Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

10:03

Brazil 2014: Potop Brazila, Mesi bez 'Boginje', Nemačka No.1

Svetski šampionat u Brazilu 2014. godine bio je jubilarni dvadeseti i na njemu, kao i na svakom Mundijalu, videli smo, uspone, padove, veliki broj lepih golova, a kao najbolji na svetu izaći će Nemci koji su u finalu savladali Argentinu sa 1:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Brazil 2014: Potop Brazila, Mesi bez 'Boginje', Nemačka No.1
Foto: Getty Images

Ovaj šampionat prošao je bez reprezentacije Srbije, koja nije uspela da ponovi uspeh iz Južne Amerike četiri godine ranije. Sa druge strane naši susedi, Bosna i Hercegovina i Hrvatska uspeli su da se plasiraju na Mundijal, ali tamo nisu ostavili dubok trag.

Mundijal ne bi bio Mundijal kada ne bismo videli iznenađenja, međutim u grupi D čini se da ih je bilo 'previše'. Italija i Engleska bili su izraziti favoriti, međutim na zaprepašćenje svih nisu uspeli da prođu u nokaut fazu, pošto su kao prvi, odnosno drugi prošli Kostarika i Urugvaj.

Takođe, aktuelni prvaci sveta, Španci, nisu uspeli da prođu grupu i sigurno da i dalje pamte težak poraz od Holandije u prvom kolu Mundijala (5:1). Kao najbolji iz grupe B izdvojili su se "Oranje" i Čile.

Među iznenađenje spada i ispadanje Portugala u grupnoj fazi. Ekipa Kristijana Ronalda završila je na trećem mestu, iz SAD i Nemačke, i san CR7 o osvajanju titule i dalje je ostao samo san.

U ostalim grupama favoriti su obezbedili prolaza u osminu finala – Brazil, Meksiko, Kolumbija, Grčka, Francuska, Švajcarska, Argentina, Nigerija, Belgija i Alžir. Sve je bilo spremno za nokaut fazu.

U osmini finala nije bilo velikih iznenađenje, međutim i te kako je moglo i to na glavnom meču u kojem su se sastali domaćin Brazil i Čile.

Posle 120 minuta igre rezultat na semaforu bio je 1:1, pa se pristupili penalima. Tu je "Selesao" bio bolji 3:2 i u narednoj fazi išli su na Kolumbiju, koja je sa 2:0 pobedila Urugvaj.

Francuska je lako izašla na kraj sa Nigerijom (2:0) i u četvrtini finala išli su na Nemačku, koja je tek posle produžetaka slomila otpor nezgodnih Alžiraca (2:1).

U drugoj polovini žreba Holandija je eliminisala Meksiko (2:1), Kostarika je nakon penala savladala Grčku, dok su se Argentina i Belgija dalje plasirale posle pobede u produžecima.

Četvrtfinalni mečevi doneli su nam velike susrete, a među četiri najbolje plasirali su se Brazil (pobeda nad Kolumbijaom 2:1), Nemačka (1:0 protiv Francuske), Holandija (posle penala pobeda nad Kostarikom) i Argentina (1:0 protiv Belgije).

Brazil je došao na dva koraka do osvajanja titule pred domaćom publikom. Prvi korak koji su morali da preskoče bili su Nemci. Međutim, na ovoj utakmici biće viđen jedan od najtežih poraza u istoriji fudbala u Brazilu.

"Selesao" poražen je pred domaćom publikom od Nemačke sa neverovatnih 7:1, čime je neslavno završio učešće na Mundijalu.

U drugom polufinalu viđena je daleko veća borba između Argentine i Holandije. Posle 120 minuta igre nije bilo golova i usledili su penali. "Gaučosi" su slavili sa 4:2 i Mesi je dobio priliku da dođe do trofeja koji bi ga sigurno lansirao na prvo mesto najboljih ikada.

Pre velikog finala morao je da se odigra meč za treće mesto gde je sasvim očekivano Holandija slavila sa 3:0 protiv indisponiranih Brazilaca.

Veliko finale – 13. jul 2014. godine. Nemačka i Argentina igraju utakmicu za titulu najboljeg na svetu. Sasvim normalno ekipe nisu htele mnogo da rizikuju, pa tako nismo ni videli golove nakon 90 minuta.

Međutim u produžecima kao heroj izrastao je Mario Gece koji je u 113. minutu postigao pobedonosni gol. Nemci su izdržali do kraja i po četvrti put u istoriji postali su šampioni sveta!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d