Nova vest
Košarka

Petak, 11.05.2012.

20:00

Olimpijakos posle drame do finala!

Košarkaši Olimpijakosa napravili su malo izenanđenje i sa 68:64 pobedili Barselonu, te će igrati protiv CSKA u finalu Fajnal fora Evrolige.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Dušan Ivković pronašao je rešenje za igru Barselone, Olimpijakos je tokom celog meča diktirao ritam, bolje se snašao u neizvesnoj završnici, a briljirao je tandem Spanulis-Dorsi.

Vasili Spanulis je meč završio sa 21 poenom uz 6 asistencija, dok je Jorgos Printezis dodao 14. Ričard Dorsi je ubacio 8 uz 5 skokova, a Marko Kešelj nije imao učinak za 12 minuta.

Huan Karlos Navaro je održavao Barselonu u igri sa 18 poena, dok je 10 uz 5 skokova imao Bonifejs N'Dong. Kosta Perović je postigao 2 uz 3 skoka i 2 asistencija za osam i po minuta na parketu.

CSKA je u spektakularnom meču slavio 66:64, pa će o novom prvaku Evrope odlučivati Nenad Krstić i Miloš Teodosić s jedne, te Dušan Ivković i Marko Kešelj sa druge strane.

Dok je Olimpijakos sjajno šutirao zatri poena (9/20), očajan šut Katalonaca sa distance (3/19) je verovatno bio ključan faktor poraza Barselone koja je dominirala u skoku (43-33).

Na startu meča Ivković je uvrstio Kešelja u prvu petorku, a prvih pet minuta proteklo upravo je pripalo Grcima koji su krenuli sa 8:0 tojkama Spanulisa, Mancarisa, te polaganjem Antića. Ipak, N'Dong se potom razigrao i Barselona se brzo vratila na 13:9. Ipak, Jorgos Printezis vezuje pet poena i vraća Olimpijakos na 17:11 posle prvog perioda.

Drugi period počeo je po košem na obe strane, a nakon nekoliko promašaja u narednim napadima, Valas i Papanikolao pogađaju po trojku za isto odstojanje (22:16).

Čuvao je tim iz Pireja prednost još neko vreme, međutim, tri minute pre poluvremena Navaro je konačno pogodio trojku i doneo prvu prednost Barseloni (27:26). Ipak, Grci brzo nalaze odgovor i preko razigranog Spanulisa i Dorsija vraćaju vođstvo, a ovaj tandem je obeležio finiš prvog poluvremena sjajnom "alej up" akcijom za 33:29.

Olimpijakos je nastavio na uz veliku podršku svojih navijača kontroliše ritam meča, te su Spanulis i Printezis sa nekoliko koševa sa poludistance odveli Grke na 41:33.

Španci su dozvoljavali rivalu otvorene šuteve, dok su se sa druge strane mučili da samo stignu do poena. Glavna opcija bio je Navaro koji je sjajno čuvan, pa su iz drugo plama delovali Vaskes, Lorbek i Majkel koji su smanjili na 43:39.

Nakon što je Sada preuzeo Spanulisa, usledio je period igre "koš za koš", da bi Papanikolau trojkom i Ejsi Lo sa šest metara presekli napredak Barse (50:43).

Međutim, Navaro se vraća na parket i pogađa dva penala, a potom Lorbek ispravlja grešku posle promašaja sa linije slobodnih i ofanzivnim skokom stiže do poena za minus 3, uoči poslednjih deset minuta (50:47).

Nakon što je Spanulis doneo Olimpi 56:49, Sada i Navaro vraćaju Barselonu u egal, ali novim brutalnim zakucavanjem Dorsi čuva prednost Grka.

Međutim, Printezis postiže bitnu trojku i ponovo podiže samopouzdanje Atinjanima (61:56), tri i po minute pre kraja još jednog dramatičnog polufinala.

Navaro i Majkel sa penala ponovo vraćaju Barselonu u igru, ali posle nekoliko minuta slabe igre ponovo Spanulis trojkom diže na noge "Sinan Erdem" arenu (66:61).

Međutim, Ričard Dorsi posle promašaja pravi faul i N'Dong koristi treće uzastopno slobodno bacanje za 66:64. Dramu nastavljaju Spanulis i Dorsi koji ponovo briljiraja u unapdu i centar Grka polaže za koš uz dodatno bacanje koje promašuje.

Loptu hvata Printezis, ali pravi faul. Barsa je tražila brz koš, ali N‘Dong ne uspeva da loptu "ugura" kroz obruč te Papanikolau dobija faul. On promašuje oba penala, ali Majkel ne pogađa trojku te Olimpijakos ide u finale!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu