Nova vest
Rukomet

Petak, 06.12.2013.

17:50

SP: Srpkinje bolje od Japanki

Rukometašice Srbije uspešno su startovale na Svetskom prvenstvu u našoj zemlji, pošto su u niškom Čairu bile bolje od Japanki - 28:26(10:13)

Izvor:

Autor:

Default images

Naše devojke su meč počele u grču i tako dozvolile Japankama da dođu do osetnije prednosti, ali su odličnom igrom u drugom poluvremenu stigle do preokreta i trijumfa.

Najefikasnija u našim redovima bila je kapiten Andrea Lekić sa šest pogodaka, dok su Sanja Damjanović, Svetlana Ognjanović i Marija Lojpur po pet puta bile precizne.

Treba istaći i odličnu partiju naše dve čuvarke mreže, Katarina Tomašević bila je, kao i uvek, na visokom nivou i sakupila deset uspešnih odbrana, uz dva zaustavljena sedmerca. Ništa lošija nije bila ni Jovana Risović koja je na startu drugog dela sa pet vezanih odbrana pogurala naš tim ka preokretu i pobedu.

S druge strane, najviše su se istakle Šio Fudži sa sedam golova i Kaoro Jokušima sa jednim manje.

Ovo je jedini meč koji je na programu u petak, dok su u subotu na programu susreti u okiviru naše grupe i grupe A - koja se igra u beogradskoj hali Pionir.

Svetsko prvenstvo za žene trajaće od 6. do 22. decembra, a utakmice će se igrati u četiri grada – Beograd, Novi Sad, Zrenjanin i Niš.

Pročitajte kompletnu najavu Svetskog prvenstva, ali i to ko čini svetsku rukometnu elitu.

Tok meča:

Prvi gol na utakmici postigle su rukometašice Japana, nakon tri minuta igre i nekoliko šuteva na gol naše reprezentacije Tanabe je uspela da zatresu mrežu. Kapiten reprezentacije Srbije Andrea Lekić imala je sjajnu šansu, ali je sa linije od šest metara šutirala pravo u golmana Japana, a već u sledećem napadu Arihama je povisila na 2:0.

Lekićeva se iskupila za prethodni promašaj i smanjila na 2:1, a izjednačenje je donela Katarina Krpež, ali je potom precizna bila Šiori Kamimači za 2:3. Andrea Lekić je ponovo odgovorila, i pogodila za 3:3, da bi Tanabe Juki postigla svoj drugi gol u sledećem napadu.

Usledila je minijatura Kaoru Jokošime sa dva gola, a potom se istakla i Katarina Tomašević na golu Srbije, "skinula" je dva zicera, ipak nije uspela da odbrani šut Megumi Takanaši, nakon kontranapada, nakon odbrane iz golmanskog prostora Tomaševićeva je odbranila sedmerac, pa je ostalo 7:3.

Posle uvodne treme, naše devojke su zaigrale mnogo bolje. Prvo je Tanabe odvela svoj tim na pet golova prednosti, da bi Jelena Popović pokrenula seriju našeg tima.

Realizovala je odličan 'cepelin', da bi posle toga presekla loptu na centru i omogućila Ognjanovićevoj da da postigne šest gol za naš tim - 6:8.

Treba napomenuti da kako meč odmiče naša golmanka brani sve bolje - do sada je sakupila već šest uspešnih intervencija.

Nisu naše rukometašice uspele da u potpunosti vrate rezultatski u meč, iako su imale nekoliko izglednih prilika da dođu na samo gol zaostataka. Japanke su to iskoristile, i pored promašenog sedmerca, i opet imaju osetnu prednost - 7:11.

Jelena Popović nastavlja da pruža sve bolju partiju. Prvo je Jokošima pogotkom opet donela Japanu maksimalnih pet golova prednosti, ali je Popovićeva dva puta savršeno proigrala Mariju Lojpur, koja sa pozicije pivota lako vara Fudžimu i održava naš tim u životu - 9:13.

Do kraja poluvremena videli smo prvi gol Biljane Filipović i još jednu fenomenalnu intervenciju Katarine Tomašević - koja je zaustavila sedmerac - 10:13.

Naše devojke su na startu drugog dela igre zaigrale dosta agresivnije i uspele iz tri šuta da postignu tri gola, ali i Japanke i dalje nastavljaju da pogađaju sve što šutnu pa je i dalje tri gola prednost za selekciju iz Azije - 14:17.

Počele su da funkcionišu brze kontre našeg tima, pa su Srpkinje posle dužeg vremena na samo gol zaostatka. Prvu kontru rešila je Katarina Krpež, dok je u drugom navratu Svetlana Ognjenović bila precizna - 16:17.

Nastavila je Srbija da pojačava ritam i uspela da povede prvi put na meču. Zasluge za to idu golmanki Jovi Ristović, koja je na golu odmenila Katarinu Tomašević, i sa pet odbrana dala vetar u leđa našem timu. Pored nje, Marija Lojpur nastavila je da teroriše odbranu Japanki i sa dva nova gola donela vođstvo našem timu - 20:19.

Japanke polako padaju u igri, ali ih arbitri sedmercima i diskutabilnim isključenjima 'drže' u egalu - 21:20.

Srpkinje igraju sve bolje u odbrani kako se meč bliži kraju.U trenucima kada se meč lomi odgovornost je preuzela naša najbolja igračica - Andrea Lekić.

Kapitenka našeg tima je, posle asistencija, odlučila da preuzme stvar u svoje ruke i sa dva gola donela Srbiji prvi put tri gola prednosti - 24:21.

Naše rukometašice su se malo opustile u poslednja tri minuta i dozvolile Japankama da se vrate u igru. Ipak, zadržale su koncentraciju i zasluženo stigle do pobede na otvaranju šampionata - 28:26.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu