Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 17.01.2011.

09:19

Partizan pozvan u Mediteransku ligu

Košarkaški klub Partizan, prvak Srbije i NLB lige, dobio je poziv za učešće u Mediteranskoj ligi, piše “Sportski žurnal”.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

‘Crno-beli’ su dobili i zvaničan poziv za učešće u ligi za čije osnivanje se zalaže bivši predsednik FIBA Evropa, Jorgos Vasilakopulos.

Ligu bi činilo 12 timova – Olimpijakos, Panatinaikos i Aris iz Grčke, Fenerbahče i još dva tima iz Turske, Makabi i Hapoel Jerusalim iz Izraela i šampioni Bugarske i Kipra. U nekim varijantama pominje se i učešće italijanskih klubova.

Dvanaesti tim bila bi ekipa iz Katara, što bi bio presedan pošto bi se u istoj ligi takmičili izraelski i arapski tim, ali bi tim iz Katara verovatno bio i sponzor lige. Kao rešenje pominje se da bi mečeve protiv izraelskih timova igrali na Kipru.

Najbolji grčki klubi PAO i Olimpijakos potpuno stoje iza osnivanja ove lige. Oni u svojim šampionatima nemaju adekvatne rivale, što je isti slučaj i sa Makabijem u Izraelu. Aris čeka da vidi šta će odlučiti dva najveća kluba u zemlji, pa se posle njihove konačne odluke krenuti za njima. Iz Olimpijakosa i Panatinaikosa stižu izjave rukovodećih ljudi da najozibljnije razmatraju učešće u ovom takmičenju.

Kada su u pitanju beogradski ‘crno-beli’, iz kluba još nisu stigli zvanične reakcije na ovu ponudu. Očekuje se da šampion NLB lige najozbiljnije razmotri sve aspekte eventualnog učešća u Mediteranskoj ligi, a da posle i iznese zvaničan stav.

Naravno, jasno je da Partizan ne bi mogao istovremno da igra i u NLB i Mediteranskoj ligi, pa tu dolazi do problema. S obzirom na tretman koji srpski klubovi imaju u NLB ligi ne bi čudilo da ‘crno-beli’ prihvate ponudu Vasilakopulosa i pristupe novoosnovanom takmičenju.

Eventualno istupanje Partizana iz Jadranske lige zadalo bi ozbiljan udarac ovom takmičenju. Ako tome dodamo mogućnost da Crvena zvezda ne izbori opstanak, NLB liga bi mogla da ostane bez beogradskih ‘večitih’ rivala, a to sigurno osnivačima regionalnog takmičenja nikako nije u interesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu