Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.06.2010.

17:59

Defo odveo Englesku u 1/8 finala

Reprezentacija Engleske zabeležila je minimalnu pobedu nad Slovenijom kojom se plasirala u osminu finala Svetskog prvenstva.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Jedini gol za "Gordi Albion" postigao je Džermejn Defo u 22. minutu na asistenciju Džejmsa Milnera.

Sloveniju je od istorijskog plasmana u nokaut fazu delilo svega nekoliko minuta jer je Lendon Donovan u nadoknadi vremena postigao pobedonosni gol za SAD protiv Alžira. Tako je Engleska zauzela drugo mesto u grupi, a SAD prvo.

Iako pod velikim pritiskom, Englezi su uspeli da zabeleže neophodnu pobedu i izbegnu blamažu na Mundijalu u Južnoj Africi. Slovenija je dobro počela utakmicu i imala je inicijativu u prvim minutima, a u sedmom minutu Valter Birsa je imao dobar pokušaj koji je Dejvid Džejms odbranio.

Engleska se oslobodila do 14. minuta, kada je Frenk Lampard pokušao da postigne gol iz velike daljine. Tada je meč počeo da prima tok koji je bio više očekivan. "Albion" je napadao, a prvi put je zapretio van prekida u 18. minutu, kada je Vejn Runi iz gužve u šesnaestercu pokušao da savlada golmana Slovenjie Samira Handanovića.

Milivoje Novakovič imao je još jednu priliku za gol, ali je njegov udarac iz daljine u 21. minutu odbranio je Džejms. Junak ostrvljana u 22. minutu postao je Džermejn Defo. Milner je centrirao sa desne strane, a Defo bio brži od svog čuvara sa nekoliko metara pogodio gol Handanovića.

Engleska je tada počela da pritiska odbranu Slovenije i napada u talasima, šanse su imali i Lampard, Defo, Runi i Džerard do kraja poluvremena. Na pola sata igre Englezi su bili blizu drugog gola. Defo je odlično šutirao, Handanović odbio loptu, a nju je odlično glavom Runiju spustio Džerardu. Napadač Junajteda nije pokušao da postigne gol već je okrenuo Slovence i sjajno proigrao Džerarda koji je gađao donji desni ugao Handanovićevog gola, ali je golman Slovenije paradom nekako zaustavio loptu.

Birša je početkom drugog poluvremena pokušao da savlada Džejmsa iz slobodnog udarca. Fenomenalnu šansu imao je u 57. minutu Vejn Runi koji je izbegao ofsajd zamku i dobro šutirao, ali je Handanović ponovo sjajno reagovao i vrhovima prstiju zakačio loptu dovoljno da ona pogodi stativu.

Posle desetak minuta bez uzbuđenja , Slovenija je propustila svoju najbolju šansu na utakmici, tačnije tri. Novaković, Dedić i Birša su bili u dobrim pozicijama izpred Džejmsovog gola, ali su prvo Teri pa Džonson odlično izblokirali prva dva šuta, da bi Birša šutirao pored gola.

Englezi, međutim, nisu kaznili ovu "stopostotnu" šansu, a do kraja meča nije bilo sličnih šansi, ali je bilo mnogo poluprilika.

Ova grupa ukršta se sa grupom D u kojoj igra i Srbija.

Slovenija: Handanović – Cesar, Šuler, Jokič, Brečko – Radosavljević, Koren, Kirm (Matavz 79'), Birša – Novaković, Ljubijankič (Dedić 62')

Engleska: Džejms – Apson, Teri, Kol, Džonson – Lampard, Beri, Džerard, Milner – Defo (Heski 86'), Runi (Dž. Kol 72')

Grupa C:
1. SAD...............3 1 2 0 4:3 5
2. Engleska.........1 2 0 2:1 5

3. Slovenija......3 1 1 1 3:3 4
4. Alžir.........3 0 2 1 0 1 0:2 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu