih šest gemova drugog seta nije bilo brejk lopti pa je posle sat i 54 minuta Đoković izjednačio na 1:1 (6:3).

Treći set rezultatski je počeo isto kao i drugi, s tim što je Novak sada igrao mnogo bolje. Berdih je u prvom gemu na 40:30 napravio novu duplu servis grešku, a Đoković je poklon iskoristio i odmah je napravio brejk. Bilo je vidljivo da vetroviti uslovi više smetaju Čehu koji je sve više pokazivao znake frustracije. Đoković je stabilizovao svoju igru, napravio je još jedan brejk i nastavio da gazi ka finalu.

Do kraja meča nije bilo dileme, Novak je zadržao svoje servis gemove i izborio se za finale posle dva sata i 40 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu