Ore 2007: Zlatna Anja, sjajni Svindal i crni Bode

Kada je posle sedam trka u ekipnom takmičenju na Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Oreu postalo jasno da zlatna medalja pripada timu Austrije, nestala je osnova za prvu rečenicu svake analize šampionata. Ipak, utisak je ostao isti, podela na alpske i nordijske discipline je relikt prošlosti.

'Geografija skijanja' je izmenjena.

Kao i u poslednjih desetak godina Austrijanci su došli po najviše medalja, pobeda i da potvrde dominaciju u ‘brzinskim’ disciplinama. Sa istim ciljem u Švedsku je došao i Bode Miler, a Anja Peršon imala je sasvim drugačiju ideju.

Miloš Šaranović Švedska
Podeli

U ‘prebrojavanju’ medalja pre prvenstva bilo je jasno da spust, superveleslalom i kombinacija donose odličja ‘Austrijancima i ostalima’, pitanje je bilo samo da li će blistati veterani, Valhofer, Rajh i Renate Gečl ili mlade snage, pre svih Nikola Hosp i Katrin Cetel.

Amerikanci su smatrani ozbiljnim kandidatima za osvajanje velikog broja medalja, kao i ranijih godina, a Bode Miler je najavio da će u Oreu pokazati da je najbolji i da je na prošlom šampionatu imao samo ‘slabije dane’. Tada je, kao i 2003. godine, osvojio dve zlatne medalje.

Nastupiću u svim trkama, nadam se sa boljim rezultatima nego u Bormiju. Zadovoljan sam stazama, mislim da ću pokazati svoje umeće. Bilo bi sjajno ostvarenje kada bih osvojio svih pet zlatnih medalja,” rekao je hrabro pred šampionat Miler.

Anja Peršon je u Svetskom kupu slabija nego prethodnih sezona, a pred prvenstvo na dobro poznatim terenima želela je samo da ostavi što bolji utisak. “I dalje verujem da nisam bez šansi. Volela bih da osvojim nešto za svoju zemlju. Ako budem skijala pametno, verujem u sebe, napraviću nešto. Skijanje je moj život i kada ne ide onako kako želim zaista mi je teško,” pričala je Šveđanka dva dana pred početak prvenstva.

Prva senzacija - Štaudaher

Mesecima nije bilo snega, onda je danima padao uz snažan vetar i mučio organizatore. Sve to će brzo biti zaboravljeno, kao i –30 prvih dana šampionata.

Kada se najzad izašlo na stazu počela su iznenađenja.

Prvu zlatnu medalju, u superveleslalomu, osvojio je Italijan Patrik Štaudaher, momak koji ima 26 godina, na SP je debitovao a u Svetskom kupu nikada nije bio na pobedničkom postolju. Prvo zlato za Italiju od 1996. godine i Tombe, a Miler je trku završio na 24. mestu.

Dan kasnije u istoj disciplini Anja Peršon pokazuje da nije zaboravila da skija i da i bez Janice Kostelić kao konkurentkinje ima dovoljno motiva. Prva pobeda u sezoni, na pravom mestu i u pravo vreme i četvro prvenstvo sveta u nizu na kojem je osvajala prvo mesto. Tog dana izjednačila se sa Ingemarom Stenmarkom, oboje su Švedskoj doneli po sedam medalja na prvenstvima sveta.

Usledila su takmičenja u superkombinaciji. Rajh je ostao bez zlatne medalje, osam stotinki brži bio je Švajcarac Danijel Albreht. Svindal peti, Miler šesti, i jedan i drugi nezadovoljni iako će se kasnije pokazati da je za Bodea to bio plasman meseca.

Anja Peršon tri dana posle prve osvaja i drugu zlatnu medalju. Lako i ubedljivo došla je do još jednog trofeja, u superkombinaciji, najavivši da je Ore mesto njenog povratka.

Sedmo 'zlato' za Anju

Vodeći u ukupnom poretku Svetskog kupa Norvrežanin Aksel Lund Svindal pobedio je u spustu, doneo prvu medalju za svoju državu u najbržoj disciplini i pokzao da i posle odlazaka Kjusa i Omota Norvežani imaju čoveka za velika dela na velikim takmičenjima.

Senzacionalno drugo mesto za Hudeka iz Kanade i prva medalja za Šveđane. Šveđanke su već blistale.

Anja Peršon nastavlja sa dominacijom. Pobeda u spustu za nezamisliv rekord, postala je jedina skijašica u istoriji koja ima zlatne medalje sa šampionata sveta u svim disciplinama. Slalom (2001. u St. Antonu), veleslalomu (2003. u Sent Moricu i 2005. u Bormiju), superveleslalomu (Bormio, Ore), kombinacija (Ore) i spust.

Do drugog 'srebra' na prvenstvu došla je Amerikanka Lindzi Kildou.

U veleslalomu pobeđuje Nikola Hosp, najzad donosi ‘zlato’ Austrijancima, Anja u želji da osvoji još jednu medalju srlja u drugoj vožnji i pada, a utehu domaćinima donosi Pietile-Holmner.

Zlatna Čehinja Zahrobska

Svindal se u veleslalomu izborio za zvanje najbojleg skijaša na prvenstvu. Peti posle prve vožnje, sjajan u drugoj, vodeći u Svetskom kupu je doneo Norvežanima treće mesto na listi najuspešnijih. Sam.

Slalom u muškoj konkurenciji pripao je Mariju Matu a biće zapamćen po tome što su favoriti padali i ostajali bez plasmana, pa je medalju osvojio Francuz Granž, a u prvih deset bilo je mesta za trojicu Norvežana i dvojicu Kanađana.

Ženski slalom dobila je Šarka Zahrobska, prva Čehinja koja je osvojila titulu prvakinje sveta, a Anja Peršon krunisala je sjajni šampionat četvrtom medaljom, bronzanom.

Nazad na početak, u ekipnoj konkurenciji, Austrijanke i Austrijanci rutinski, srebro Švedskoj, bronzane medalje predstavnicima Švajcarske.
Na kraju, najbolji Anja Peršon i Svindal, razočaranje svih razočaranja – Miler.

Svindal: "Cilj je Svetski kup"

Dva zlata znače da sam bio najbolji skijaš protekle dve nedelje. Ukupna pobeda u Svetskom kupu značila bi da sam najbolji skijaš sezone. Uostalom, uvek sam govorio da je osvajanje Svetskog kupa najveća stvar za jednog skijaša", rekao je na kraju šampionata Svindal.

Miler je ćutao, a iz Orea je otišao pre ekipnog takmičenja.

Na ovom šampionatu uvedene su kvalifikacije i ‘zatvorile vrata’ onima koji su došli da samo učestvuju, neki Austrijanci ili Švajcarci (Albreht, Imboden) postali su Moldavci i Bugari da bi mogli da skijaju u Oreu ali nisu svojim ‘novim domovinama’ doneli medalje.

Srbija je imala četiri predstavnika. Jelena Lolović ostala je bez plasmana u slalomu i veleslalomu, Marija Trmčić je u veleslalomu osvojila 51. mesto u veleslalomu, Želimir Vuković i Mašan Miličić učestvovali su u kvalifikacijama u slalomu i veleslalomu i nisu bili uspešni.

Muškarci:
superveleslalom:
1. Patrik Štaudaher (Italija) ….. 1:14.30
2. Fric Štrobl (Austrija) ….. 1:14.62
3. Bruno Kernen (Švajcarska) ….. 1:14.92 

superkombinacija:
1. Danijel Albreht (Švajcarska) ..... 2:28.99 
2. Benjamin Rajh (Austrija) ..... 2:29.07 
3. Marc Berto (Švajcarska) ..... 2:29.23 

spust:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) ..... 1:44.68 
2. Jan Hudek (Kanada) ..... 1:45.40 
3. Patrik Jerbin (Švedska) ..... 1:45.65 

veleslalom:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) ….. 2:19.64   
2. Danijel Albreht (Švajcarska) ….. 2:20.12   
3. Didije Kuše (Švajcarska) ….. 2:20.56 

slalom:
1. Mario Mat (Austrija) ….. 1:57,33    
2. Manfred Melg (Italija) ….. 1:59,14  
3. Žan-Baptist Granž (Francuska) ….. 1:59,54

Žene:
superveleslalom:
1. Anja Peršon (Švedska) ….. 1:18.85 
2. Lindzi Kildou (SAD) ….. 1:19.17 
3. Renate Gečl (Austrija)  1:19.38 

superkombinacija:
1. Anja Peršon (Švedska) ….. 1:57.69 
2. Džulija Mankuzo (SAD) ….. 1:58.50
3. Marliz Šild (Austrija) ….. 1:58.54

spust:
1. Anja Peršon (Švedska) ….. 1:26.89 
2. Lindzi Kildou (SAD) ….. 1:27.29 
3. Nikola Hosp (Austrija) ….. 1:27.37

veleslalom:
1. Nikola Hosp (Austrija) ..... 2:31.72 
2. Maria Pietile-Holmner (Švedska) ..... 2:32.57 
3. Denis Karbon (Italija) ..... 2:32.69

slalom:
1. Šarka Zahrobska (Češka) ..... 1:43,91    
2. Marliz Šild (Austrija) ..... 1:44,02    
3. Anja Peršon (Švedska) ..... 1:44,07 

Ekipno:
1. Austrija (Štrobl, Rajh, Mat, Gečl, Šild, Kirhgaser) ..... 18   
2. Švedska (Bigmark, Jerbin, Larson, Olson, Otoson, Peršon) ..... 33 
3. Švajcarska (Albreht, Berto, Đini, Grand, Štiger, Suter) ..... 39

Ukupan bilans medalja

  zlatnih srebrnih bronzanih ukupno
1. Austrija 3 3 3 9
2. Švedska 3 2 2 7
3. Norveška 2  -  - 2
4. Švajcarska 1 1 4 6
5. Italija 1 1 1 3
6. Češka 1  - 1
7. SAD  - 3  - 3
8. Kanada  - 1  - 1
9. Francuska  - 1 1

Sport

Tajger Belami i prekid u Lansu

Povratak najkvalitetnijeg fudbalskog takmičenja, Lige šampiona, posle zimske pauze doneo je prosečnu igru, ali mnogo kontroverze. Meč nedelje u Barseloni imao je nasilnu predigru u Portugalu, a duel Lila i Mančester Junajteda možda neće ni dočekati revanš.

Vladimir Novaković petak 23.02. 02:51 Komentara: 10

FMP - Fabrika mudrih poteza

Prvi put u istoriji dodeljen je Kup Srbije, koji je kao i prethodnih godina organizovan pod imenom Kup Radivoja Koraća. Turnir u Kragujevcu nije doneo značajno odstupanje u odnosu na blisku prošlost - FMP nas je već navikao da kući nosi trofej na svake dve godine. To što su letos ponovo promenili ceo tim, nije uticalo na rasplet. Priču iz dvorane Jezero donosi vam Igor Vujičin.

Igor Vujičin nedelja 18.02. 16:59 Komentara: 5

Sve se zna ili burno proleće?

Pogled na tabelu Meridijan Superlige i iskustvo iz prethodnih godina mogli bi da navedu na jednostavan zaključak, da je Crvena zvezda prvi prvak Srbije u fudbalu, da će Partizan imati ozbiljan posao da prestigne Mladost iz Apatina i OFK Beograd, a da će se Zemuncima u Prvoj ligi sledeće sezone pridružiti jedna od ekipa od trenutno 7. do 11. mesta.

Novi sistem takmičenja, koji se premijerno primenjuje u Srbiji, omogućava više promena i preokreta nego dosadašnji, pa će konkurenti za vrh ili u borbi za opstanak odigrati po dve ili tri međusobne utkamice što mogućnost skokova ili padova na tabeli čini znatno većom.

Miloš Šaranović subota 17.02. 09:24 Komentara: 5

Mali promet, prva zvezda Koroman

U prolećni deo Meridijan Superlige većina timova ulazi sa izmenjenim sastavima, a najzvučnija imena među onima koji su promenili klubove su Ognjen Koroman, Nenad Đorđević, Igor Burzanović, Antonio Rukavina i Miloš Bajalica.

Prošlogodišnji prvak i trenutni lider šampionata, Crvena zvezda, igraće sa četvoricom novajlija. Ognjen Koroman 'pozajmljen je' od ruskog Tereka, a reprezentativac Srbije je, iako dugo nije igrao za svoj prethodni klub Portsmut, najznačajnije pojačanje.

sreda 7.02. 21:46 Komentara: 2

Minhen, 6. februar 1958. godine

Šestog februara 1958. godine dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala. Avion sa fudbalerima Mančester Junajteda srušio se na minhenskom aerodromu pri povratku iz Beograda. Među 21 žrtvom te nesreće, koja je obeležila epohu, bilo je i osam članova legendarnih Bazbijevih beba. Povodom 49. godišnjice minhenske tragedije razgovarali smo sa Vladimirom Popovićem, fudbalerom Crvene zvezde koji je igrao u poslednjem meču te sjajne generacije.

utorak 6.02. 15:59 Komentara: 15