Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.05.2010.

14:43

Dejvid Bekam, najveća zvezda koja ne igra u Južnoj Africi

Devid Bekam je definitivno najveća zvezda koja neće igrati na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Fudbaler LA Galaksija, koji trenutno igra na pozajmici u Milanu, došao je u Italiju kako bi se izborio za mesto u reprezentaciji Engleske. Međutim, Bekam se 14. marta povredio na utakmici sa Kjevom, kada mu je nekoliko minuta pre kraja meča pukla Ahilova tetiva.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Reprezentativac ’Gordog Albiona’ zbog te povrede neće moći da igra sve do novembra, pa neće imati priliku da zabeleži i četvrti nastup na Svetskim prvenstvima. Bekam bi u Južnoj Africi imao priliku da postane tek treći fudbaler u istoriji koji je postizao golove na četiri različita Mundijala. Za sada je to uspelo samo Brazilcu Peleu i Nemcu Uve Zeleru.

Bekam je rođen drugog maja 1975. godine u Londonu, u porodici koja navija za Mančester junajted, pa i ne čudi što je Dejvid od malena zavoleo ’crvene đavole’. On je na ’Old Traford’ došao sa 14 godina, ali je za prvi tim debitovao 1992. godine. Ipak, pravu priliku dobija tek u sezoni 1995/96, kada je trener Aleks Ferguson odlučio da pruži šansu mladim igračima iz omladinske škole. Bekam se odmah izborio za mesto u timu i dao veliki doprinos u trijumfu u Premijer ligi i FA kupu. Ipak, Beksova karijera dobija potpuno novu dimenziju posle meča sa Vimbldonom kada je udarcem sa polovine terena postigao spektakularan gol. Taj pogodak je od njega napravio zvezdu i pretvorio ga u ikonu Junajteda. Njegova slava je odavno prevazišla granice fudbala i Bekam danas predstavlja svojevrstan brend i modnu ikonu. Tome je u velikoj meri doprineo i ekstravagantan način života od kako je u braku sa Viktorijom, bivšom članicom grupe Spajs Grls.

Za klub sa ’Old traforda’ u 12 sezona odigrao je ukupno 394 meča i postigao 85 golova. Osvojio je šest titula u Premijer ligi, dva FA kupa, Ligu šampiona, Intertoto kup, kao i četiri Komjuniti šilda.

Bekam, posle nekoliko sukoba sa trenerom Fergusonom, pre svega oko njegovih angažmana van fudbala, tokom leta 2003, prelazi u Real iz Madrida. Prethodno je 13. juna odlikovan ordenom OBE za zasluge u fudbalu.

U naredne četiri sezone, igrajući za ’kraljevski klub’, osvoja samo dva trofeja, Primeru i Superkup Španije. Kada je prelazio u Madrid, odlučio je da nosi dres sa brojem 23 iz poštovanja prema košarkaškoj legendi Majklu Džordanu. Sve ukupno za klub sa ’Santijago Bernabeua’ odigao je 153 meča i postigao 19 golova. Magazin Forbs je objavio podatak da je Real u tom periodu zaradio čak 600 milion dolara od prodaje klupskih suvenira, najviše zahvaljujući popularnosti Dejvida Bekama.

Usledio je prelazak u američku MLS ligu, u ekipu LA Galaksija, koji su mnogi videli kao čisto marketinški potez. Bekam je u novom klubu zvanično predstavljen 13. jula 2007. godine, a do tada je Galaksi već prodao neverovtnih 250.000 dresova. Englez je za tim iz Kalifornije nastupio 47 puta, uz osam postignutih golova.

Bekam je za reprezentaciju Engleske igrao sa promenljivim uspehom i bio učesnik tri Svetska i dva Evropskog prvenstva. Za nacionalni tim je nastupio 115 puta i po tome je rekorder, kada je reč o igračima u polju, pošto je od njega uspešniji samo legendarni golman Piter Šilton (125).

Bekam je postigao 15 golova na internacionalnoj sceni. Njegova reprezentativna karijera bila je obeležena usponima i padovima, koji su bili praćeni kritikama ili euforičnim obožavanjem. Za seniorski tim debitovao je prvog septembra 1996. protiv Moldavije u kvalifikacijama za SP 1998. Bekam je prvi Engleski fudbaler u istoriji koji je uspeo da dobije dva crvena kartona i prvi kapiten Gordog Albiona koji je zaradio isključenje. On je nosio kapitensku traku 58 puta, u periodu od 15. novembra 2000. do 2006, ali je i posle toga nastavio da igra za nacionalni tim.

Kada je Fabio Kapelo postao selektor Engleske jasno je dao do znanja da će mesto u timu imati samo najspremniji. Kako bi zaslužio poziv selektora i našao se u timu za SP Bekam je tokom 2008. i 2009. dolazio na višemesečne pozajmice u Milan, kako bi održao formu i spremno dočekao Mundijal. Nažalost povreda Ahilove tetive ga je u tome sprečila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu