Nova vest
Košarka

Petak, 15.05.2015.

17:55

EL: Spanulis! Olimpijakos u finalu!

Košarkaši Olimpijakosa plasirali su se u finale Evrolige pošto su u dramatičnom polufinalu savladali CSKA sa 70:68.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Heroj pobede Olimpijakosa bio je neverovatni Vasilis Spanulis koji je u poslednjoj deonici rešio meč sa 11 poena.

Fantastični Spanulis imao je pre toga šut iz igre 0-11, ali je još jednom pokazao da je ubedljivo najbolji evropski košarkaš u poslednjoj deceniji i ponovo je odveo svoj tim u finale.

Bio je ovo treći okršaj Olimpijakosa i CSKA na završnom turniru Evrolige i treći put je CSKA slavio, posle trijumfa u finalu 2012. i polufinalu 2013. godine. U oba navrata crveno-beli su osvajali titulu, a sada ih u nedeljnom finalu čeka bolji iz duela Real Madrid – Fenerbahče.

CSKA je praktično imao dobijen meč, kao i 2012. godine. Četiri i po minuta pre kraja Moskovljani su imali devet poena prednosti, vodili su u većem delu utakmice, ali Olimpijakos je još jednom potvrdio da igra najbolje kada je najpotrebnije i u nedelju će imati priliku da osvoji četvrtu titulu u Evroligi.

Spanulis je završio sa 13 poena (4-15), 3 krađe i 3 asistencije. Jorgos Printezis je imao 14 poena i 8 skokova, a odličan je bio i Slukas sa 10 poena. Na drugoj strani, još jedan završni turnir za zaborav imaće Miloš Teodosić koji je imao 8 poena (2-9), 5 asistencija ali i 6 izgubljenih lopti. Teodosiću je ovo šesti nastup na završnom turniru i još uvek nema trofej (3-8). De Kolo je ubacio 18 poena, a Kaun je dodao 11.

Duel dva mlada grčka trenera u potpunosti je dobio Sfairopulos, koji je uspeo da spusti meč na mali broj poena i tako ukaže svojoj ekipi šansu za trijumf.

Tok meča:

Polufinale je počelo trojkom Mancarisa, a na drugoj strani odlično je počeo Voroncevič koji je u prva tri minuta imao 5 poena, skok i dve blokade.

Miloš Teodosić nije želeo da forsira na početku (tri asistencije i jedan promašen šut u prvoj deonici), a CSKA je do prve ozbiljnije prednosti stigao posle zakucavanja Kirilenka u 8. minutu (15:9). Olimpijakos se ipak brzo vratio trojkama Papapetrua i Lafajeta. Moskovljani su zahvaljujući poenima Džeksona posle 10 minuta imali +3 (20:17).

De Kolo i odlični Džekson doneli su ruskoj ekipi +7 na startu drugog perioda (24:17), ali se Olimpijakos ponovo vratio trojkom Petveja i poenima Papapetrua.

Olimpijakos je igrao hrabro i borbeno kao što se i očekivalo, i takva igra donela im je vođstvo u 15. minutu posle poena Danstona (28:27). Do kraja poluvremena igralo se 'koš za koš', a posle 20 minuta CSKA je imao poen viška - 36:35.

Kuriozitet prvog dela je bila veoma slaba igra Teodosića i Spanulisa. Srpski plej imao je nula poena, 5 izgubljenih lopti, 2 skoka i 4 asistencije, a grčki 2 poena (0-8), 3 izgubljene lopte, 2 asistencije i 3 krađe.

Itudis je početkom drugog dela ostavio Teodosića na klupi, a priliku je odlično koristio Džekson. Ipak, veliki problem za CSKA bio je ofanzivni skok Olimpijakosa. Danston je igrao sjajno i dominirao je pod oba koša.

Ulaskom De Koloa CSKA je napravio brzu seriju 5-0, a svih pet poena postigao je upravo Francuz – 45:39.

Teodosić i Spanulis nisu ni u trećoj četvrtini proradili, ali je Olimpijakos ponovo uspeo da se vrati. Slukas je pogodio uz faul, na to se nadovezao Printezis sa trojkom, pa je grčki tim ponovo uhvatio priključak.

Prve poene srpski plejmejker postigao je u poslednjoj sekundi treće četvrtine, položio je preko Agravanisa za 51:47 i +4 svoje ekipe pred odlučujućih 10 minuta.

Posle poena u poslednjoj sekundi treće četvrtine, Teodosić je ubacio i prve poene na startu poslednje. Spanulis ga je faulirao pri šutu za tri poena, a srpski košarkaš ubacio je sva tri penala – 54:47. Teodosić je preuzeo stvari u svoje ruke kada je trebalo, pa je ubacio i trojku za 57:49.

CSKA je igrao vrhunsku odbranu, posebno na Spanulisu koji nije imao koš iz igre, a na drugoj strani ruski tim je strpljivo gradio prednost.

Pet i po minuta pre kraja CSKA je imao osam poena viška (59:51), a posle poena Kauna delovalo je da je sve rešeno - 61:52 na četiri i po minuta pre kraja. Tada je De Kolo napravio dva nepotrebna faula na Slukasu, u međuvremenu je Spanulis ubacio prvi koš iz igre (trojka) i tri minuta pre kraja CSKa je imao samo +4 (63:59).

Povratak Olimpijakosa unervozio je CSKA. Ruski tim olako je gubio lopte i propuštao prilike, a Spanulis je trojkom doneo vođstvo svom timu dva minuta pre kraja – 64:63. CSKA je prokockao još jedan napad, a onda je usledila nova minijatura Spanulisa za 66:63.

Hajns je na drugoj strani pogodio samo jedno bacanje, a Printezis je za malo promašio trojku koja bi odlučila ponednika. Posle kraće pauze zbog problema sa satom Vims je izjednačio na 66:66, 30 sekundi pre kraja.

Usledio je novi heroizam Spanulisa, devet sekundi pre kraja ubacio je trojku sa devet metara, CSKA je pokušao da se vrati kroz penal završnicu, ali nije uspeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

294 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu