Nova vest
Tenis

Subota, 10.06.2017.

15:00

Senzacija: Ostapenko trijumfovala na Rolan Garosu!

Jelena Ostapenko trijumfovala je na na Rolan Gorasu pošto je u finalu u tri seta pobedila Simonu Halep 4:6, 6:4, 6:3.

Izvor: PT

Autor: PT

Senzacija: Ostapenko trijumfovala na Rolan Garosu!
Getty Images

Mlada Letonka napravila je tako senzaciju, pošto do ovog turnira nije imala nijedan osvojen trofej, a kamoli Grend slem.

Ovom pobedom Ostapenko je postala prva letonska teniserka koja je osvojila Grend slem u pojedinačnoj konkurenciji.

Dvadesetogodišnja igračica nije postala najmlađa teniserka koja je uspela da osvoji Otvoreno prvenstvo Francuske, s obzirom da je Monika Seleš to uspela sa samo 16 godina 1990. godine.

Svakako da ovo neumanjuje trijumf Letonke, koja je kao nenostiljka stigla na pariski Grend slem, s obzirom da se nalazi na 47. mestu WTA liste. Kada je reč o Simoni Halep ona je propustila da od ponedeljka postane prva igračica sveta, jer bi je pobeda vinula na sam vrh ženosg tenisa.

Ovako će biti druga, sa 155 bodova manje od Anđelik Kerber, dok je Osrapenko napredovala čak 35 pozicija i na novom poretku teniserki biće 12. na svetu.

Kada je reč o meču, treba reći da je obilovao brejkovima, što nije ništa čudno za ženski tenis. Pored brejkova, viđena je ogromna borba, ali ispostaviće se da je pobedila agresivnija teniserka, s obzirom da je imala čak 54 vinera, u odnosu na svega osam Simone Halep.

Forhendima je potpuno uništila rumunsku teniserku, koja je tokom celog meča bila u podređenom položaju, iako rezultat to i ne pokazuje puno.

U prvom setu viđeno je čak pet brejokova od deset odgiranih gemova. Odlučujući korak ka osvajanju seta, Halep je napravila upravo u destom gemu, kad je uspela da oduzme servis Ostapenkovoj.

Letonka je u prvom setu imala 3:2, i servis, međutim Halep je uspela da se vrati i da dobije četiri od narednih pet gemova, 6:4.

U drugom setu Rumunka je došla do ranog vođstva od 2:0 i činilo se da bi meč mogao da bude gotov u dva seta. Međutim, borbena tinejdžerka se nije predavala i do kraja seta uspela je da čak i povede sa brejkom prednosti, 5:4.

Usledio je servis gem Jelene koja je sigurno igrom uspela da izjednači na 1–1. U trećem setu viđena je preslikana igra.

Halep je prva napravila brejk, povela sa 3:1, ali tada je usledio šampionski povratak Letonke. Do kraja seta nije izgubila niti jedan gem i potpuno zasluženo osvojili prvi turnir i prvi Grend slem u karijeri.

Start meča obeležila je dosta nervozna igra na obe strane, što se videlo u brejkovima. Prva je Ostapenko bez izgubljenog poena oduzela servis Halepovoj, dok je potom na sličan način uzvratila Halep, 1:1.

Usledila su dva sigurna gema na obe strane, međutim onda je odličnom igrom mlada Letonka uspela ponovo da napravi brejk, 3:2. Ipak, kao i na startu meča, Halep je odmah uspela da napravi ribrejk i izjednači na 3:3.

U naredna dva gema prštalo je na sve strane, a Ostapenko je imala novu brejk loptu u sedmom gemu prvog seta. Ipak, sada je Halep uspela da je spasi i da dobije gem, 4:3.

Do kraja seta svaki gem je ulazio u đus, međutim do desetog gema nije bilo prilike za oduzimanje servisa. Pri rezultatu 5:4 rumunsku igračicu Ostapenko je u par navrata pogrešila, pa je tako Halep uspela da dođe do set lopte. Na njenu sreću iskoristila ju je i povela sa 1–0 u setovima.

Na startu drugog seta mlada Letonka imala je priliku da dođe do brejka, pošto je rezultat na semaforu bio 0:40. Međutim, Halep je uspela da spasi sve tri brejk lopte i da dođe do 1:0.

Kako to obično biva, Rumunka je u narednom gemu uspela da oduzme servis Ostapenkovoj, a potom i da ga potvrdi 3:0.

Ipak, tada je usledio veliki povratak dvadesetogodišnje Letonke. Prvo je uspela da se izvuče iz nezgodne situacije, pošto je Simona imala nove tri brejk lopte, čime bi meč verovatno bio gotov. Ali, uspela je da se izvuče i da dobije ge, 3:1.

U narednom gemu napravila je brejk za 3:2, da bi ponovo pri svom servisu spasavala brejk lopte. Halep je imala 15:40, međutim Letonka se izvukla i izjednačila na 3:3.

Dosta je to poljuljalo Rumunku, koja je u narednom gemu izgubila servis, pa je tako Ostapenko uspela da dođe do četvrtog uzastopnog gema, 4:3. Do kraja seta igračice su razmenili po još jedan brejk, što znači da je Ostapenko servirala za set.

Odličnim udarcima sa osnovne linije, Letonka je potpuno zasluženo došla do izjednačenje u setovima, 1–1.

Na startu trećeg seta Ostapenko je imala priliku za ponovni brejk, međutim Halep je uspela da spasi dve brejk lopte i da dobije prvi gem, 1:0. U naredna dva gema nije bilo uzbuđenja, pa je rezultat na semaforu bio 2:1 za četvrtu igračicu sveta.

Već u narednom gemu Halep je uspela da oduzme servis i da se pribli osvajanju turnira, 3:1. Ipak, tada je usledila furiozna igra mlade Letonke koja je osvojila narednih pet gemova.

Prvo je u petom uspela da vrati brejk, a potom i izjednači na 3:3. Usledio je servis Rumunke, a nošena odličnom igrom iz pretohdna dva gema Ostapenko je uspela da napravi brejk i povede sa 4:3.

Sigurnom igrom je potvrdila oduzet servis, da bi u devetom gemu trećeg seta uspela ponovo da napravi brejk i dođe do najvećeg trijumfa u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu