Petak, 27.01.2012.

17:03

Đoković i Mari – psiha, sreća i još ponešto

Novak Đoković i Endi Mari odigrali su u polufinalu Australijan opena jedan od najuzbudljivijih i fizički najzahtevnijih mečeva u svojim karijerama.

Izvor: Saša Ozmo

Ðokoviæ i Mari – psiha, sreæa i još ponešto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 12 godina

@Haug

Nije Novak samo protiv Mareja igrao tako, igrao je i protiv Ferera i Hjuita. Znam ja sve to o čemu ti pričaš ali je činjenica da je Novak previše čekao da napadne i prečesto dolazio u situaciju da Marej nameće ritam. Koliko puta se desilo da povuče jače dve loptice i onda treću gurne onako, neku kratku i dozvoli Mareju da se izvuče.
Mislim da se on plašio promašaja i da je zato igrao ovako ziheraški. Očigledno je osećao veliki pritisak i imao je strah od Mareja a pre svega od neuspeha. Zaigrao je hrabrije tek kada je shvatio da će na način kako je igrao do tada, sigurno izgubiti. Izgubio bi sigurno da Marej nije promašio par loptica na početku četvrtog seta. Uostalom, i protiv Federera u poslednja dva meča je igrao slično.Počinjao je da igra tek od trećeg seta.
Al da ne bude sad šta bi bilo da je bilo. Nadam se samo da će protiv Nadala drugačije i pametnije, da kažem, po starom.

Dylan Dog

pre 12 godina

Kao što sam ranije napisao, Novak je Mareja hteo da pobedi Marejevim sopstvenim oružjem, tj. držanjem lopte u igri u jakom tempu i sa intenzivnim promenama pravca. Na primeru iz Rima 2011 znamo koliko je teško sa osnovne linije probiti Endija i koliko se agresivno i rizično mora igrati kako bi se takvim tenisom napravila razlika. Federer to najbolje zna, ili ne zna, pa zato i ima negativan skor sa Škotom. Pravi recept protiv Mareja je Nadalov: igraj isto što i Marej, samo duže od njega i kažnjavaj sve greške. Pre ili kasnije on će mentalno i fizički da popusti i posao je završen.
Na primeru jučerašnjeg 4. seta smo mogli videti kolika se razlika pravi kada Marej padne u ritmu. Novak koji fizički nije bio potpuno fit, imao je dovoljno vremena da se idealno namesti na preko 90% lopti koje mu dolaze i onda se desilo pravo čišćenje sa terena. Kažem: da je Novak fizički na 100%, 100%-tni Marej bi glatko izgubio sa 3-0. Međutim Novak nije imao tu eksplozivnost i prvi korak da bude idealno na svakoj lopti, kako bi mogao rizičnije da igra i da pokuša da u nekoliko udaraca probije Mareja. Zato je morao da igra visokoprocentni tenis i da pokuša raznim varijacijama po pravcu, dubini, rotaciji i tempu iznudi greške protivnika. To mu je uglavnom i polazilo za rukom. Ne treba da čude neke naizgled banalne neiznuđene greške Mareja. Pa on nikada zaredom nije dobio dve iste lopte od Novaka kako bi mogao da se na njih navikne. Stalno mu je stizalo nešto drugo i dovoljan je bio mali pad koncentracije, malo kašnjenje za koju desetinku i eto greške. A sa svakim sledećim udarcem raste verovatnoća pravljenja neiznuđene greške.

Što se tiče sportske, a pogotovo opšte(!) inteligencije Novak je bez premca među vrhunskim teniserima. U tome i leži tajna njegovog uspeha. Uvideo je gde greši i izvukao pouke iz poraza, shvatio je koje su slabe tačke svojih protivnika, a trudio se da popravi svoje nedostatke. Kada je otklonio svoj glavni problem - fizičku inferiornost, njegova mentalna čvrstina je trebalo samo da se potvrdi kroz uspehe na terenu i on sam praktično spozna koliko je mentalno čvrst. Zato će ga teško iko mentalno nadjačati ako bude fizički potpuno spreman.

Sportska sreća jeste suštinski važan, rekao bih - krucijalan činilac svakog sportskog uspeha. Ipak, ne bi se baš moglo reći da je Novak imao pregršt sreće u duelu protiv Endi Mareja. Pa momak je gotovo ceo meč odigrao bez servisa. Mreža je sve vreme bila saveznik Škota. Ipak, pravi šampioni sportsku sreću protivnika smatraju sastavnim delom igre i unapred računaju sa njom. Zato Novak ne obraća puno pažnje na linije koje pogađaju protivnici i uvek igra udarac više. Zato ga vrlo retko iznenade lopte čiji pravac i dubinu poremeti vrh mreže. To što je nakon meča izjavio da je imao sreće i da je odlučio koji poen tu i tamo je više kurtoazna izjava no što u njoj ima istine. Svaki od njih dvojice je imao puno svojih šansi, koje jeste ili nije koristio. Naravno, na kraju se sve svodi na jedan ili dva poena, od kojih je meč poen - najvažniji, ali do njih je potrebno prevaliti dug put.

Uzdravlje!

ljiljana jancic

pre 12 godina

Napred Nole!
A evo sta o njemu pisu na sajtu AO:

http://www.australianopen.com/en_AU/news/articles/2012-01-28/201201281327732157337.html

Biba

pre 12 godina

@ Inspektor Bloch

Sjajna analiza Saše Ozma. Drago mi je što je IB skrenuo pažnju na itekako važan medijski aspekat Noletove odbrane titule. Učinjeno je sve da on ne bude u prvom planu, već se njegovo ime više spominje kao neka fantomska bajalica. S druge strane, potpuno se slažem da je ovakva medijska potcenjenost Djokovića kao 1. tenisera sveta najviše krivica njegovog tima: prosto ne verujem da nema sponzora (čak ga ima i Sabine Lisicki) da snimi atraktivnu reklamu sa igračem broj jedan. Tužno i neverovatno...
S druge strane, jeste vidni napredak Marejeve igre i posebno poboljšanje forhenda što je naglasio Nole. On nije očekivao ovakvog Mareja, i po meni je trebalo već od prvog seta da igra agresivnije. No, sve je to nadoknađeno u 4. i završnici 5. seta.
Samo da se Nole odmori, jer Rafa je ubitačno spreman za finale u fizičkom smislu.

VMAO

pre 12 godina

Vidi se da je Marej napredovao,da je postao agresivniji,ali moze se zakljuciti da tesko da ce uspevati da pobedi prvu trojicu, kada se igra u tri dobijena seta. Sto je to tako, neznam,ali imam osecaj da ima i 2-0 prednost da bi izgubio.Novak, sve zavisi od njega i njegovog zdravlja, ako je 100 % spreman i zdrav, niko nema sanse. Pogotovo u mecevima na grend slemovima.Jer tesko da protivnjik, ma ko to bio, moze da igra vrhunski 3 i vise sata.

Haug!

pre 12 godina

@Pera

E pa @Pero, da pokusam ja da ti pojasnim. Mozda si nekad u zivotu igrao sah? E pa ako jesi, mozda si cuo kako treniraju sahisti? Odigraju neki potez a onda okrenu tablu i pokusaju da nadju sve mane svog poteza i sta bi njihov protivnik odigrao da je njihovom mestu.
Ti si u obzir uzeo samo Novaka i gledao si samo njegovu igru. Da bi objektivno mogao da sagledas situaciju moras da uzmes u obzir Marija i njegovu igru. Napisao si, "Zasto je Novak dopustio da dodje u takvu sizuaciju"?!? Moram ovo da te pitam: Da li si ti uopste gledao mec? Da li si video kakve je Mari sve nemoguce lopte vratio? I po pravilu, sve je vracao gotovo na osnovnu liniju. Ono sto je zanimljivo, to su bili gotovo sve slajs udarci, znaci lopte gotovo sasvim bez snage. Opste je poznato da Novak udara lopticu u penjanju. Razlog zasto to radi je da bi "ukrao" deo energije koju je njegov protivnik upotrebio da bi je poslao. Sa udarcima koje mu je slao Mari to nikako nije mogao da uradi. Trebalo mu je duplo vise snage da udari lopticu da bi postigao isti efekat. A posto su reliji trajali i preko 20, 30, 40 udaraca neminovno je moralo u nekom trenutku doci do iscrpljivanja. Poznato je da je u tenisu vam je potrebno manje snage da vracate udarce nego da diktirate tempo i idete na vinere. Bezbroj puta smo videli u toku meca kako Novak salje veoma jaku lopticu na koju ne krenulo ni 99% ATP tura a Mari je jedva stize, podize je maltene sa betona i vraca je slajsom na osnovnu liniju...
Da zanemarimo na trenutak fizicki aspekt, koliko bi za tebe bilo frustrijace i sokantno da vidis da ti neko tako vraca loptice? Da ti obezvredjuje ogroman napor koji si ulozio u, recimo, gradnju kuce i da je rusi svaki put a ti moras da je stalno gradis od pocetka?
E pa na tome se zasniva Marijeva igra, vise nego na bilo cemu ostalom. Ubiti u pojam protivnika i naterati ga da rizikuje preko svake mere.

Zato se ja divim Novaku! Nije dozvolio da ga Mari uvuce u svoju igru i ni na trenutak nije pokazao frustraciju i rastrojenost. Egzaktan primer je cetvrti set u kome je Mari malo skinuo nogu sa gasa. U tom trenutku je Novak i posle gubitka treceg seta nastavio da igra na visokom nivou. Mari nije uspeo da ga mentalno i fizicki slomi! Mozda je Mari tankovao (cuvao snagu za 5 set)? Ali nacin na koji je Novak protutnjao kroz cetvrti set, sve sami vineri, gotovo bez neiznudjene greske, nisu mu dali psihicku prednost koju je mislio da ce imati u odlucujucem setu.

Iza ove svima vidljive fizicke bitke bila se jedna druga, mentalna bitka. Zakljucak koji ce doneti Mari nije nesto sto uopste moze da ga hrabri. Sva njegova nada je bila u tome da iscrpi Novaka toliko fizicki da mu on preda mec, mozda ne toliko bukvalno koliko mentalno. Sada zna da ne moze ni u takvom mecu da racuna na pobedu. Morace da igra mnogo agresivnije a u takvom mecu ce favorit biti uvek Novak.

Kao sto vidis, kada se sastanu dva vrhunska igraca mec gotovo nikada ne moze da bude jednostran kao kada vrhunski igra protiv nekog prosecnog igraca. Zato arsini koje koristimo ocenjujuci mec u polufinalu ne mogu da budu isti oni koje smo koristili za 1, 2, 3 pa i 4 kolo. Nije sve do Novaka vec i do njegovih protivnika.
"Igras onoliko dobro koliko ti to dopusti tvoj protivnik".

dariozubovic@gmail.com

pre 12 godina

Ja moram da kazem da SRBI pisu istoriju i da se komentatori sa RTS i eurosporta moraju tako i ponasati kad prenose ove sve meceve.
Nema bolji komentatora od B92 kada je upitanju tenis i vatrepolo...
Ovo kako su oni juce prenosili je velika bruka bez imalo emocija bez ikakve podrske samo su nas nervirali
Dario

nesa

pre 12 godina

Svaka cast Nole najbolji si.Jedna digresija primetio sam da mnogi ljudi raznih zanimanja cak i novinari,pogresno koriste termin ;SVE.SVO,SVA...itd,naime po pravopisu jedino je ispravravno reci,kada je vreme u pitanju SVE VREME i nikako drugacije,hvala.

noj

pre 12 godina

Da dodam i ja moju analizu koja mi se dugo mota po glavi, a juce je samo potvrdjena.Bez obzira ko je sa druge strane mreze, ishod Djokovicevih meceva zavisi iskljucivo od njega. Njegovi protivnici ne pobedjuju i ne gube. To radi Djokovic. Potpuno je postalo nevazno kako igra protivnik - ako Djokovic igra dobro, on pobedjuje. S njim se vise ne desava da igra dobro, a da izgubi. I Rafa, i Federer, i Mari, i mnogi drugi su imali prilike da izjave "Igrao sam dobro, ali on (Djokovic) je bio bolji." Federeru je najduze trebalo, ali je i on to rekao prosle godine. Djokovic vec dugo nije bio u prilici da to kaze. Prosto, ako on dobro igra, ne desava se da izgubi, jer nema boljeg. Vec redovno vidjamo da ne igra bas najbolje, ali svejedno pobedjuje, a to su odlike velikana.U ovom trenutku (koji traje vec nesto vise od godinu dana) Djokovica je nemoguce pobediti. On je taj koji diktira ishod meca. Ne znam jos koliko ce to trajati, ali za sad je vrlo jednostacno - ako igra lose, moze se desiti da izgubi (nije obavezno), a ako igra dobro, zao mi je momci (Rafa, Federer i svi ostali), ali vasa igra prosto nije dovoljna.

Pera

pre 12 godina

Mediji su krajem godine smorili sa Federerom, posle njegove serije krajem godine. Razni bivši teniseri su se javljali i predviđali njegov povratak na mesto br.1. Onda ga je Novak razbucao u Abu Dabiju, pa su se ponovo okrenuli Novaku, baš kao u vreme njegovih uspeha prošle godine. Bilo je da li Novak može da ponovi prošlu godinu i sl. E onda je došla priča o Mareju i Lendlu. Logično je da kada se takav šampion pojavi odjednom kao trener da to bude atrakcija i prva tema za sve medije. Logično je i to što Nadal i Federer privlače toliku pažnju, pa radi se o dva igrača koji sigurno spadaju u 4 najbolja svih vremena a i svaki ponaosob su posebni po igri, tehnici pa i ponašanju. Mediji zarađuju novac i zato moraju da budu čitani, gledani...to je valjda jasno.
Novak je sam kriv što je došao u poziciju da pišu o njegovom disanju i što su Mareju već pre početka meča porasle šanse. Svi smo videli teško disanje protiv Ferera pa i protiv Hjuita. Zanimljivo da je to počelo da se dešava od kada je prešao u večernji termin, mada je verovatnije da je to posledica težih protivnika i dužih razmena.
E ti duži reliji su za mene neočekivani. Ajde u prvih par gemova, ali s obzirom da je lako dobio prve setove protiv obojice i da su obojica pokazivali jasno i glasno, svojom igrom i ponašanjem da ne veruju u pobedu, nije mi jasno zašto se Novak toliko mučio. Jesu oni borbeni igrači ali Novak sa takvima lako izlazi na kraj. Kako je to trebalo da uradi od početka pokazao je u poslednjim setovima, četvrtom protiv Hjuita i trećem protiv Ferera.
Tako je bilo i protiv Mareja. Ja ne znam šta se tu dešavalo u Novakovoj glavi. Ono što mi je još čudnije, on je posle trećeg sata igre izgledao svežije nego na početku meča! Onda kada je gubio sa 1-2 u setovima, što govori da on oseća veći pritisak nego što mi mislimo. Zato je bio toliko pasivan u poslednja tri meča i zato počinje da igra svoju igru tek kada shvati da će da izgubi ili zakomplikuje meč.
E sad, Novak je oduvek imao probleme sa tim dugim razmenama koje je zbog disanja teško podnosio. Prošle godine se činilo kao da je te probleme rešio. Koliko je samo iscrpljujući razmena imao sa Nadalom na USO. Jeste crko, ali tek posle dva i po seta, ludačkog tenisa, uostalom Nadal je pao posle trećeg, baš kao i Marej juče. Pričalo se o dijeti onoliko. Da li je tu došlo do neke promene, pa su mu se ti alergijski problemi vratili, ne znam. Samo, zašto je onda sebe iscrpljivao onakvom igrom, jer je znao kako se fizički oseća?
Marej je Novaka ispustio početkom četvrtog seta. Malo se emotivno ispraznio a i imao je malu krizu zbog umora. Videlo se da stalno nešto gunjđa u vezi svog kretanja, nogu..Novak je taj trenutak odlično prepoznao, baš kao što je Marej na 0-1 i 1-2, posle srećno spašene brejk lopte shvatio da mora da krene agresivnije ako misli da ne izgubi u tri seta.
Tu su se Novaku poklopile stvari. Krenuo je agresivnije, Marej nije mogao fizički da odgovori na to, a Novaka su slušali udarci. Očigledno da je Novak tada našao neku vezu sa prošlogodišnjim Novakom i tako zaigrao. Psiha je opet proradila na 5-3 ali sve je dobro što se dobro svrši. Nije lako ostati mentalno čvrst posle tolikih napora.
Ja se samo nadam, da Novak neće pokazivati sve ove slabosti u finalu. Nadam se da će mu pogled preko puta mreže, vratiti misli u prošlu godinu i da će Novak tako zaigrati od početka. I Rafa ima problema sa prvom polovinom meča i to treba iskoristiti. Prvo da se stekne početna prednost, skrati meč i protivniku pokaže da se ništa nije promenilo. Nek mu je sa srećom.

Doki

pre 12 godina

SVE CESTITKE NOLETU ! :) Uh za srcani udar ....

@Inspektor Bloch,u pravu ste za sve 500 % !!!!!

Nole srce, srecno protiv Rafe ! :)

Noletu preporucujem trenutno akupunkturu i jogu !!

nole je vec legenda

pre 12 godina

@Inspector Bloch

Druze, ti si tipichan Srbin. POJAM BITI PRVI. To tebi ne ulazi u mozak.

To je ono chemu te nisu uchili u shkoli.
To je osecaj koji su malobrojni doziveli.
To je bajka za koju znash da je stvarnost.
To je i strah i nada, i sreca i prokletstvo.
To je herojstvo, nemoguca pobeda velikog borca nad samim sobom, chudo.
To je vreme u kojem je sav pritisak kojem si izlozen sa svih mogucih strana slabiji od tvoje volje.
Nole je odavno pobedio svojim duhom sve to o chemu ti prichash. Medjutim ti se poistovecujesh sa njim. I ti i mnogi drugi. I isitna je, ti, ja, mi... ne bismo to podneli. Ali on je tu snagu vec dokazao.
I veruj mi da je tako bilo svakome ko se usudio da se bori za svoj momenat slave, nebitno odakle dolazi. Zato su i malobrojni kojima je to poshlo za rukom legende.

Бетелгез

pre 12 godina

У недељу се не бије битка само за АО,већ и за РГ!
Ако је јуче био епски меч,шта је ово данас?
Поздрав!

Inspector Bloch

pre 12 godina

E, tek sada mogu da reagujem, posle odzivljenog, i prezivljenog, jednog od najlepsih dana Srpskog sporta; sve cestitke svima ali posebno rukometasima, nevideni i neocekivani uspeh ali i nosen fantasticnom publikom, danas POJACAN i Nenadom, Jankom i Viktorom! Naravno vise bih voleo..da su ostali u Melburnu ..no ovo mi je korisna spona za ono sto zelim da kazem o mecu Novaka i Marija;

Posto je Sasa mec izkomentarisao, ja bih o onome oko meca, ili kontekstu, u koji se isti mora smestiti;
Stvari stoje ovako: Zadnjih dana prosle godine Novak je podobijao mnoge nagrade, priznat kao najbolji teniser, sto po rankingu i jeste, itd…itd..Novak odlucuje da igra samo Abu Dabi( nase devojke ga izneverile, za HK- nista i nisu ‘zaradile’sa tim odustajanjem) ;stvari otprilike stabilne, tu su RN, RF..i cistka na istom- ali se onda nenadano pojavljuje VEST da Mari ima Lendla za trenera! I, pocinje medijska euforija! Cak i ‘ne-naklonjeni-novaku-‘teniski eksperti( sa par izuzetaka) Novaka vide kao najveceg favorita na AO- zubi su oprani! Medutim, ceo AO medijsko-reklamno-sponzorski-cirkus izbacuje SVO vreme Fedala ili ti sada vec ROLEX-KIA ‘rivalitet’ u prvi plan..dakle opet, i opet RFvsRN
I ..NOVI modus: Mari-Lendl! Pa Lendl je danas vise bio u slici nego…njih obadvoje! NOVAK? Nigde, opet u zapecku! Ne, svako ko je svakodnevno pratio izvestaje, citao teniske sajtove ZNA da pricam istinu! I, nije samo Vilander u pitanju! Masa analiza, ocekivanja, VIDEO, o..ovome, onome , i opet….NOVAK? Nigde!Mislim, jeste on TU ali opet sa margine..i OPET se samo izvestava…’izgubljen set od Ozia…tesko disao sa Fererom..’
To, je ono sto, koliko ja pratim tennis, a pratim ga ohohoo.. se nikada nije ni sa jednim vrhunskim teniserom desavalo ( mozda, ali samo mozda sa Agasijem) mislim o medijskom tkr nepostojanju I vise nego jasnoj pristrasnosti..da ne upotrebim grublji izraz! To je kontekst danasnjeg meca- Novak izlazi, po SVIMA, da ne izgubi- a ne da pobedi! Znam da to zvuci kao tautologija ali razlika je ogromna!

E, sada, igra- svi znamo, ili bar vecina, da Novak ima izuzetnu sposobnost da bude..’kozna, mekana rukavica’da upotrebim tu metaforu..ona fina koja se prilepi uz ruku,, pa dobije i oblik ruke, ili mozda metafora iz prirode: lijana…koja se uvija oko.. na taj nacin je i izgradio ono sto jeste svih ovih godina: naprosto : odcita, prilagodi se..i razori; Ako RF igra tehnicki, Rafa mocno fizicki Nole igra GLAVOM;
Danas je izasao BLANKO na teren! Bez ikakve, predhodno pripremljene taktike! Odnosno taktika je bila: resavacu u hodu..i tako je idigrao mec! I to je za mene neoprostivo! Jeste bila halabuka oko Lendla,neizvesnost..o promenama u igri HEJ Lendl( Mari nije imao dostojnog protivnika)..itd..ali ovoliko iscrpljivanje Novaka pre svega pripisujem VAJDI! Jer ako se od Lendla ocekuje da resi probleme Marija…onda ja ocekujem da Vajde, ako nista vise a ono da se ne prepadne Lendla i prepadne Novaka! Da skratim, ( da se ne bih ljutio) Novak je danas izborio pobedu ne samo protiv Marija, nego i protiv ‘taktike izmoravanja’ na i VAN terena- NEPROCENJIVU pobedu nad, bar privremeno Lendlom- SAM SAMCAT! Iz sebe sve izvukao! Ja, ne mogu drugo nego da (kada vec neman smal koji se klanja) se duboko poklonim; No, boli, sto sve mora tako jbn tesko! Malo li je Fedal, Mari, razg-oropadeni Ferer..nego jos i Lendl? Sa koliko njih mora da se nosi?To je psihicki balast, o teniskom umecu..ne moram to on radi!I to kako!

Novak je Novak..hvala mu na onom intervjuu, na kraju, opusta..i nadam se da je @noleisthebest urliknula: voli te kevaaaaaaaaa..pa tako i u nedelju; Nadal je ipak, stara dobra poznanica;dovoljno!

Prijateljski pozdrav,

ps. ne mogu da odolim izazovu, i da ne citiram jednog komentatora posle pobede rukometasa: Sveti Sava-tri Srpska finala;

pera

pre 12 godina

Ne verujem da Nole misli da ce lako dobiti Nadala, ali zna da ce ga na kraju dobiti. Noletu mnogo vise odgovara Nadalova igra nego Marejeva, a pored toga Nadal ima fobiju od Noleta i sigurno ce u mec uci sa dosta nervoze. Moguce je da se mec zavrsi i u seta. Ali sacekajmo nedelju. Napred Nole !!!

krle

pre 12 godina

Uopste se ne slazem da bi bilo zasluzeno da je Marej pobedio. Generalno je Nole u celom mecu bio bolji, kontrolisao je igru i rezultat, a Marej je samo u par navrata iskoristio rupe u Djokovicevoj igri i vracao se u mec. Uostalom, statistika ne laze-u svim pokazateljima je Djokovic bio bolji-manje gresaka, vise direktnih poena, vise poena uopste. Da je Marej otisao u finale, reklo bi se da je Nole izgubio, a ne da je Marej pobedio.

Milan

pre 12 godina

Realno, Novak nije odigrao na svom najboljem nivou. Uprkos tome, imao je 2 vinera vise (bez obzira sta je Marej pricao posle na konferenciji za novinare) i 17 neiznudjenih gresaka manje. Imao je i 3 gema prednosti u odlucujucem setu i prokockao svoj servis za mec. Osvojio je i ukupno vise poena. Sreca s tim nema nista i bilo bi neprevedno da je izgubio jer je statisticki bolji ili podjednak u svim segmentima meca.

Aki

pre 12 godina

Statistika pokazuje da je Novak bio bolji ama baš u svakom elementu igre. Ali ne pokazuje koliko je ustvari bio izjednačen ovaj meč. Svaka čast kumu Mariju, nadam se da će jednom i da osvoji taj toliko željeni GS. Na njegovu žalost igra u vreme tri velikana tenisa.

milwood

pre 12 godina

Realno
Nadal je 2010 . godine osvojio 7 titula ( Monte Karlo , Rim ,Madrid , RG - šljaka , Wimb - trava , US open i Tokio - hard ) Dakle , osvajao je tiule na svim podlogama . Ako ne voliš Rafu , bar mu nemoj oduziomati titule pišući neistine .

Jova

pre 12 godina

Ipak ce biti nesto drugo. Mari je fantastican igrac i kada je u punoj formi i motivisan moze i bijedi sve igrace, osim Federera, Nadala i Novaka, jednostavo jer su pomenuta trojica ( ako su u formi i motivisani ) bolji od njega i to je sva filozofija. Mari se mora potruditi i napredovati u igri ( danas je bio dosta ofanzivan - izgleda da ce biti nesto od saradnje Lendla i njega ) ako zeli osvajati GS. Neka se i njemu sloze kockice, ali nadrednih godina, kad Novak do kraja dosanja svoje snove. Mada moze biti i frustrirajuce, godine prolaze a zacrtani ciljevi se ne ostvaruju. Sjecam se nesto Rodika prije 6-7 godina kad je serijski stizao u finala W i isto tako ih gubio od Federera, kako je bio duhovit na konferencijama za stampu, posto je mislio da ima jos vremena, s svojim servisom i igrom ce ga vec osvojiti. Steta da ga nije prije par godina, bila mu je zadnja sansa. Sad ga vidimo sve cesce u svadjama s sudijama, ni traga korektnosti i duhovitosti, posto zna da je njegovo odavno proslo.
Zato je bitno da se Novaku dogodila prosla godina, da je krenulo i sto je jos vaznije, ne zaustavlja se. Divno. S samopuzdanjem koje je stekao rijesava i ovakve situacije, iako ima poteskoca. Vidi se iz aviona da Novak nije bas pravi, virus, elergija ili sta vec, ali fizicka sprema ( besprekorna ), mocna volja i vjera u sebe obecavaju. Zato vjerujem da ce u finalu pobjediti Nadala, mozda ne s lakocom ali hoce.

Pozdrav svima

milwood

pre 12 godina

Zanimljiv je način na koji se Đoković radovao na kraju ( legao je na teren ) , što je karakteristično za radovanje kada se osvoji turnir . Kao da Đoković šalje poruku da je osvojio turnir jer igra sa Rafom u finalu , a zna se ko je pobeđivao prošle godine . Mislim da finalni meč Đoković iako dobije neće biti tako lako kako se očekuje .

Inspector Bloch

pre 12 godina

E, tek sada mogu da reagujem, posle odzivljenog, i prezivljenog, jednog od najlepsih dana Srpskog sporta; sve cestitke svima ali posebno rukometasima, nevideni i neocekivani uspeh ali i nosen fantasticnom publikom, danas POJACAN i Nenadom, Jankom i Viktorom! Naravno vise bih voleo..da su ostali u Melburnu ..no ovo mi je korisna spona za ono sto zelim da kazem o mecu Novaka i Marija;

Posto je Sasa mec izkomentarisao, ja bih o onome oko meca, ili kontekstu, u koji se isti mora smestiti;
Stvari stoje ovako: Zadnjih dana prosle godine Novak je podobijao mnoge nagrade, priznat kao najbolji teniser, sto po rankingu i jeste, itd…itd..Novak odlucuje da igra samo Abu Dabi( nase devojke ga izneverile, za HK- nista i nisu ‘zaradile’sa tim odustajanjem) ;stvari otprilike stabilne, tu su RN, RF..i cistka na istom- ali se onda nenadano pojavljuje VEST da Mari ima Lendla za trenera! I, pocinje medijska euforija! Cak i ‘ne-naklonjeni-novaku-‘teniski eksperti( sa par izuzetaka) Novaka vide kao najveceg favorita na AO- zubi su oprani! Medutim, ceo AO medijsko-reklamno-sponzorski-cirkus izbacuje SVO vreme Fedala ili ti sada vec ROLEX-KIA ‘rivalitet’ u prvi plan..dakle opet, i opet RFvsRN
I ..NOVI modus: Mari-Lendl! Pa Lendl je danas vise bio u slici nego…njih obadvoje! NOVAK? Nigde, opet u zapecku! Ne, svako ko je svakodnevno pratio izvestaje, citao teniske sajtove ZNA da pricam istinu! I, nije samo Vilander u pitanju! Masa analiza, ocekivanja, VIDEO, o..ovome, onome , i opet….NOVAK? Nigde!Mislim, jeste on TU ali opet sa margine..i OPET se samo izvestava…’izgubljen set od Ozia…tesko disao sa Fererom..’
To, je ono sto, koliko ja pratim tennis, a pratim ga ohohoo.. se nikada nije ni sa jednim vrhunskim teniserom desavalo ( mozda, ali samo mozda sa Agasijem) mislim o medijskom tkr nepostojanju I vise nego jasnoj pristrasnosti..da ne upotrebim grublji izraz! To je kontekst danasnjeg meca- Novak izlazi, po SVIMA, da ne izgubi- a ne da pobedi! Znam da to zvuci kao tautologija ali razlika je ogromna!

E, sada, igra- svi znamo, ili bar vecina, da Novak ima izuzetnu sposobnost da bude..’kozna, mekana rukavica’da upotrebim tu metaforu..ona fina koja se prilepi uz ruku,, pa dobije i oblik ruke, ili mozda metafora iz prirode: lijana…koja se uvija oko.. na taj nacin je i izgradio ono sto jeste svih ovih godina: naprosto : odcita, prilagodi se..i razori; Ako RF igra tehnicki, Rafa mocno fizicki Nole igra GLAVOM;
Danas je izasao BLANKO na teren! Bez ikakve, predhodno pripremljene taktike! Odnosno taktika je bila: resavacu u hodu..i tako je idigrao mec! I to je za mene neoprostivo! Jeste bila halabuka oko Lendla,neizvesnost..o promenama u igri HEJ Lendl( Mari nije imao dostojnog protivnika)..itd..ali ovoliko iscrpljivanje Novaka pre svega pripisujem VAJDI! Jer ako se od Lendla ocekuje da resi probleme Marija…onda ja ocekujem da Vajde, ako nista vise a ono da se ne prepadne Lendla i prepadne Novaka! Da skratim, ( da se ne bih ljutio) Novak je danas izborio pobedu ne samo protiv Marija, nego i protiv ‘taktike izmoravanja’ na i VAN terena- NEPROCENJIVU pobedu nad, bar privremeno Lendlom- SAM SAMCAT! Iz sebe sve izvukao! Ja, ne mogu drugo nego da (kada vec neman smal koji se klanja) se duboko poklonim; No, boli, sto sve mora tako jbn tesko! Malo li je Fedal, Mari, razg-oropadeni Ferer..nego jos i Lendl? Sa koliko njih mora da se nosi?To je psihicki balast, o teniskom umecu..ne moram to on radi!I to kako!

Novak je Novak..hvala mu na onom intervjuu, na kraju, opusta..i nadam se da je @noleisthebest urliknula: voli te kevaaaaaaaaa..pa tako i u nedelju; Nadal je ipak, stara dobra poznanica;dovoljno!

Prijateljski pozdrav,

ps. ne mogu da odolim izazovu, i da ne citiram jednog komentatora posle pobede rukometasa: Sveti Sava-tri Srpska finala;

Jova

pre 12 godina

Ipak ce biti nesto drugo. Mari je fantastican igrac i kada je u punoj formi i motivisan moze i bijedi sve igrace, osim Federera, Nadala i Novaka, jednostavo jer su pomenuta trojica ( ako su u formi i motivisani ) bolji od njega i to je sva filozofija. Mari se mora potruditi i napredovati u igri ( danas je bio dosta ofanzivan - izgleda da ce biti nesto od saradnje Lendla i njega ) ako zeli osvajati GS. Neka se i njemu sloze kockice, ali nadrednih godina, kad Novak do kraja dosanja svoje snove. Mada moze biti i frustrirajuce, godine prolaze a zacrtani ciljevi se ne ostvaruju. Sjecam se nesto Rodika prije 6-7 godina kad je serijski stizao u finala W i isto tako ih gubio od Federera, kako je bio duhovit na konferencijama za stampu, posto je mislio da ima jos vremena, s svojim servisom i igrom ce ga vec osvojiti. Steta da ga nije prije par godina, bila mu je zadnja sansa. Sad ga vidimo sve cesce u svadjama s sudijama, ni traga korektnosti i duhovitosti, posto zna da je njegovo odavno proslo.
Zato je bitno da se Novaku dogodila prosla godina, da je krenulo i sto je jos vaznije, ne zaustavlja se. Divno. S samopuzdanjem koje je stekao rijesava i ovakve situacije, iako ima poteskoca. Vidi se iz aviona da Novak nije bas pravi, virus, elergija ili sta vec, ali fizicka sprema ( besprekorna ), mocna volja i vjera u sebe obecavaju. Zato vjerujem da ce u finalu pobjediti Nadala, mozda ne s lakocom ali hoce.

Pozdrav svima

krle

pre 12 godina

Uopste se ne slazem da bi bilo zasluzeno da je Marej pobedio. Generalno je Nole u celom mecu bio bolji, kontrolisao je igru i rezultat, a Marej je samo u par navrata iskoristio rupe u Djokovicevoj igri i vracao se u mec. Uostalom, statistika ne laze-u svim pokazateljima je Djokovic bio bolji-manje gresaka, vise direktnih poena, vise poena uopste. Da je Marej otisao u finale, reklo bi se da je Nole izgubio, a ne da je Marej pobedio.

Milan

pre 12 godina

Realno, Novak nije odigrao na svom najboljem nivou. Uprkos tome, imao je 2 vinera vise (bez obzira sta je Marej pricao posle na konferenciji za novinare) i 17 neiznudjenih gresaka manje. Imao je i 3 gema prednosti u odlucujucem setu i prokockao svoj servis za mec. Osvojio je i ukupno vise poena. Sreca s tim nema nista i bilo bi neprevedno da je izgubio jer je statisticki bolji ili podjednak u svim segmentima meca.

Aki

pre 12 godina

Statistika pokazuje da je Novak bio bolji ama baš u svakom elementu igre. Ali ne pokazuje koliko je ustvari bio izjednačen ovaj meč. Svaka čast kumu Mariju, nadam se da će jednom i da osvoji taj toliko željeni GS. Na njegovu žalost igra u vreme tri velikana tenisa.

milwood

pre 12 godina

Zanimljiv je način na koji se Đoković radovao na kraju ( legao je na teren ) , što je karakteristično za radovanje kada se osvoji turnir . Kao da Đoković šalje poruku da je osvojio turnir jer igra sa Rafom u finalu , a zna se ko je pobeđivao prošle godine . Mislim da finalni meč Đoković iako dobije neće biti tako lako kako se očekuje .

noj

pre 12 godina

Da dodam i ja moju analizu koja mi se dugo mota po glavi, a juce je samo potvrdjena.Bez obzira ko je sa druge strane mreze, ishod Djokovicevih meceva zavisi iskljucivo od njega. Njegovi protivnici ne pobedjuju i ne gube. To radi Djokovic. Potpuno je postalo nevazno kako igra protivnik - ako Djokovic igra dobro, on pobedjuje. S njim se vise ne desava da igra dobro, a da izgubi. I Rafa, i Federer, i Mari, i mnogi drugi su imali prilike da izjave "Igrao sam dobro, ali on (Djokovic) je bio bolji." Federeru je najduze trebalo, ali je i on to rekao prosle godine. Djokovic vec dugo nije bio u prilici da to kaze. Prosto, ako on dobro igra, ne desava se da izgubi, jer nema boljeg. Vec redovno vidjamo da ne igra bas najbolje, ali svejedno pobedjuje, a to su odlike velikana.U ovom trenutku (koji traje vec nesto vise od godinu dana) Djokovica je nemoguce pobediti. On je taj koji diktira ishod meca. Ne znam jos koliko ce to trajati, ali za sad je vrlo jednostacno - ako igra lose, moze se desiti da izgubi (nije obavezno), a ako igra dobro, zao mi je momci (Rafa, Federer i svi ostali), ali vasa igra prosto nije dovoljna.

Haug!

pre 12 godina

@Pera

E pa @Pero, da pokusam ja da ti pojasnim. Mozda si nekad u zivotu igrao sah? E pa ako jesi, mozda si cuo kako treniraju sahisti? Odigraju neki potez a onda okrenu tablu i pokusaju da nadju sve mane svog poteza i sta bi njihov protivnik odigrao da je njihovom mestu.
Ti si u obzir uzeo samo Novaka i gledao si samo njegovu igru. Da bi objektivno mogao da sagledas situaciju moras da uzmes u obzir Marija i njegovu igru. Napisao si, "Zasto je Novak dopustio da dodje u takvu sizuaciju"?!? Moram ovo da te pitam: Da li si ti uopste gledao mec? Da li si video kakve je Mari sve nemoguce lopte vratio? I po pravilu, sve je vracao gotovo na osnovnu liniju. Ono sto je zanimljivo, to su bili gotovo sve slajs udarci, znaci lopte gotovo sasvim bez snage. Opste je poznato da Novak udara lopticu u penjanju. Razlog zasto to radi je da bi "ukrao" deo energije koju je njegov protivnik upotrebio da bi je poslao. Sa udarcima koje mu je slao Mari to nikako nije mogao da uradi. Trebalo mu je duplo vise snage da udari lopticu da bi postigao isti efekat. A posto su reliji trajali i preko 20, 30, 40 udaraca neminovno je moralo u nekom trenutku doci do iscrpljivanja. Poznato je da je u tenisu vam je potrebno manje snage da vracate udarce nego da diktirate tempo i idete na vinere. Bezbroj puta smo videli u toku meca kako Novak salje veoma jaku lopticu na koju ne krenulo ni 99% ATP tura a Mari je jedva stize, podize je maltene sa betona i vraca je slajsom na osnovnu liniju...
Da zanemarimo na trenutak fizicki aspekt, koliko bi za tebe bilo frustrijace i sokantno da vidis da ti neko tako vraca loptice? Da ti obezvredjuje ogroman napor koji si ulozio u, recimo, gradnju kuce i da je rusi svaki put a ti moras da je stalno gradis od pocetka?
E pa na tome se zasniva Marijeva igra, vise nego na bilo cemu ostalom. Ubiti u pojam protivnika i naterati ga da rizikuje preko svake mere.

Zato se ja divim Novaku! Nije dozvolio da ga Mari uvuce u svoju igru i ni na trenutak nije pokazao frustraciju i rastrojenost. Egzaktan primer je cetvrti set u kome je Mari malo skinuo nogu sa gasa. U tom trenutku je Novak i posle gubitka treceg seta nastavio da igra na visokom nivou. Mari nije uspeo da ga mentalno i fizicki slomi! Mozda je Mari tankovao (cuvao snagu za 5 set)? Ali nacin na koji je Novak protutnjao kroz cetvrti set, sve sami vineri, gotovo bez neiznudjene greske, nisu mu dali psihicku prednost koju je mislio da ce imati u odlucujucem setu.

Iza ove svima vidljive fizicke bitke bila se jedna druga, mentalna bitka. Zakljucak koji ce doneti Mari nije nesto sto uopste moze da ga hrabri. Sva njegova nada je bila u tome da iscrpi Novaka toliko fizicki da mu on preda mec, mozda ne toliko bukvalno koliko mentalno. Sada zna da ne moze ni u takvom mecu da racuna na pobedu. Morace da igra mnogo agresivnije a u takvom mecu ce favorit biti uvek Novak.

Kao sto vidis, kada se sastanu dva vrhunska igraca mec gotovo nikada ne moze da bude jednostran kao kada vrhunski igra protiv nekog prosecnog igraca. Zato arsini koje koristimo ocenjujuci mec u polufinalu ne mogu da budu isti oni koje smo koristili za 1, 2, 3 pa i 4 kolo. Nije sve do Novaka vec i do njegovih protivnika.
"Igras onoliko dobro koliko ti to dopusti tvoj protivnik".

pera

pre 12 godina

Ne verujem da Nole misli da ce lako dobiti Nadala, ali zna da ce ga na kraju dobiti. Noletu mnogo vise odgovara Nadalova igra nego Marejeva, a pored toga Nadal ima fobiju od Noleta i sigurno ce u mec uci sa dosta nervoze. Moguce je da se mec zavrsi i u seta. Ali sacekajmo nedelju. Napred Nole !!!

Бетелгез

pre 12 godina

У недељу се не бије битка само за АО,већ и за РГ!
Ако је јуче био епски меч,шта је ово данас?
Поздрав!

milwood

pre 12 godina

Realno
Nadal je 2010 . godine osvojio 7 titula ( Monte Karlo , Rim ,Madrid , RG - šljaka , Wimb - trava , US open i Tokio - hard ) Dakle , osvajao je tiule na svim podlogama . Ako ne voliš Rafu , bar mu nemoj oduziomati titule pišući neistine .

Pera

pre 12 godina

Mediji su krajem godine smorili sa Federerom, posle njegove serije krajem godine. Razni bivši teniseri su se javljali i predviđali njegov povratak na mesto br.1. Onda ga je Novak razbucao u Abu Dabiju, pa su se ponovo okrenuli Novaku, baš kao u vreme njegovih uspeha prošle godine. Bilo je da li Novak može da ponovi prošlu godinu i sl. E onda je došla priča o Mareju i Lendlu. Logično je da kada se takav šampion pojavi odjednom kao trener da to bude atrakcija i prva tema za sve medije. Logično je i to što Nadal i Federer privlače toliku pažnju, pa radi se o dva igrača koji sigurno spadaju u 4 najbolja svih vremena a i svaki ponaosob su posebni po igri, tehnici pa i ponašanju. Mediji zarađuju novac i zato moraju da budu čitani, gledani...to je valjda jasno.
Novak je sam kriv što je došao u poziciju da pišu o njegovom disanju i što su Mareju već pre početka meča porasle šanse. Svi smo videli teško disanje protiv Ferera pa i protiv Hjuita. Zanimljivo da je to počelo da se dešava od kada je prešao u večernji termin, mada je verovatnije da je to posledica težih protivnika i dužih razmena.
E ti duži reliji su za mene neočekivani. Ajde u prvih par gemova, ali s obzirom da je lako dobio prve setove protiv obojice i da su obojica pokazivali jasno i glasno, svojom igrom i ponašanjem da ne veruju u pobedu, nije mi jasno zašto se Novak toliko mučio. Jesu oni borbeni igrači ali Novak sa takvima lako izlazi na kraj. Kako je to trebalo da uradi od početka pokazao je u poslednjim setovima, četvrtom protiv Hjuita i trećem protiv Ferera.
Tako je bilo i protiv Mareja. Ja ne znam šta se tu dešavalo u Novakovoj glavi. Ono što mi je još čudnije, on je posle trećeg sata igre izgledao svežije nego na početku meča! Onda kada je gubio sa 1-2 u setovima, što govori da on oseća veći pritisak nego što mi mislimo. Zato je bio toliko pasivan u poslednja tri meča i zato počinje da igra svoju igru tek kada shvati da će da izgubi ili zakomplikuje meč.
E sad, Novak je oduvek imao probleme sa tim dugim razmenama koje je zbog disanja teško podnosio. Prošle godine se činilo kao da je te probleme rešio. Koliko je samo iscrpljujući razmena imao sa Nadalom na USO. Jeste crko, ali tek posle dva i po seta, ludačkog tenisa, uostalom Nadal je pao posle trećeg, baš kao i Marej juče. Pričalo se o dijeti onoliko. Da li je tu došlo do neke promene, pa su mu se ti alergijski problemi vratili, ne znam. Samo, zašto je onda sebe iscrpljivao onakvom igrom, jer je znao kako se fizički oseća?
Marej je Novaka ispustio početkom četvrtog seta. Malo se emotivno ispraznio a i imao je malu krizu zbog umora. Videlo se da stalno nešto gunjđa u vezi svog kretanja, nogu..Novak je taj trenutak odlično prepoznao, baš kao što je Marej na 0-1 i 1-2, posle srećno spašene brejk lopte shvatio da mora da krene agresivnije ako misli da ne izgubi u tri seta.
Tu su se Novaku poklopile stvari. Krenuo je agresivnije, Marej nije mogao fizički da odgovori na to, a Novaka su slušali udarci. Očigledno da je Novak tada našao neku vezu sa prošlogodišnjim Novakom i tako zaigrao. Psiha je opet proradila na 5-3 ali sve je dobro što se dobro svrši. Nije lako ostati mentalno čvrst posle tolikih napora.
Ja se samo nadam, da Novak neće pokazivati sve ove slabosti u finalu. Nadam se da će mu pogled preko puta mreže, vratiti misli u prošlu godinu i da će Novak tako zaigrati od početka. I Rafa ima problema sa prvom polovinom meča i to treba iskoristiti. Prvo da se stekne početna prednost, skrati meč i protivniku pokaže da se ništa nije promenilo. Nek mu je sa srećom.

Dylan Dog

pre 12 godina

Kao što sam ranije napisao, Novak je Mareja hteo da pobedi Marejevim sopstvenim oružjem, tj. držanjem lopte u igri u jakom tempu i sa intenzivnim promenama pravca. Na primeru iz Rima 2011 znamo koliko je teško sa osnovne linije probiti Endija i koliko se agresivno i rizično mora igrati kako bi se takvim tenisom napravila razlika. Federer to najbolje zna, ili ne zna, pa zato i ima negativan skor sa Škotom. Pravi recept protiv Mareja je Nadalov: igraj isto što i Marej, samo duže od njega i kažnjavaj sve greške. Pre ili kasnije on će mentalno i fizički da popusti i posao je završen.
Na primeru jučerašnjeg 4. seta smo mogli videti kolika se razlika pravi kada Marej padne u ritmu. Novak koji fizički nije bio potpuno fit, imao je dovoljno vremena da se idealno namesti na preko 90% lopti koje mu dolaze i onda se desilo pravo čišćenje sa terena. Kažem: da je Novak fizički na 100%, 100%-tni Marej bi glatko izgubio sa 3-0. Međutim Novak nije imao tu eksplozivnost i prvi korak da bude idealno na svakoj lopti, kako bi mogao rizičnije da igra i da pokuša da u nekoliko udaraca probije Mareja. Zato je morao da igra visokoprocentni tenis i da pokuša raznim varijacijama po pravcu, dubini, rotaciji i tempu iznudi greške protivnika. To mu je uglavnom i polazilo za rukom. Ne treba da čude neke naizgled banalne neiznuđene greške Mareja. Pa on nikada zaredom nije dobio dve iste lopte od Novaka kako bi mogao da se na njih navikne. Stalno mu je stizalo nešto drugo i dovoljan je bio mali pad koncentracije, malo kašnjenje za koju desetinku i eto greške. A sa svakim sledećim udarcem raste verovatnoća pravljenja neiznuđene greške.

Što se tiče sportske, a pogotovo opšte(!) inteligencije Novak je bez premca među vrhunskim teniserima. U tome i leži tajna njegovog uspeha. Uvideo je gde greši i izvukao pouke iz poraza, shvatio je koje su slabe tačke svojih protivnika, a trudio se da popravi svoje nedostatke. Kada je otklonio svoj glavni problem - fizičku inferiornost, njegova mentalna čvrstina je trebalo samo da se potvrdi kroz uspehe na terenu i on sam praktično spozna koliko je mentalno čvrst. Zato će ga teško iko mentalno nadjačati ako bude fizički potpuno spreman.

Sportska sreća jeste suštinski važan, rekao bih - krucijalan činilac svakog sportskog uspeha. Ipak, ne bi se baš moglo reći da je Novak imao pregršt sreće u duelu protiv Endi Mareja. Pa momak je gotovo ceo meč odigrao bez servisa. Mreža je sve vreme bila saveznik Škota. Ipak, pravi šampioni sportsku sreću protivnika smatraju sastavnim delom igre i unapred računaju sa njom. Zato Novak ne obraća puno pažnje na linije koje pogađaju protivnici i uvek igra udarac više. Zato ga vrlo retko iznenade lopte čiji pravac i dubinu poremeti vrh mreže. To što je nakon meča izjavio da je imao sreće i da je odlučio koji poen tu i tamo je više kurtoazna izjava no što u njoj ima istine. Svaki od njih dvojice je imao puno svojih šansi, koje jeste ili nije koristio. Naravno, na kraju se sve svodi na jedan ili dva poena, od kojih je meč poen - najvažniji, ali do njih je potrebno prevaliti dug put.

Uzdravlje!

Biba

pre 12 godina

@ Inspektor Bloch

Sjajna analiza Saše Ozma. Drago mi je što je IB skrenuo pažnju na itekako važan medijski aspekat Noletove odbrane titule. Učinjeno je sve da on ne bude u prvom planu, već se njegovo ime više spominje kao neka fantomska bajalica. S druge strane, potpuno se slažem da je ovakva medijska potcenjenost Djokovića kao 1. tenisera sveta najviše krivica njegovog tima: prosto ne verujem da nema sponzora (čak ga ima i Sabine Lisicki) da snimi atraktivnu reklamu sa igračem broj jedan. Tužno i neverovatno...
S druge strane, jeste vidni napredak Marejeve igre i posebno poboljšanje forhenda što je naglasio Nole. On nije očekivao ovakvog Mareja, i po meni je trebalo već od prvog seta da igra agresivnije. No, sve je to nadoknađeno u 4. i završnici 5. seta.
Samo da se Nole odmori, jer Rafa je ubitačno spreman za finale u fizičkom smislu.

nole je vec legenda

pre 12 godina

@Inspector Bloch

Druze, ti si tipichan Srbin. POJAM BITI PRVI. To tebi ne ulazi u mozak.

To je ono chemu te nisu uchili u shkoli.
To je osecaj koji su malobrojni doziveli.
To je bajka za koju znash da je stvarnost.
To je i strah i nada, i sreca i prokletstvo.
To je herojstvo, nemoguca pobeda velikog borca nad samim sobom, chudo.
To je vreme u kojem je sav pritisak kojem si izlozen sa svih mogucih strana slabiji od tvoje volje.
Nole je odavno pobedio svojim duhom sve to o chemu ti prichash. Medjutim ti se poistovecujesh sa njim. I ti i mnogi drugi. I isitna je, ti, ja, mi... ne bismo to podneli. Ali on je tu snagu vec dokazao.
I veruj mi da je tako bilo svakome ko se usudio da se bori za svoj momenat slave, nebitno odakle dolazi. Zato su i malobrojni kojima je to poshlo za rukom legende.

nesa

pre 12 godina

Svaka cast Nole najbolji si.Jedna digresija primetio sam da mnogi ljudi raznih zanimanja cak i novinari,pogresno koriste termin ;SVE.SVO,SVA...itd,naime po pravopisu jedino je ispravravno reci,kada je vreme u pitanju SVE VREME i nikako drugacije,hvala.

Doki

pre 12 godina

SVE CESTITKE NOLETU ! :) Uh za srcani udar ....

@Inspektor Bloch,u pravu ste za sve 500 % !!!!!

Nole srce, srecno protiv Rafe ! :)

Noletu preporucujem trenutno akupunkturu i jogu !!

ljiljana jancic

pre 12 godina

Napred Nole!
A evo sta o njemu pisu na sajtu AO:

http://www.australianopen.com/en_AU/news/articles/2012-01-28/201201281327732157337.html

dariozubovic@gmail.com

pre 12 godina

Ja moram da kazem da SRBI pisu istoriju i da se komentatori sa RTS i eurosporta moraju tako i ponasati kad prenose ove sve meceve.
Nema bolji komentatora od B92 kada je upitanju tenis i vatrepolo...
Ovo kako su oni juce prenosili je velika bruka bez imalo emocija bez ikakve podrske samo su nas nervirali
Dario

VMAO

pre 12 godina

Vidi se da je Marej napredovao,da je postao agresivniji,ali moze se zakljuciti da tesko da ce uspevati da pobedi prvu trojicu, kada se igra u tri dobijena seta. Sto je to tako, neznam,ali imam osecaj da ima i 2-0 prednost da bi izgubio.Novak, sve zavisi od njega i njegovog zdravlja, ako je 100 % spreman i zdrav, niko nema sanse. Pogotovo u mecevima na grend slemovima.Jer tesko da protivnjik, ma ko to bio, moze da igra vrhunski 3 i vise sata.

Pera

pre 12 godina

@Haug

Nije Novak samo protiv Mareja igrao tako, igrao je i protiv Ferera i Hjuita. Znam ja sve to o čemu ti pričaš ali je činjenica da je Novak previše čekao da napadne i prečesto dolazio u situaciju da Marej nameće ritam. Koliko puta se desilo da povuče jače dve loptice i onda treću gurne onako, neku kratku i dozvoli Mareju da se izvuče.
Mislim da se on plašio promašaja i da je zato igrao ovako ziheraški. Očigledno je osećao veliki pritisak i imao je strah od Mareja a pre svega od neuspeha. Zaigrao je hrabrije tek kada je shvatio da će na način kako je igrao do tada, sigurno izgubiti. Izgubio bi sigurno da Marej nije promašio par loptica na početku četvrtog seta. Uostalom, i protiv Federera u poslednja dva meča je igrao slično.Počinjao je da igra tek od trećeg seta.
Al da ne bude sad šta bi bilo da je bilo. Nadam se samo da će protiv Nadala drugačije i pametnije, da kažem, po starom.

milwood

pre 12 godina

Zanimljiv je način na koji se Đoković radovao na kraju ( legao je na teren ) , što je karakteristično za radovanje kada se osvoji turnir . Kao da Đoković šalje poruku da je osvojio turnir jer igra sa Rafom u finalu , a zna se ko je pobeđivao prošle godine . Mislim da finalni meč Đoković iako dobije neće biti tako lako kako se očekuje .

milwood

pre 12 godina

Realno
Nadal je 2010 . godine osvojio 7 titula ( Monte Karlo , Rim ,Madrid , RG - šljaka , Wimb - trava , US open i Tokio - hard ) Dakle , osvajao je tiule na svim podlogama . Ako ne voliš Rafu , bar mu nemoj oduziomati titule pišući neistine .

Inspector Bloch

pre 12 godina

E, tek sada mogu da reagujem, posle odzivljenog, i prezivljenog, jednog od najlepsih dana Srpskog sporta; sve cestitke svima ali posebno rukometasima, nevideni i neocekivani uspeh ali i nosen fantasticnom publikom, danas POJACAN i Nenadom, Jankom i Viktorom! Naravno vise bih voleo..da su ostali u Melburnu ..no ovo mi je korisna spona za ono sto zelim da kazem o mecu Novaka i Marija;

Posto je Sasa mec izkomentarisao, ja bih o onome oko meca, ili kontekstu, u koji se isti mora smestiti;
Stvari stoje ovako: Zadnjih dana prosle godine Novak je podobijao mnoge nagrade, priznat kao najbolji teniser, sto po rankingu i jeste, itd…itd..Novak odlucuje da igra samo Abu Dabi( nase devojke ga izneverile, za HK- nista i nisu ‘zaradile’sa tim odustajanjem) ;stvari otprilike stabilne, tu su RN, RF..i cistka na istom- ali se onda nenadano pojavljuje VEST da Mari ima Lendla za trenera! I, pocinje medijska euforija! Cak i ‘ne-naklonjeni-novaku-‘teniski eksperti( sa par izuzetaka) Novaka vide kao najveceg favorita na AO- zubi su oprani! Medutim, ceo AO medijsko-reklamno-sponzorski-cirkus izbacuje SVO vreme Fedala ili ti sada vec ROLEX-KIA ‘rivalitet’ u prvi plan..dakle opet, i opet RFvsRN
I ..NOVI modus: Mari-Lendl! Pa Lendl je danas vise bio u slici nego…njih obadvoje! NOVAK? Nigde, opet u zapecku! Ne, svako ko je svakodnevno pratio izvestaje, citao teniske sajtove ZNA da pricam istinu! I, nije samo Vilander u pitanju! Masa analiza, ocekivanja, VIDEO, o..ovome, onome , i opet….NOVAK? Nigde!Mislim, jeste on TU ali opet sa margine..i OPET se samo izvestava…’izgubljen set od Ozia…tesko disao sa Fererom..’
To, je ono sto, koliko ja pratim tennis, a pratim ga ohohoo.. se nikada nije ni sa jednim vrhunskim teniserom desavalo ( mozda, ali samo mozda sa Agasijem) mislim o medijskom tkr nepostojanju I vise nego jasnoj pristrasnosti..da ne upotrebim grublji izraz! To je kontekst danasnjeg meca- Novak izlazi, po SVIMA, da ne izgubi- a ne da pobedi! Znam da to zvuci kao tautologija ali razlika je ogromna!

E, sada, igra- svi znamo, ili bar vecina, da Novak ima izuzetnu sposobnost da bude..’kozna, mekana rukavica’da upotrebim tu metaforu..ona fina koja se prilepi uz ruku,, pa dobije i oblik ruke, ili mozda metafora iz prirode: lijana…koja se uvija oko.. na taj nacin je i izgradio ono sto jeste svih ovih godina: naprosto : odcita, prilagodi se..i razori; Ako RF igra tehnicki, Rafa mocno fizicki Nole igra GLAVOM;
Danas je izasao BLANKO na teren! Bez ikakve, predhodno pripremljene taktike! Odnosno taktika je bila: resavacu u hodu..i tako je idigrao mec! I to je za mene neoprostivo! Jeste bila halabuka oko Lendla,neizvesnost..o promenama u igri HEJ Lendl( Mari nije imao dostojnog protivnika)..itd..ali ovoliko iscrpljivanje Novaka pre svega pripisujem VAJDI! Jer ako se od Lendla ocekuje da resi probleme Marija…onda ja ocekujem da Vajde, ako nista vise a ono da se ne prepadne Lendla i prepadne Novaka! Da skratim, ( da se ne bih ljutio) Novak je danas izborio pobedu ne samo protiv Marija, nego i protiv ‘taktike izmoravanja’ na i VAN terena- NEPROCENJIVU pobedu nad, bar privremeno Lendlom- SAM SAMCAT! Iz sebe sve izvukao! Ja, ne mogu drugo nego da (kada vec neman smal koji se klanja) se duboko poklonim; No, boli, sto sve mora tako jbn tesko! Malo li je Fedal, Mari, razg-oropadeni Ferer..nego jos i Lendl? Sa koliko njih mora da se nosi?To je psihicki balast, o teniskom umecu..ne moram to on radi!I to kako!

Novak je Novak..hvala mu na onom intervjuu, na kraju, opusta..i nadam se da je @noleisthebest urliknula: voli te kevaaaaaaaaa..pa tako i u nedelju; Nadal je ipak, stara dobra poznanica;dovoljno!

Prijateljski pozdrav,

ps. ne mogu da odolim izazovu, i da ne citiram jednog komentatora posle pobede rukometasa: Sveti Sava-tri Srpska finala;

Pera

pre 12 godina

@Haug

Nije Novak samo protiv Mareja igrao tako, igrao je i protiv Ferera i Hjuita. Znam ja sve to o čemu ti pričaš ali je činjenica da je Novak previše čekao da napadne i prečesto dolazio u situaciju da Marej nameće ritam. Koliko puta se desilo da povuče jače dve loptice i onda treću gurne onako, neku kratku i dozvoli Mareju da se izvuče.
Mislim da se on plašio promašaja i da je zato igrao ovako ziheraški. Očigledno je osećao veliki pritisak i imao je strah od Mareja a pre svega od neuspeha. Zaigrao je hrabrije tek kada je shvatio da će na način kako je igrao do tada, sigurno izgubiti. Izgubio bi sigurno da Marej nije promašio par loptica na početku četvrtog seta. Uostalom, i protiv Federera u poslednja dva meča je igrao slično.Počinjao je da igra tek od trećeg seta.
Al da ne bude sad šta bi bilo da je bilo. Nadam se samo da će protiv Nadala drugačije i pametnije, da kažem, po starom.

krle

pre 12 godina

Uopste se ne slazem da bi bilo zasluzeno da je Marej pobedio. Generalno je Nole u celom mecu bio bolji, kontrolisao je igru i rezultat, a Marej je samo u par navrata iskoristio rupe u Djokovicevoj igri i vracao se u mec. Uostalom, statistika ne laze-u svim pokazateljima je Djokovic bio bolji-manje gresaka, vise direktnih poena, vise poena uopste. Da je Marej otisao u finale, reklo bi se da je Nole izgubio, a ne da je Marej pobedio.

Dylan Dog

pre 12 godina

Kao što sam ranije napisao, Novak je Mareja hteo da pobedi Marejevim sopstvenim oružjem, tj. držanjem lopte u igri u jakom tempu i sa intenzivnim promenama pravca. Na primeru iz Rima 2011 znamo koliko je teško sa osnovne linije probiti Endija i koliko se agresivno i rizično mora igrati kako bi se takvim tenisom napravila razlika. Federer to najbolje zna, ili ne zna, pa zato i ima negativan skor sa Škotom. Pravi recept protiv Mareja je Nadalov: igraj isto što i Marej, samo duže od njega i kažnjavaj sve greške. Pre ili kasnije on će mentalno i fizički da popusti i posao je završen.
Na primeru jučerašnjeg 4. seta smo mogli videti kolika se razlika pravi kada Marej padne u ritmu. Novak koji fizički nije bio potpuno fit, imao je dovoljno vremena da se idealno namesti na preko 90% lopti koje mu dolaze i onda se desilo pravo čišćenje sa terena. Kažem: da je Novak fizički na 100%, 100%-tni Marej bi glatko izgubio sa 3-0. Međutim Novak nije imao tu eksplozivnost i prvi korak da bude idealno na svakoj lopti, kako bi mogao rizičnije da igra i da pokuša da u nekoliko udaraca probije Mareja. Zato je morao da igra visokoprocentni tenis i da pokuša raznim varijacijama po pravcu, dubini, rotaciji i tempu iznudi greške protivnika. To mu je uglavnom i polazilo za rukom. Ne treba da čude neke naizgled banalne neiznuđene greške Mareja. Pa on nikada zaredom nije dobio dve iste lopte od Novaka kako bi mogao da se na njih navikne. Stalno mu je stizalo nešto drugo i dovoljan je bio mali pad koncentracije, malo kašnjenje za koju desetinku i eto greške. A sa svakim sledećim udarcem raste verovatnoća pravljenja neiznuđene greške.

Što se tiče sportske, a pogotovo opšte(!) inteligencije Novak je bez premca među vrhunskim teniserima. U tome i leži tajna njegovog uspeha. Uvideo je gde greši i izvukao pouke iz poraza, shvatio je koje su slabe tačke svojih protivnika, a trudio se da popravi svoje nedostatke. Kada je otklonio svoj glavni problem - fizičku inferiornost, njegova mentalna čvrstina je trebalo samo da se potvrdi kroz uspehe na terenu i on sam praktično spozna koliko je mentalno čvrst. Zato će ga teško iko mentalno nadjačati ako bude fizički potpuno spreman.

Sportska sreća jeste suštinski važan, rekao bih - krucijalan činilac svakog sportskog uspeha. Ipak, ne bi se baš moglo reći da je Novak imao pregršt sreće u duelu protiv Endi Mareja. Pa momak je gotovo ceo meč odigrao bez servisa. Mreža je sve vreme bila saveznik Škota. Ipak, pravi šampioni sportsku sreću protivnika smatraju sastavnim delom igre i unapred računaju sa njom. Zato Novak ne obraća puno pažnje na linije koje pogađaju protivnici i uvek igra udarac više. Zato ga vrlo retko iznenade lopte čiji pravac i dubinu poremeti vrh mreže. To što je nakon meča izjavio da je imao sreće i da je odlučio koji poen tu i tamo je više kurtoazna izjava no što u njoj ima istine. Svaki od njih dvojice je imao puno svojih šansi, koje jeste ili nije koristio. Naravno, na kraju se sve svodi na jedan ili dva poena, od kojih je meč poen - najvažniji, ali do njih je potrebno prevaliti dug put.

Uzdravlje!

pera

pre 12 godina

Ne verujem da Nole misli da ce lako dobiti Nadala, ali zna da ce ga na kraju dobiti. Noletu mnogo vise odgovara Nadalova igra nego Marejeva, a pored toga Nadal ima fobiju od Noleta i sigurno ce u mec uci sa dosta nervoze. Moguce je da se mec zavrsi i u seta. Ali sacekajmo nedelju. Napred Nole !!!

nole je vec legenda

pre 12 godina

@Inspector Bloch

Druze, ti si tipichan Srbin. POJAM BITI PRVI. To tebi ne ulazi u mozak.

To je ono chemu te nisu uchili u shkoli.
To je osecaj koji su malobrojni doziveli.
To je bajka za koju znash da je stvarnost.
To je i strah i nada, i sreca i prokletstvo.
To je herojstvo, nemoguca pobeda velikog borca nad samim sobom, chudo.
To je vreme u kojem je sav pritisak kojem si izlozen sa svih mogucih strana slabiji od tvoje volje.
Nole je odavno pobedio svojim duhom sve to o chemu ti prichash. Medjutim ti se poistovecujesh sa njim. I ti i mnogi drugi. I isitna je, ti, ja, mi... ne bismo to podneli. Ali on je tu snagu vec dokazao.
I veruj mi da je tako bilo svakome ko se usudio da se bori za svoj momenat slave, nebitno odakle dolazi. Zato su i malobrojni kojima je to poshlo za rukom legende.

Jova

pre 12 godina

Ipak ce biti nesto drugo. Mari je fantastican igrac i kada je u punoj formi i motivisan moze i bijedi sve igrace, osim Federera, Nadala i Novaka, jednostavo jer su pomenuta trojica ( ako su u formi i motivisani ) bolji od njega i to je sva filozofija. Mari se mora potruditi i napredovati u igri ( danas je bio dosta ofanzivan - izgleda da ce biti nesto od saradnje Lendla i njega ) ako zeli osvajati GS. Neka se i njemu sloze kockice, ali nadrednih godina, kad Novak do kraja dosanja svoje snove. Mada moze biti i frustrirajuce, godine prolaze a zacrtani ciljevi se ne ostvaruju. Sjecam se nesto Rodika prije 6-7 godina kad je serijski stizao u finala W i isto tako ih gubio od Federera, kako je bio duhovit na konferencijama za stampu, posto je mislio da ima jos vremena, s svojim servisom i igrom ce ga vec osvojiti. Steta da ga nije prije par godina, bila mu je zadnja sansa. Sad ga vidimo sve cesce u svadjama s sudijama, ni traga korektnosti i duhovitosti, posto zna da je njegovo odavno proslo.
Zato je bitno da se Novaku dogodila prosla godina, da je krenulo i sto je jos vaznije, ne zaustavlja se. Divno. S samopuzdanjem koje je stekao rijesava i ovakve situacije, iako ima poteskoca. Vidi se iz aviona da Novak nije bas pravi, virus, elergija ili sta vec, ali fizicka sprema ( besprekorna ), mocna volja i vjera u sebe obecavaju. Zato vjerujem da ce u finalu pobjediti Nadala, mozda ne s lakocom ali hoce.

Pozdrav svima

Pera

pre 12 godina

Mediji su krajem godine smorili sa Federerom, posle njegove serije krajem godine. Razni bivši teniseri su se javljali i predviđali njegov povratak na mesto br.1. Onda ga je Novak razbucao u Abu Dabiju, pa su se ponovo okrenuli Novaku, baš kao u vreme njegovih uspeha prošle godine. Bilo je da li Novak može da ponovi prošlu godinu i sl. E onda je došla priča o Mareju i Lendlu. Logično je da kada se takav šampion pojavi odjednom kao trener da to bude atrakcija i prva tema za sve medije. Logično je i to što Nadal i Federer privlače toliku pažnju, pa radi se o dva igrača koji sigurno spadaju u 4 najbolja svih vremena a i svaki ponaosob su posebni po igri, tehnici pa i ponašanju. Mediji zarađuju novac i zato moraju da budu čitani, gledani...to je valjda jasno.
Novak je sam kriv što je došao u poziciju da pišu o njegovom disanju i što su Mareju već pre početka meča porasle šanse. Svi smo videli teško disanje protiv Ferera pa i protiv Hjuita. Zanimljivo da je to počelo da se dešava od kada je prešao u večernji termin, mada je verovatnije da je to posledica težih protivnika i dužih razmena.
E ti duži reliji su za mene neočekivani. Ajde u prvih par gemova, ali s obzirom da je lako dobio prve setove protiv obojice i da su obojica pokazivali jasno i glasno, svojom igrom i ponašanjem da ne veruju u pobedu, nije mi jasno zašto se Novak toliko mučio. Jesu oni borbeni igrači ali Novak sa takvima lako izlazi na kraj. Kako je to trebalo da uradi od početka pokazao je u poslednjim setovima, četvrtom protiv Hjuita i trećem protiv Ferera.
Tako je bilo i protiv Mareja. Ja ne znam šta se tu dešavalo u Novakovoj glavi. Ono što mi je još čudnije, on je posle trećeg sata igre izgledao svežije nego na početku meča! Onda kada je gubio sa 1-2 u setovima, što govori da on oseća veći pritisak nego što mi mislimo. Zato je bio toliko pasivan u poslednja tri meča i zato počinje da igra svoju igru tek kada shvati da će da izgubi ili zakomplikuje meč.
E sad, Novak je oduvek imao probleme sa tim dugim razmenama koje je zbog disanja teško podnosio. Prošle godine se činilo kao da je te probleme rešio. Koliko je samo iscrpljujući razmena imao sa Nadalom na USO. Jeste crko, ali tek posle dva i po seta, ludačkog tenisa, uostalom Nadal je pao posle trećeg, baš kao i Marej juče. Pričalo se o dijeti onoliko. Da li je tu došlo do neke promene, pa su mu se ti alergijski problemi vratili, ne znam. Samo, zašto je onda sebe iscrpljivao onakvom igrom, jer je znao kako se fizički oseća?
Marej je Novaka ispustio početkom četvrtog seta. Malo se emotivno ispraznio a i imao je malu krizu zbog umora. Videlo se da stalno nešto gunjđa u vezi svog kretanja, nogu..Novak je taj trenutak odlično prepoznao, baš kao što je Marej na 0-1 i 1-2, posle srećno spašene brejk lopte shvatio da mora da krene agresivnije ako misli da ne izgubi u tri seta.
Tu su se Novaku poklopile stvari. Krenuo je agresivnije, Marej nije mogao fizički da odgovori na to, a Novaka su slušali udarci. Očigledno da je Novak tada našao neku vezu sa prošlogodišnjim Novakom i tako zaigrao. Psiha je opet proradila na 5-3 ali sve je dobro što se dobro svrši. Nije lako ostati mentalno čvrst posle tolikih napora.
Ja se samo nadam, da Novak neće pokazivati sve ove slabosti u finalu. Nadam se da će mu pogled preko puta mreže, vratiti misli u prošlu godinu i da će Novak tako zaigrati od početka. I Rafa ima problema sa prvom polovinom meča i to treba iskoristiti. Prvo da se stekne početna prednost, skrati meč i protivniku pokaže da se ništa nije promenilo. Nek mu je sa srećom.

Biba

pre 12 godina

@ Inspektor Bloch

Sjajna analiza Saše Ozma. Drago mi je što je IB skrenuo pažnju na itekako važan medijski aspekat Noletove odbrane titule. Učinjeno je sve da on ne bude u prvom planu, već se njegovo ime više spominje kao neka fantomska bajalica. S druge strane, potpuno se slažem da je ovakva medijska potcenjenost Djokovića kao 1. tenisera sveta najviše krivica njegovog tima: prosto ne verujem da nema sponzora (čak ga ima i Sabine Lisicki) da snimi atraktivnu reklamu sa igračem broj jedan. Tužno i neverovatno...
S druge strane, jeste vidni napredak Marejeve igre i posebno poboljšanje forhenda što je naglasio Nole. On nije očekivao ovakvog Mareja, i po meni je trebalo već od prvog seta da igra agresivnije. No, sve je to nadoknađeno u 4. i završnici 5. seta.
Samo da se Nole odmori, jer Rafa je ubitačno spreman za finale u fizičkom smislu.

ljiljana jancic

pre 12 godina

Napred Nole!
A evo sta o njemu pisu na sajtu AO:

http://www.australianopen.com/en_AU/news/articles/2012-01-28/201201281327732157337.html

Doki

pre 12 godina

SVE CESTITKE NOLETU ! :) Uh za srcani udar ....

@Inspektor Bloch,u pravu ste za sve 500 % !!!!!

Nole srce, srecno protiv Rafe ! :)

Noletu preporucujem trenutno akupunkturu i jogu !!

noj

pre 12 godina

Da dodam i ja moju analizu koja mi se dugo mota po glavi, a juce je samo potvrdjena.Bez obzira ko je sa druge strane mreze, ishod Djokovicevih meceva zavisi iskljucivo od njega. Njegovi protivnici ne pobedjuju i ne gube. To radi Djokovic. Potpuno je postalo nevazno kako igra protivnik - ako Djokovic igra dobro, on pobedjuje. S njim se vise ne desava da igra dobro, a da izgubi. I Rafa, i Federer, i Mari, i mnogi drugi su imali prilike da izjave "Igrao sam dobro, ali on (Djokovic) je bio bolji." Federeru je najduze trebalo, ali je i on to rekao prosle godine. Djokovic vec dugo nije bio u prilici da to kaze. Prosto, ako on dobro igra, ne desava se da izgubi, jer nema boljeg. Vec redovno vidjamo da ne igra bas najbolje, ali svejedno pobedjuje, a to su odlike velikana.U ovom trenutku (koji traje vec nesto vise od godinu dana) Djokovica je nemoguce pobediti. On je taj koji diktira ishod meca. Ne znam jos koliko ce to trajati, ali za sad je vrlo jednostacno - ako igra lose, moze se desiti da izgubi (nije obavezno), a ako igra dobro, zao mi je momci (Rafa, Federer i svi ostali), ali vasa igra prosto nije dovoljna.

Бетелгез

pre 12 godina

У недељу се не бије битка само за АО,већ и за РГ!
Ако је јуче био епски меч,шта је ово данас?
Поздрав!

dariozubovic@gmail.com

pre 12 godina

Ja moram da kazem da SRBI pisu istoriju i da se komentatori sa RTS i eurosporta moraju tako i ponasati kad prenose ove sve meceve.
Nema bolji komentatora od B92 kada je upitanju tenis i vatrepolo...
Ovo kako su oni juce prenosili je velika bruka bez imalo emocija bez ikakve podrske samo su nas nervirali
Dario

Aki

pre 12 godina

Statistika pokazuje da je Novak bio bolji ama baš u svakom elementu igre. Ali ne pokazuje koliko je ustvari bio izjednačen ovaj meč. Svaka čast kumu Mariju, nadam se da će jednom i da osvoji taj toliko željeni GS. Na njegovu žalost igra u vreme tri velikana tenisa.

nesa

pre 12 godina

Svaka cast Nole najbolji si.Jedna digresija primetio sam da mnogi ljudi raznih zanimanja cak i novinari,pogresno koriste termin ;SVE.SVO,SVA...itd,naime po pravopisu jedino je ispravravno reci,kada je vreme u pitanju SVE VREME i nikako drugacije,hvala.

Milan

pre 12 godina

Realno, Novak nije odigrao na svom najboljem nivou. Uprkos tome, imao je 2 vinera vise (bez obzira sta je Marej pricao posle na konferenciji za novinare) i 17 neiznudjenih gresaka manje. Imao je i 3 gema prednosti u odlucujucem setu i prokockao svoj servis za mec. Osvojio je i ukupno vise poena. Sreca s tim nema nista i bilo bi neprevedno da je izgubio jer je statisticki bolji ili podjednak u svim segmentima meca.

Haug!

pre 12 godina

@Pera

E pa @Pero, da pokusam ja da ti pojasnim. Mozda si nekad u zivotu igrao sah? E pa ako jesi, mozda si cuo kako treniraju sahisti? Odigraju neki potez a onda okrenu tablu i pokusaju da nadju sve mane svog poteza i sta bi njihov protivnik odigrao da je njihovom mestu.
Ti si u obzir uzeo samo Novaka i gledao si samo njegovu igru. Da bi objektivno mogao da sagledas situaciju moras da uzmes u obzir Marija i njegovu igru. Napisao si, "Zasto je Novak dopustio da dodje u takvu sizuaciju"?!? Moram ovo da te pitam: Da li si ti uopste gledao mec? Da li si video kakve je Mari sve nemoguce lopte vratio? I po pravilu, sve je vracao gotovo na osnovnu liniju. Ono sto je zanimljivo, to su bili gotovo sve slajs udarci, znaci lopte gotovo sasvim bez snage. Opste je poznato da Novak udara lopticu u penjanju. Razlog zasto to radi je da bi "ukrao" deo energije koju je njegov protivnik upotrebio da bi je poslao. Sa udarcima koje mu je slao Mari to nikako nije mogao da uradi. Trebalo mu je duplo vise snage da udari lopticu da bi postigao isti efekat. A posto su reliji trajali i preko 20, 30, 40 udaraca neminovno je moralo u nekom trenutku doci do iscrpljivanja. Poznato je da je u tenisu vam je potrebno manje snage da vracate udarce nego da diktirate tempo i idete na vinere. Bezbroj puta smo videli u toku meca kako Novak salje veoma jaku lopticu na koju ne krenulo ni 99% ATP tura a Mari je jedva stize, podize je maltene sa betona i vraca je slajsom na osnovnu liniju...
Da zanemarimo na trenutak fizicki aspekt, koliko bi za tebe bilo frustrijace i sokantno da vidis da ti neko tako vraca loptice? Da ti obezvredjuje ogroman napor koji si ulozio u, recimo, gradnju kuce i da je rusi svaki put a ti moras da je stalno gradis od pocetka?
E pa na tome se zasniva Marijeva igra, vise nego na bilo cemu ostalom. Ubiti u pojam protivnika i naterati ga da rizikuje preko svake mere.

Zato se ja divim Novaku! Nije dozvolio da ga Mari uvuce u svoju igru i ni na trenutak nije pokazao frustraciju i rastrojenost. Egzaktan primer je cetvrti set u kome je Mari malo skinuo nogu sa gasa. U tom trenutku je Novak i posle gubitka treceg seta nastavio da igra na visokom nivou. Mari nije uspeo da ga mentalno i fizicki slomi! Mozda je Mari tankovao (cuvao snagu za 5 set)? Ali nacin na koji je Novak protutnjao kroz cetvrti set, sve sami vineri, gotovo bez neiznudjene greske, nisu mu dali psihicku prednost koju je mislio da ce imati u odlucujucem setu.

Iza ove svima vidljive fizicke bitke bila se jedna druga, mentalna bitka. Zakljucak koji ce doneti Mari nije nesto sto uopste moze da ga hrabri. Sva njegova nada je bila u tome da iscrpi Novaka toliko fizicki da mu on preda mec, mozda ne toliko bukvalno koliko mentalno. Sada zna da ne moze ni u takvom mecu da racuna na pobedu. Morace da igra mnogo agresivnije a u takvom mecu ce favorit biti uvek Novak.

Kao sto vidis, kada se sastanu dva vrhunska igraca mec gotovo nikada ne moze da bude jednostran kao kada vrhunski igra protiv nekog prosecnog igraca. Zato arsini koje koristimo ocenjujuci mec u polufinalu ne mogu da budu isti oni koje smo koristili za 1, 2, 3 pa i 4 kolo. Nije sve do Novaka vec i do njegovih protivnika.
"Igras onoliko dobro koliko ti to dopusti tvoj protivnik".

VMAO

pre 12 godina

Vidi se da je Marej napredovao,da je postao agresivniji,ali moze se zakljuciti da tesko da ce uspevati da pobedi prvu trojicu, kada se igra u tri dobijena seta. Sto je to tako, neznam,ali imam osecaj da ima i 2-0 prednost da bi izgubio.Novak, sve zavisi od njega i njegovog zdravlja, ako je 100 % spreman i zdrav, niko nema sanse. Pogotovo u mecevima na grend slemovima.Jer tesko da protivnjik, ma ko to bio, moze da igra vrhunski 3 i vise sata.