Rebrača objavio kraj karijere

Izvor: Igor Vujièin

Utorak, 18.12.2007.

05:06

Default images

Centar Pamese i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i SCG,Željko Rebrača, objavio je u ponedeljak u Valensiji kraj igračke karijere. 35-godišnji košarkaš, koji je preko Partizana,Benetona, Panatinaikosa, Detroita…stekao status jednog od najboljih centara Evrope u periodu 90-tih godina 20.veka i na početku 21.veka, nije povezao svoju odluku sa zdravstvenim problemima koje je imao prethodnih nedelja:

Od maja sam se pripremao na povratak i dolazak u Valensiju. Medjutim, počeli su problemi sa sitnijim povredama koji su mi dozvoljavali da učinim samo jedan mali korak napred, ali sam se onda vraćao dva koraka unazad…Nisam više video način da pomognem ekipi. Zbog toga sam odlučio da završim karijeru” rekao je Rebrača i zahvalio se saigračima, upravi kluba i treneru Katsikarisu.

Španski mediji koji su ovu konferenciju, i vest da se povlači jedan od aduta Pamese u ovoj sezoni, objavili kao “udarnu” u ponedeljak u večernjim časovima, podsetimo, preneli su krajem novembra informaciju da je Rebrača na utakmici protiv Granade na kratko izgubio svest u prvoj četvrtini, zbog čega je iznet sa terena i prenet u bolnicu. Rebrača je samo dan kasnije demantovao pisanje španskih novina, i dodao da je počeo sa treninzima i pripremama za povratak na teren u dogovoru sa svojim kardiologom…
Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i SCG osvajao je sa "plavima" medalje na evropskim i svetskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim igrama.

U NBA je prešao iz Panatinaikosa gde je bio jedan od najdominantnijih “petica” Evrope. U SAD je igrao za Detroit, Atlantu i LA Kliperse. Dok je bio u Americi, pojavili su se problemi sa srcem, zbog čega je propustio veći deo dve sezone, ali je prilikom potpisivanja ugovora sa timom iz Valensije prošao nekoliko detaljnih testova koji su tada pokazali da se oporavio…

Karijera u Evropi “vezana” mu je za Željka Obradovića. Po njegovom imenovanju za prvog trenera Partizana, došao je iz NAP-a medju crno-bele i osvojio 1992.godine titulu prvaka Evrope i 4 nacionalna prvenstva.

1995.godine prelazi u Beneton sa kojim osvaja dva nacionalna šampionata (trener Obradović).

Zvezdane trenutke doživljava ponovo u periodu od 1998 - 2000.godine. Prvo sa reprezentacijom SRJ osvaja titulu prvaka sveta u Atini, a onda prelazi u Panatinakos i sa “zelenima” osvaja titulu prvaka Evrope.

2001.godine prelazi u NBA ligu gde je igrao za Detroit, Atlantu i LA Kliperse, do novog pokušaja u Evropi u ekipi Pamese, za koju je potpisao tokom leta 2007.godine.

Sa reprezentacijom je pored zlata 1998.godine, osvajao najsjajnije medalje i 1995.godine, 1997.godine (Evropska prvenstva u Atini i Barseloni), srebro na OI u Atlanti… Posle šestog mesta u Sidneju na OI, vraća se u reprezentaciju 2005.godine na EP u Novom Sadu koje smo neslavno završili.

Željko Rebrača je rodjen 9.aprila 1972.godine u Prigrevici. U košarci će ostati upamćen po neverovatnim blokadama zbog kojih je bio prozvani “bananamen” velikom radu koji je pratio njegovu karijeru i neraskidivoj vezi sa Željkom Obradovićem, koja ga je uz veliki kvalitet koji je imao, dovela do pozicije jednog od najboljih centara sveta krajem 90-tih godina 20.veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: