Nova vest
Tenis

Utorak, 20.05.2008.

19:12

Otvoreno prvenstvo Australije - muška konkurencija

Srbin Novak Đoković osvojio je Australijen open, prvi Gren slem turnir u sezoni, i tako postao četvrti najmlađi igrač koji je slavio u Melburnu. On je pokazao najbolju formu, veliku želju i psihološku stabilnost i to su faktori koji su mu donelu najveću titulu u karijeri. Novak je na putu do konačnog trijumfa eliminisao Bekera, Bolelija, Kverija, Hjuita, Davida Ferera, Federera i u finalu Džo-Vilfreda Congu. Jedini set izgubio je upravo u borbi za trofej. Nastavljena je tradicija duga sada već tri godine, a to je da se jedan od učesnika finala nađe potpuno neočekivano u završnoj predstavi. U prethodne dve sezone to su bili Markos Bagdatis i Fernando Gonsales, a ove je zvanje ’senzacije turnira’ poneo tamnoputi Francuz Džo-Vilfred Conga. Turnir je još protekao u znaku ranog ispadanja Endija Mareja (od Conge u 1. rundi) i Ivana Ljubičića, kao i odličnih nastupa Marina Čilića, Jarka Nieminena i Rafaela Nadala.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Već prvoga dana nadmetanja turnir je krajnje neočekivano bio okončan za devetog nosioca Endija Mareja. Bolji od njega bio je budući finalista Conga sa 7:5, 6:4, 0:6, 7:5. Zanimljivo je da je Britanac dobio više poena (137-135), ali je Džo-Vilfred bolje koristio svoje prilike i iznenadio protivnika izvrsnim snalaženjem na mreži. Conga je 2007. u Melburnu pružio snažan otpor Endiju Rodiku, ali tada nije bio dovoljno fizički spreman da izgura ceo meč. Sada je delovao znatno pokretljivije i svežije, što je, uz već pomenuti volej, bila prevaga za plasman u drugu rundu. Osamnaesti nosilac Huan Čela nije održao formu od prošlogodišnjeg US opena i izgubio je od Giljerma Garsije Lopesa sa 6:4, 6:2, 1:6, 6:2. U ostalim duelima početnog dana nije bilo iznenađenja, bez većih problema su dalje prošli Nadal, Rodik, Davidenko, Gaske, Robredo, Južni...

Novak Đoković je savladao Bendžamina Bekera u tri seta, a bilo je očevidno da ne igra svom snagom 6:0, 6:2, 7:6. Rodžer Federer je sirotom Argentincu Dijegu Hartfildu dozvolio da osvoji samo tri gema, isti broj gemova uzeo Stiv Darsis protiv Lejtona Hjuita. Ljubimac publike u Melburnu Markos Bagdatis prebrodio je lakšu povredu i savladao nekadašnjeg pobednika Australijen opena Tomasa Johansona sa 7:6, 6:2, 3:6, 6:3. Perspektivni Hrvat Marin Čilić započeo je sopstvenu seču favorita, pošto je izbacio Nikolasa Almagra sa 7:6, 7:5, 6:2 napraviviši 15 asova, uz samo jednu dvostruku servis grešku. Holanđanin Robin Hase je uradio isto što i Mardi Fiš prošle sezone – eliminisao je 17. nosioca Ivan Ljubičića u prvom kolu (6:7, 6:3, 6:0, 7:6). Džejms Blejk nije imao težak posao sa Masuom, kao ni Gonsales sa Ekonomidisom. Uzbudljiv meč u najavi bio je okršaj šampiona iz 2005. Marata Safina i letonske nade Ernesta Gulbisa, ali je Rus bio ubedljiv – 6:0, 6:4, 7:6. Američki veteran Vins Spejdija dobio je 30. nosioca Radeka Štepaneka, a ulazak u drugu rundu još su obezbedili Nalbandijan, Berdih, Tursunov, Verdasko... Razočaranje je bila užasna partija 205 cm visokog Džona Ajznera, koji je vrlo lako poražen od Fabrisa Santoroa – 6:2, 6:4, 6:2.

Rafael Nadal je pružio odličnu partiju protiv Francuza Florana Sere, napravio je 39 direktnih poena i slavio sa 6:0, 6:2, 6:2. Rodik je rutinski savladao Berera rezultatom 6:2, 6:2, 6:4, a nije paničio ni kada je Nemac poveo sa 3:0 u trećem setu. Nikolas Mai nije bio dostojan rival Davidenku – 6:4, 6:0, 6:3, kao ni Felisijano Lopes Rišaru Gaskeu – 6:2, 6:1, 6:3. U dva navedena dvoboja očekivao se mnogo veći otpor Maija i Lopesa, pa je treći dan takmičenja, bar kada se tiče ATP konkurencije, bio jedan od najdosadnijih. Iako je Tomi Robredo specijalista za šljaku, malo ko je mogao da pretpostavi da će ga Mardi Fiš ’oduvati’ sa terena u drugom kolu – 6:1, 6:2, 6:3. Španac je upisao samo 8 ’vinera’, nasuprot Fišovih 39.

Meč između Safina i Bagdatisa bio je derbi četvrtog dana. Mnogi su pretpostavili, i bili su u pravu, da će se igrati u pet setova. U dvoboju vrlo temperamentnih i oscilacijama sklonim tenisera slavio je Kipranin – 6:4, 6:4, 2:6, 3:6, 6:2 za 3 časa i 13 minuta igre. Meč je ispunio velika očekivanja, bilo je pregršt neizvesnih gemova, burnih reakcija na obe strane, različitih vrsta poena, ali ostao je žal što su se Bagdatis i Safin susreli već u drugoj rundi. Federe je ’samleo’ Santoroa sa 6:1, 6:2, 6:0, Đoković je lagano dobio Bolelija sa 6:1, 6:2, 6:2, a na sličan način su trijumfovali Berdih, Blejk i Ferero. Nalbandijan je ispustio prvi set protiv Pitera Lučšaka, ali razloga za zabrinutost nije bilo i Argentinac je pobedio sa 4:6, 7:5, 6:4, 6:1. U gotovo identičnom maniru Gonsales je eliminisao Hjung-Taika Lija, a Tipsarević je dobio Verdaska sa 7:5, 7:6, 7:6.

Nadal je bio na prvom iskušenju protiv Simona u trećem kolu, kada je Francuz poveo sa 5:2 u prvom setu i imao šest set lopti. Drugi teniser na svetu je neutralisao sve, preuzeo kontrolu nad mečom i pobedio sa 7:5, 6:3, 6:2. Iva Karlovića uopšte nije služio prvi servis u okršaju sa Mihailom Južnim i Rus je to na najbolji mogući način iskoristio – 6:2, 6:4, 6:2. Najuzbudljviji meč dana, možda i celog turnira, odigrali su Filip Kolšrajber i Endi Rodik. Slavio je Nemac sa 6:4, 3:6, 7:6, 6:7, 8:6 za nešto preko četiri sata igre. Kolšrajber nikada nije odigrao meč sa više samopouzdanja i manje oscilacija. Delovao je maksimalno fokusiran, taktički je bio perfektno pripremljen, a ’drop-šot’ je funkcionisao besprekorno. Rodik je ispalio 42 asa, spasao njima i tri uzastopne meč lopte, ali se kao i obično mučio na bekhendu. Konstantno je slao loptice u dijagonalu, na Kolšrajberov bekhend, koji je najbolji udarac Nemca. Filip je to eksploatisao na najbolji način, držao kontrolu nad dugim poenima što mu je, uz nekarakteristično raznovrsne servise, donelo konačnu pobedu. Meč će ostati upamćen i po nizu psovki koje je Rodik uputio ka glavnom sudiji, a u nekoliko navrata je i oštro ućutkivao gledaoce. Davidenko je lako izašao na kraj sa Žikelom, a Nieminen je nastavio seriju pobeda protiv Mardija Fiša – 3:6, 7:6, 6:3, 6:1.

Čilić je šestog dana pobedio prošlogodišnjeg vicešampiona Fernanda Gonsalesa sa 6:2, 6:7, 6:3, 6:1 i ponovo potvrdio potencijal. Uz standardno odličan servis, Čilić je pokazao potrebnu agresivnost sa osnovne linije, ali i strpljenje za čekanje greške protivnika, što su dva teško spojiva elementa. Gonsales je tokom meča imao problema sa ramenom, kasnije je krivicu za poraz svalio i na bolest, ali ko god je gledao meč video je da je Čilić isključivo svojom zaslugom došao do trijumfa. Blejk je u pet setova došao do pobede nad Grožanom – 4:6, 2:6, 7:6, 6:0, 6:2. Bio je to prvi put u karijeri da je Blejk nadoknadio dva seta zaostatka. Duel je bio zanimljiv, pogotovo četvrti set u kojem je Grožan vodio sa 4:1 (dva brejka prednosti), ali ga je Amerikanac dobio sa 7-5 u taj brejku. Umor je bio očigledan kod Francuza u odlučujućem setu i to je presudilo u korist Blejka. Tipsarević je naterao Federera da igra 4 časa i 39 minuta, ali je Švajcarac ipak pobedio sa 10:8 u petom setu, najviše zahvaljujući neodbranjivim servisima. Bagdatis nije izdržao još jedan maraton, Lejton Hjuit je bio bolji posle 4 sata i 42 minuta igre - 4:6, 7:5, 7:5, 6:7, 6:3. Zbog dva meča u pet setova i slabe kiše, Hjuit i Bagdatis su izašli na teren posle ponoći i na istom ostali do duboko u noć. Bagdatis je napravio 73 ’vinera’ i 80 neiznuđenih grešaka (Hjuitov odnos bio je 46:56), bio je agresivniji i odlučniji u napadima, a to je element koji obično odluči u okršajima dva igrača koji gaje sličan stil igre. Međutim, tako nije bilo ovoga puta, Bagdatisu je ponestalo snage i Australijanac je prošao u osminu finala.

Posle sadržajnog šestog dana, u sedmom je bilo mnogo manje uzbuđenja. Conga je nastavio sa vrhunskim partijama i revanširao se zemljaku Rišaru Gaskeu za prošlogodišnji poraz na Vimbldonu – 6:2, 6:7, 7:6, 6:3. Congu je ponovo fantastično služio servis, forhend mu je takođe bio briljantan i Gaske nije imao nikakvih šansi za prolaz pred silno motivisanim i razigranim protivnikom Ipak, treba mu odati priznanje za to što nijednog momenta nije gubio strpljenje, menjao je taktiku (čak 53 puta izašao na mrežu u drugom i trećem setu), ali pomoći nije bilo. Huan Karlos Ferero je neočekivano lako eliminisao Nalbandijana – 6:1, 6:2, 6:3. Argentinac je na teren izašao totalno dekoncentrisan i još jednom pokazao da se o njegovoj formi, igri i želji za pobedom ništa sa sigurnošću ne može konstatovati. Jedan je od najnepredvidivijih tenisera na Turu. Ferer je lako dobio Spejdiju, a Kolšrajber ipak potvrdio da nema mentalitet šampiona. Nije uspeo da nadgradi značajnu pobedu nad Rodikom i prođe u četvrtfinale, bolji je bio Nieminen – 3:6, 7:6, 7:6, 6:3. Matje je tokom drugog seta predao meč Nadalu zbog povrede.

Osmoga dana Federer je bez poteškoća obezbedio prolaz u četvrtfinale pobedom nad Tomašom Berdihom – 6:4, 7:6, 6:3. Čeh je po ko zna koji put propustio šansu zbog psihološke labilnosti. Imao je vođstvo od 5-2 u taj brejku drugog seta, ali je zbog lošeg izbora udaraca i manjka hrabrosti izgubio set, a ubrzo i meč. Đoković je u tri seta dobio Hjuita, a David Ferer je izbacio Huana Karlosa Ferera - 7:5, 3:6, 6:4, 6:1. Čilić nije imao snage za novi podvig, Džejms Blejk je igrao na visokom nivou, uspešno je izvodio ’pasinge’, bio koncentrisan na mreži i napravio je samo 17 neiznuđenih grešaka. Više nego dovoljno za ubedljiv trijumf – 6:3, 6:4, 6:4.

Nieminenu je u četvrtfinalnom okršaju sa Nadalom nedostajala vera u trijumf, kao i sposobnost da konstantno naprada preciznim udarcima. Došao je Finac do dve vezane set prilike, Nadal ih je neutralisao i do kraja bez problema ostvario svoj najbolji rezultat na AO – 7:5, 6:3, 6:1. Niminen je iskoristio samo jednu od osam brejk lopti, a Nadal šest od devet, što je, statistički gledano, ključni razlog pobede Španca. U duelu dvojice tenisera sa vrlo snažnim i pretežno ravnim forhendom, Conga je eliminisao Južnog i nastavio niz iznenađujućih pobeda. Francuzovo samopouzdanje bilo je neverovatno, raslo je iz meča u meč i Južni nije uspeo da mu parira – 7:5, 6:0, 7:6 za 2 časa i 17 minuta igre.

Poraženi nisu osvojili nijedan set ni u preostala dva četvrfinala. Federer je protiv Blejka igrao taman koliko je bilo potrebno – 7:5, 7:6, 6:4, bila je to osma pobeda Švajcarca iz isto toliko međusobnih duela. Đoković je na drugom Gren slem turniru zaredom izbacio Davida Ferera, ovoga puta još lakše nego na US openu – 6:0, 6:3, 7:5.

Džo-Vilfred Conga odigrao je partiju života protiv Rafaela Nadala u polufinalu Australijen opena i nije u dozvolio nijedan brejk. U igri Francuza nije bilo moguće pronaći slab element. U prvom setu je priredio nekoliko divnih ’drop šotova’, forhendom je pogađao i iz punog trka, sa lakoćom je pravio direktne poene hvatajući lopticu ’u penjanju’, a igra na mreži takođe je bila vanserijska. Nadal nije uspevao da dođe do daha, top-spin je delovao neubedljivo, a jedini put kada je delovalo da Španac može da se vrati u meč bilo je kada je imao prednost od 15:40 na početku trećeg seta. Ipak, serija neiznuđenih grešaka vratila je Congu na kurs i on u velikom stilu završava meč – 6:2, 6:3, 6:2. Francuz je posle meča izjavio da je osećao kao da igra video-igricu i da je sve što je zamislio uspeo da ostvari na igralištu.

Novak Đoković je u drugom polufinalu okončao seriju Rodžera Federera od 19 pobeda u Melburn parku i slavio sa 7:5, 6:3, 7:6 posle 2 sata i 28 minuta igre. Srbin je bio mnogo hrabriji i odlučniji nego u finalu US opena prošle godine. Od rezultata 3:5 u prvom setu uzeo je devet od narednih deset gemova, a u taj brejku trećeg set osigurao drugo Gren slem finale nakon što je Federer poslao forhend u mrežu. Švajcarac je poslednji put izgubio maksimalnim rezultatom na Gren slemu još 2004. na Rolan Garosu od Guge Kuertena.

Conga je bio odličan i u borbi za titulu, ali logična posledica svega što se dešavalo u poslednjih nekoliko meseci bila je da Novak Đoković već u Melburnu osvoji prvi Gren slem trofej. Nije Novak igrao najbolji tenis u karijeri, ali je svaki put kada bi ’zagustilo’ podizao igru na viši nivo, često je izlazio i na mrežu (43 puta), strpljivošću u bitnim poenima slomio rivala i sasvim zasluženo trijumfovao sa 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

13 h

U fokusu

Vidi sve