Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.06.2010.

18:03

Donovan pogodio u zaustavnom vremenu za prvo mesto

Fudbaleri SAD su uspeli da se plasiraju u osminu finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, pošto su u poslednjem kolu C grupe savladali Alžir rezultatom 1:0.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Amerikanci su do ključne pobede došli u zaustavnom vremenu, golom legendarnog Lendona Donovana.

Alžir je utakmicu završio sa deset igrača posto je u poslednjim trenucima meča zbog drugog žutog kartona isključen kapiten 'pustinjskih lisica' Anthar Jahia .

Izabranici selektora Boba Bredlija su tako takmičenje po grupama završili na prvom mestu ispred Engleske. 'Gordi Albion' je u trećem kolu savladao selekciju Slovenije rezultatom 1:0.

Alžirci su mnogo bolje počeli meč u Pretoriji, verovatno zbog činjenice da im je samo pobeda u duelu sa SAD davala šanse da se plasiraju u narednu fazu takmičenja.

Posle samo nekoliko sekundi Alžir je imao priliku da povede, ali Đebur nije stigao do lopte posle centaršuta fudbalera Portsmuta Belhađa. Nakon toga, u šestom minutu, Đebur pogađa stativu.

U 35. minutu golman Alžira Rais M Bohli uspeva da spreči Amerikance da dođu do vođstva, pošto sjajno interveniše nakon pokušaja Klinta Dempsija. Svemu je prethodila sjajna asistencija Lendona Donovana.

Samo dva minuta kasnije fudbaleri SAD propuštaju najbolju priliku u prvom poluvremenu. Majkl Bredli pronalazi Donovana, koji nešto lošije prima loptu, pa pre njega u šansu ulazi Džozi Altidor, koji sa pet-šest metara neshvatljivo šutira preko gola.

Samo minut kasnije Karim Matmur još jednom, iz daljine, pokušava da iznenadi golmana Tima Hauarda, ali bez uspeha. Oprezni Hauard bira sigurno rešenje i loptu izbija u korner. Selektor SAD Bob Bredli u poluvremenu u igru uvodi Benija Filhabera umesto Herkulesa Gomesa.

U 57. minutu Dempsi prvo pogađa stativu, a potom ponovo naleće na odbijenu loptu, ali šutira pored gola.

I u nastavku je viđena potpuno otvorena igra sa velikim brojem udaraca na obe strane.

Selektor Alžira Rabah Sadan prvu promenu pravi u 65. minutu kada Abdelkader Gizel ulazi u igru umesto Đebura. Četiri minuta kasnije i Karim Zijani dobija priliku umesto Adlana Guedijura.

U 79. minutu Majkl Bredli odlično izvodi Slobodan udarac, ali je golman M Bohli ponovo bio na visini zadatka. Minut kasnije selector Bredli pravi i treću promenu - Da Markus Bizli ulazi u igru umesto Džonatana Bornstajna

Pet minuta pre kraja regularnog dela i njegov kolega Sadan pravi treću izmenu – u igru je ušao Saifi, umesto Matmura.

U tim trenucima je izgledalo da će u osminu finala proći Engleska i Slovenija, pošto i pored brojnih pokušaja na obe strane u Pretoriji nije bilo pogodaka.

Međutim, u dramatičnoj završnici, kakva dugo nije vidjena na Mundijalima, Amerikanci su bukvalno u poslednjim sekundima uspeli da obezbede plasman u drugu fazu takmičenja. Lendon Donovan je u zaustavnom vremenu poveo kontranapad, koji je na kraju i završio, i doneo selekciji SAD pobedu i plasman u nokaut fazu takmičenja. Donovan je najbolji mogući način iskoristio dodavanje Altidora, koji je prethodno sjajno pratio celu akciju po desnoj strani. Bio je to uvod u neopisivo slavlje Amerikanaca, koje je samo minut delio od ispadanja sa Svetskog prvenstva.

Amerikanci su do kraja meča, bez problema sačuvali pobedu, a selekcija Alžira je meč završila sa deset igrača pošto je kapiten Anthar Jahia dobio drugi žuti karton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu