Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

16:52

Marselo, njegov je sledeći Mondijal

Marselo (Vieira da Silva Junior) je rođen 12. maja 1988 u Rio de Ženeiru. Za A selekciju “karioka” je debitovao 5. septembra 2006. kao 18-godišnjak. Prvi meč u dresu svoje zemlje nije mogao bolje da zamisli jer je postigao gol u Londonu (na stadionu Vajt Hart Lejn) protiv reprezentacije Velsa. Međutim od tog susreta samo još pet puta je oblačio dres Brazila, i pored toga brazilska javnost je mislila da je on siguran putnik u Južnu Afriku. Selektor Dunga nije tako mislio pa će Marselo morati da sačeka Mondijal u svojoj zemlji za četiri godine.

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Marselo je od 9. godine života igrao futsal, a kao 13-godišnjaka primetili su ga skauti Fluminensea i počeo je da trenira sa juniorima ovog slavnog brazilskog kluba. U madridski Real prelazi januara 2007, sa nepunih 19 godina sa nadom Ramona Kalderona i cele uprave kao i navijača kraljevskog kluba da su doveli novog Roberta Karlosa. Legendarni levi bek Relaa i Brazila napušta Madrid leta iste godine, kada prelazi u turski Fenerbahče.

U dresu Reala Marselo debituje već 7. januara iste godine u porazu svog novog kluba od Deportiva. Bernd Šuster je često davao šansu mladom Brazilcu, i on je zahvaljujući svojoj brzini, probojnosti po krilu, ofanzivnim karakteristikama ali i odgovornosti u odbrani postao skoro standardan u prvih 11. Kada je Šustera zamenio Huande Ramos Marselo je privrmeno izgubio mesto u timu, a na njegovoj poziciji zaigrao je veteran Gabrijel Hajnce. Međutim i Ramos je ubrzo pronašao mesto na terenu za Marsela koji je zaigrao na poziciji levog krila i u nekoliko narednih utakmica bio strelac, po potrebi mladi Brazilac je uspešno ispunjavao i defanzivne zadatke.

Marselo je dočekao i četvrtog trenera na klupi kraljevskog kluba. Kod Čileanca Manuela Pelegrinija u tekućoj sezoni Marselo je standardni prvotimac, mladi Brazilac pokriva celu levu stranu terena, jer je od koristi svom timu i u napadu i u odbrani. Februara ove godine potpisao je novi petogodišnji ugovor sa Realom (ističe juna 2015.). Ove sezone je u Primeri igrao na čak 33 utakmice, postigao je tri gola, a osam puta je bio asistent. Do sada je 110 puta oblačio dres najtrofejnijeg španskog kluba. Sa Realom Marselo je osvojio dva prvenstva Španije (2006/07 i 2007/08) i Kup Kralja 2008. godine.

Omaleni Brazilac (visok 1.72m) prošao je sve reprezentativne selekcije svoje zemlje. Učestvao je na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godine (2005) i na Svetskom kupu za igrače do 20 godina starosti (2007). Bio je član Olimpijske reprezentacije Brazila koju je trenirao sadašnji selektor Dunga. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine Brazil je osvojio bronzanu medalju, zlato je osvojila Argentina predvođena Lionelom Mesijem.

Marselo Vieira je u braku od 2008. godine. Njegova supruga je dugogodišnja devojka iz Brazila Klarisa Alves. Septembra 2009. godine Marselo je postao otac, kada je njegova Klarisa na svet donela muško dete koje su nazvali Enco.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu