Novak Đoković – jeste uobičajeno, ali nije normalno

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 04.04.2016.

10:10

Novak Đoković – jeste uobičajeno, ali nije normalno
Getty Images

Međutim, ono što je rečitije od svih brojki jeste način na koji je najbolji teniser sveta osvojio trofej u Majamiju – slično kao u Indijan Velsu, nije to bio njegov maksimum, a opet je bio znatno iznad svih protivnika.

Još jednom su se tačnim ispostavile reči kojima je Bred Gilbert hranio Andrea Agasija i na neki način ga preporodio: “Ne moraš da budeš najbolji svakog dana, dovoljno je da budeš bolji od onog ko je toga dana preko puta tebe“.

Ta činjenica može jedino da zastraši sve Novakove rivale – on, kao doduše i ostali u olimpijskoj godini, sigurno nije tempirao formu za dva Mastersa za nama, a istorija pokazuje da je Đoković majstor u tempiranju forme, i na nivou turnira i na nivou sezone.
Getty Images
Već neko vreme srpski teniser nadmoćan je na ATP turu i nisu više toliko česti mečevi koje neutralan ljubitelj tenisa dočekuje s nestrpljenjem. U Majamiju se dogodio jedan takav – u četvrtom kolu Đoković je igrao sa 22-godišnjim Dominikom Timom.

Momak koji je u izvanrednoj formi ove sezone i koji je fizički potpuno sazreo pružio je solidan otpor Đokoviću, na terenu se činilo i mnogo jači nego što je rezultat pokazao. Ipak, posle svih brejk lopti, pritisaka i ponekog briljantnog poena, Tim je završio kao i svi ostali – poražen, i to prilično rutinski kada se sve sabere i oduzme (6:3, 6:4).

Istina, bilo je nekoliko prekretnica u meču koji su mogli da produže borbu, da daju Timu još nade, ali teško je verovati da bi Austrijanac i u tom slučaju napravio senzaciju. Isto kao što je teško verovati da će Đoković u skorije vreme napraviti devet duplih grešaka u dva seta i da će mu odnos direktni poeni/neiznuđene greške biti -28 (6/34).

A to se desilo i svejedno je slavio u dva seta i, uprkos tome što ga servis generalno nije služio, u skoro svakom važnom trenutku pravovremeno se pojavljivao i spasavao stvar.
Getty Images
Dueli sa Edmundom i Sousom na početku turnira bili su samo formalnost, što i jeste normalno za najbolje tenisere i početne runde. Međutim, Đoković na isti način dobija i sudare sa sedmim teniserom sveta, a to, što bi rekli u predstavi Eling (daje se u BDP-u, obavezno pogledajte, izvrsna komedija), možda jeste uobičajeno, ali svakako nije normalno.

Tomaš Berdih ponovo je lagano savladan sa 6:3, 6:3 u duelu lišenom svake neizvesnosti – verujem da ni oni najzagriženiji Đokovićevi navijači nisu ostali do tri ujutru i čekali početak meča. U stilu: “Dobija Berdiha sigurno“. A, ponavljam, to je čovek koji je nepunih šest godina bez prestanka u Top 10.

David Gofan, koji je u Indijan Velsu i Majamiju servirao kao nikada ranije u karijeri, bio je težak protivnik, dobrim delom i zbog izuzetno teških vremenskih uslova, pošto je bilo vlažno i toplo. U prošlosti se Novak dosta mučio u takvim uslovima, prvi u sećanje dolazi poraz od Nišikorija 2014. godine na US openu, ali sada je uspeo ’na glavu’ da izvuče meč i da ga prelomi u taj brejku prvog seta.

Baš kao u Kaliforniji, Novak je i na Floridi najbolje sačuvao za kraj – drugi set finala bio je pesma u kojoj Nišikori nijednog trenutka nije znao na koju će stranu lopta. Upravo to možda i jeste najteži zadatak za Đokovićeve suparnike – Novak iz svih mogućih položaja tela i pozicija na terenu može da menja pravac po volji. Posebno su ilustrativna bila dva vinera bekhend paralelama iz defanzive u kojoj bi svaki drugi igrač uzvratio dijagonalom i pokušao da ostane u poenu. Pobediti u nizu u Indijan Velsu i Majamiju smatra se jednim od najtežih izazova u tenisu, a Đokoviću je to pošlo za rukom ukupno četiri puta, tri puta uzastopno. I to je još jedno svedočanstvo ključne, a često potcenjene osobine velikih šampiona – konstantnosti.

Kada je Novak ispisao istoriju 2011. godine, malo ko se usudio da pretpostavi da mu to neće biti najbolja sezona u karijeri. Ne samo što je u 2015. nastavio da melje i posle US opena, već mu je i sada prolazno vreme u “sezoni posle“ bolje u odnosu na 2012. godinu, kada je ispao u polufinalu Indijan Velsa, uz trofej u Majamiju.

Samo mu je Bjorn Fratanđelo uzeo set u poslednje četiri nedelje, a ono što je Novak izjavio posle pobede u polufinalu nikako ne može da ohrabri njegove rivale.

“Osećam se bolje nego što sam se osećao prošle godine u istoj fazi sezone“.

Đokovićev mentalni sklop takav je da nikada ne spava na lovorikama i često ističe da se samopouzdanje teško stiče, a lako gubi. I upravo takav stav pomoći će mu da epitet “superioran“ i dalje stoji uz njegovo ime.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: