Nova vest
Košarka

Četvrtak, 22.10.2009.

20:41

EL: Pobede Ritasa i Himkija

Lijetuvos Ritas je pobedio Efes 77:70, a Himki je bio bolji od Reala posle produžetka 84:81 u prvom kolu Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Himki je predvodio Kabesas sa 20 poena, a Lengford je dao 12. Kod Reala je brilijirao Darijus Lavrinovič sa 32 poena i 11 skokova (indeks 49), a Veličković je dao 5 poena. Lijetuvos je dobio još neuigrani Efes, uz sjajnu partiju Bojana Popovića – 11 poena i 10 asistencija. Milko Bjelica dao je 8 poena, a Igor Rakočević je za Efes zabeležio 11 poena.

Debitant u eliti Himki savladao je Real zahvaljujući ofanzivnom skoku u ključnim trenucima, ali i većem broju raspoloženih igrača – čak šestorica postigli su dvocifren broj poena, a najbolji je bio Karlos Kabesas sa 20 poena. Paulijus Jankunas zabeležio je 10 poena i 11 skokova, a Mekarti i Javtokas ubacili su po 11.

U taboru Reala, osim Lavrinoviča, jedini 'dvocifren' bio je drugi Litvanac – Rimantas Kaukenas – 22 poena (8-13 za dva, 2-6 za tri). Novica Veličković je za 22 minuta imao 5 poena (2-6 za dva, 1-4 penali), 5 skokova i 2 asistencije.

Himki je bio motivisaniji na početku meča i bržom igrom je stvarao slobodne pozicije za šut ili postizao lake poene iz reketa. Himki bi došao do prednosti, ali Madriđani nisu dozvolili da se ozbiljnije odlepe, tako bi se moglo opisati prvo poluvreme. Posle 20 minuta bilo je 39:32 za Himki.

Real je silovito krenuo u drugom poluvremenu i zahvaljujući briljantnom Lavrinoviču, koji se ceo meč sam borio sa Javtokasom i Mozgovom, uspeo da preokrene rezultat.

Do samog kraja nijedan tim nije stvorio veču razliku, a Himki je u nekoliko navrata kada se igralo 'koš za koš' imao skokove u napadu i tako nadoknađivao nešto lošiji šut.

Real je tada propustio priliku da prelomi, pa je, posle četiri promašena bacanja (po dva Garbahosa i Lavrinovič), Lengford ubacio trojku za velikih 72:67 na nešto više od minut do kraja.

Ipak, Kaukenas ubacuje trojku, a Veličković pogađa za izjednačenje. Poslednji napad trebalo je da ima Real, lopta je došla do Veličkovića, koji je izblokiran, a Lengford nije uspeo da donese trijumf Himkiju i ušlo se u produžetak.

U dodatnih pet minuta Himki je bio bolji i zasluženo došao do prvog trijumfa u Evroligi.

Lijetuvos Ritas je neočekivano lako pobedio, iako krajnjih 77:70 to ne govori. Već na poluvremenu bilo je 13 razlike, a posle trojke Babrauskasa domaći tim došao je i do +22 (60:38).

U poslednjoj četvrtini Ritas se malo opustio, pa su Turci smanjili prednost što može da bude značajno na kraju ukoliko koš-razlika bude uticala na plasman u grupu.

Kod Litvanaca sjajan je bio srpski plej Bojan Popović sa 11 poena (5-10 iz igre, 40 min.) i 10 asistencija, uz 5 izgubljenih i 3 ukradene lopte. Najefikasniji je bio Martinas Gečevičijus sa 21 poenom, a Zavackas je dao 15.

Igor Rakočević igrao je 31 minut i postigao 11 poena (1-5 za dva, 2-4 za tri, 3-6 penali), a Preston Šampert ubacio je 12.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu