Nova vest
Košarka

Četvrtak, 09.04.2015.

20:30

EL: Zvezdi pobeda, Bobiju istorija

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Panatinaikos u Pioniru pred 7.000 gledalaca u poslednjem kolu Top 16 faze Evrolige – 69:68.

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

Crveno-beli su pre ovog meča bili bez šansi za prolaz, dok su gosti imali imperativ pobede. Međutim, Makabi je savladao ALBU u Berlinu i poslao 'Zelene' među osam najboljih timova Evrope.

Apsolutni junak večeri bio je najkorisniji igrač elitnog takmičenja Boban Marjanović. Zvezdin centar je najpre oborio tri rekorda, a zatim i pogodio pobedonosna slobodna bacanja dve sekunde pre kraja.

Marjanoviću je bilo potrebno samo poluvreme da uđe u istoriju elitnog takmičenja i sruši čak tri rekorda.

Crveno-beli su dobro otvorili meč, igrali su snažno i agresivno u odbrani, pogađali su otvorene šuteve, PAO je uspeo da se vrati, stigne do preokreta i osam poena prednosti pred poslednjih deset minuta, ali je domaći tim ogromnom borbenošću i zalaganjem ipak zasluženo trijumfovao.

Gosti iz Atine su na 87 sekundi do kraja poenima Dimitrisa Dijamantidisa stvorili tri poena viška, da bi onda Jaka Blažič, posle odlične odbrane Luke Mitrovića, pogodio trojku iz kornera uz faul, a Nikola Kalinić njegov promašaj sa linije pretvorio u novi napad i dva bacanja za Čarlsa Dženkinsa.

Zvezdin Amerikanac oba puta je bio uspešan, ali je Nikos Papas svojom prvom trojkom na 20 sekundi do kraja meča 'ućutkao' Pionir i ponovo vratio prednost na stranu svog tima. Međutim, na scenu je tada stupio Boban Marjanović i upisao ofanzivni skok posle promašaja Markusa Vilijamsa na dve sekunde do kraja – pa sa linije za slobodna bacanja doneo zaslužen trijumf svom timu i krunisao fenomenalnu sezonu u Evroligi.

Najbolji u timu Zvezde bio je upravo Boban Marjanović sa 12 poena (3/6 za dva, 6/6 bacanja) i 16 skokova, a sjajno ga je ispratio Nikola Kalinić sa dva poena više (4/6 za dva, 0/4 za tri) i četiri uhvaćene lopte. Dobar meč odigrao je i Markus Vilijams, upisavši 11 poena (1/3 za dva, 3/9 za tri), sedam asistencija i dva skoka, Jaka Blažić dodao je isto toliko poena (1/3 za dva, 3/6 za tri), dok je Luka Mitrović pored 11 poena (4/4 za dva, 1/3 za tri), pokupio i osam lopti i zabeležio šest uspešnih pasova.

S druge strane, u poraženoj ekipi najviše se istakao Dimitris Dijamantidis sa 12 poena i šest asistencija, Nikos Papas dodao je 11 poena, četiri asistencije i tri skoka, dok je najefikasniji bio Esteban Batista sa 15 koševa i šest uhvaćenih lopti. Bivši plejmejker Crvene zvezde, Demarkus Nelson, koji je dočekan ovacijama, dodao je osam poena, a Vladimir Janković, sin legende crveno-belih Bobana, devet poena i pet skokova.

Izabranici Dejana Radonjića završili su kao pretposlednji u E grupi sa skorom od četiri pobede i 10 poraza, dok je PAO, sa polovičnim učinkom, kao četvrtoplasirani prošao u četvrtfinale Evrolige, zajedno sa Makabijem, Barselonom i Real Madridom.

Iza Zvezde je još jedna odlična evroligaška sezona. Tim sa Malog Kalemegdana najgledaniji je u Evropi, u svojim redovima ima najkorisnijeg igrača elitnog takmičenja, dok je učinkom od šest pobeda i četiri poraza u prvoj fazi – postao prvi srpski tim koji je sa pozitivnim skorom prošao u Top 16 fazu.

Crveno-beli će u utorak dočekati Partizan u 21.00 u hali Pionir, u prvoj utakmici polufinalne serije regionalnog takmičenja.

Tok meča:

Duel u Pioniru otvorio je Boban Marjanović efektnom blokadom, ali su gosti ipak bili ti koji su prvi stigli do koša. Međutm, Marjanović i Vilijams preuzimaju kontrolu i poenima sa linije za slobodna bacanja, odnosno trojkom i fenomenalnom asistencijom Bobija stižu do prve osetnije prednosti (9:4).

Gosti nisu uspevali da pogode otvorene šuteve, domaći tim nastavio je sa agresivnom odbranom do samog kraja prve deonice, a takva igra donela mu je željeni rezultat.

Marjanović je nastavio da dominira u reketu, da bi Markus Vilijams svojom drugom trojkom, iz trećeg pokušaja, doneo najveću prednost Zvezdi (14:6). Usledio je novi promašaj gostiju pri šutu za tri poena, ovoga puta Papasa, a konačan rezultat posle deset minuta igre postavio je Nikola Kalinić posle snažnog prodora – 16:7.

Osim osam poena Markusa Vilijamsa, prvih deset minuta igre definitivno je obeležio Boban Marjanović koji je sa devet skokova ušao u istoriju Evrolige.

Zvezda je nastavila u istom ritmu i u nastavku, pa je posle zakucavanja Maika Cirbesa i trojke Nemanje Dangubića ekipa Dejana Radonjića stgla do 11 poena prednosti (23:12). Ipak, gosti su od tog trenutka zaigrali agresivnije u odbrani i preko Jankovića, Papasa i Batista stigli na samo tri poena zaostatka (26:23).

Međutim, Dejan Radonjić je reagovao pravovremeno i zatražio tajm-aut, posle kog je Zvezda uspela da vrati osetniju prednost, ali je Antonis Focis trojkom ponovo približio svoj tim i vratio ga u meč pred drugih 20 minuta – 30:26.

Drugi deo igre počeo je zakucavanjem Batista, da bi posle nekoliko smušenih napada domaćih Nikola Janković pogodio svoju drugu trojku prvo vođstvo od uvodnih poena Panatinaikosa (30:31). Međutim, već u sledećem napadu Jaka Blazič je pogotkom iz kornera odgvorio Jankoviću, da bi posle dobre odbrane Markus Vilijams pogodio svoju treću trojku za novih +5 (36:31).

I taman kada su crveno-beli ponovo počeli da stavaraju osetniju prednost gosti su se vratili, ponovo je zakucao Batista, a zatim su Dijamantidis i Janković ponovo bili precizni pri šutu za tri poena za novi egal (42:39). Do odlaska na odmor se ništa značajnije nije promenilo, igralo se koš za koš, da bi pred poslednjih deset minuta Zvezda imala poen zaostatka – 44:45.

PAO je bolje otvorio poslednju deonicu, koju je obeležio veliki broj izgubljenih lopti, pa je posle šest vezanih poena Demarkusa Nelsona stvorio najveću prednost na meču (44:51).

Opet je Zvezda imala odgovor, pošto je Luka Mitrović pogodio svoju prvu trojku, a zatim je Nikola Kalinić posle faula pogodio i slobodno bacanje (50:53).

Ipak, posle tajm-auta Ivanovića Focis je pogodio novu trojku, a Batista polaganje za +8, ali je ovoga puta Jaka Blažić odgovorio trojkom, da bi se posle nekolko odličnih odbrana Zvezda poenima Kalinića sa linije za slobodna bacanja u potpunosti vratila u meč (60:62).

Poslednja dva minuta protekla su u penalima s obe strane, a onda je Jaka Blažič pogodio trojku iz kornera, uz faul, a Kalinić njegov promašaj pretvorio u ofanzivni skok, novi napad i dva bacanja za Čarlsa Dženkinsa (65:65). Zvezdin Amerikanac je pogodio oba bacanja, Papas na 20 sekundi do kraja pogodio novu trojku, ali je onda Boban Marjanović, na dve sekunde do kraja, uhvatio promašaj Vilijamsa i sa linije slobodnog bacanja i doneo trijumf svom timu – 69:68.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

265 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu